«Forskeren Macchiarini burde aldri vært ansatt»

Etter at en granskingsrapport ble lagt fram onsdag, ber rektor ved Karolinska Institutet pårørende om unnskyldning for at universitetets forskere kan ha bidratt til for tidlig død og unødig lidelse hos flere pasienter.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den uavhengige granskingen av Karolinska Institutets håndtering av Macchiarini-saken ble presentert onsdag. 

Kirurgen Paolo Macchiarini burde aldri ha vært ansatt. Hans virksomhet har skadet tilliten til svensk klinisk forskning. Dette er to av hovedpunktene i den eksterne granskningen, skriver På Høyden.

Også Karolinska Universitetssjukhuset og de medisinske universitetet, Karolinska Institutet, får klar kritikk.

Den uavhengige granskingen av Macchiarini-saken ble presentert på et pressemøte og sendt på SVT i en ekstrasending. Det var SVTs journalist Bosse Lindquist som i dokumentarserien Experimenten avslørte konsekvensene av Macchiarinis luftrørtransplantasjoner. 

Det kan ikke utelukkes at operasjonene har bidratt til en for tidlig død. Vi ser meget alvorlig på at forskere ved Karolinska Institutet har bidratt til dette og vi beklager dypt at pasienter har blitt utsatt for unødvendig lidelse. Vi ber dem og deres pårørende om unnskyldning.

Karin Dahlman-Wright.

Lederne hadde ansvar

Kjell Asplund har ledet utredningsarbeidet. Han er tilknyttet den svenske statens medisinsk-etiske råd (SMER) og Statens beredning för medicinsk utvärdering. 

Utredningen hadde blant annet som formål å finne ut mer om omstendighetene rundt operasjonene. Asplund har også undersøkt hvilke etiske vurderinger som ble gjort underveis, og hvem som hadde tatt beslutninger før operasjonene skjedde. 

Forskeren direkte ansvar

I utredningen får Macchiarini det direkte ansvaret for at de syntetiske luftrørene ble transplantert.

Men også lederne ved Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset refses. Asplund poengterer at lederne ved de to involverte virksomhetene hadde et overgripende ansvar for pasientenes sikkerhet. 

Macchiarini etterforskes også av politiet. Han er mistenkt for å ha forårsaket et annet menneskes død, samt å ved uaktsomhet ha forvoldt skade hos andre mennesker. 

Her kan du lese hele granskningsrapporten i Macchiarini-saken

Rektor ber pårørende om unnskyldning

(Foto:  Gustav Mårtensson, KI)

— Det kan ikke utelukkes at operasjonene har bidratt til en for tidlig død. Vi ser meget alvorlig på at forskere ved Karolinska Institutet har bidratt til dette og vi beklager dypt at pasienter har blitt utsatt for unødvendig lidelse. Vi ber dem og deres pårørende om unnskyldning. Vi skal gjøre alt vi kan for å forhindre at dette skjer igjen, sier vikarierende rektor ved Karolinska Institutet, Karin Dahlman-Wright,  i en kommentar.

Sykehusdirektør: - Uakseptabelt

Karolinska Universitetssjukehuset har sendt ut en pressemelding om utredningen, melder Dagens Medicin. Her sier direktøren at de ønsker å gjenopprette tilliten til virksomheten. 

— Vi tar utredningens resultat på største alvor. Det som har inntruffet er helt uakseptabelt. Utredningen viser et hendelsesforløp der Paolo Macchiarini kunne gjennomføre tre transplantasjoner helt utenfor sykehusets ordinære regelverk og rutiner, uten at noen varslingssystemer slo til. Den viktigste oppgaven nå er å sikre at dette aldri kan skje igjen og at alle pasienter ved Karolinska Universitetssjukhuset skal kunne stole på at vi alltid setter pasienten først, sier direktør Melvin Samson i pressemeldingen.

Universitetet forsvarte forskeren

Dette er ikke den første granskningen som har blitt gjort av Macchiarinis vitenskapelige praksis. 

Etter at fire leger ved Karolinska universitetssjukehuset sendte en bekymringsmelding til ledelsen om mulige etiske overtramp, initierte ledelsen en ekstern granskning. Hovedkonklusjonen var at Macchiarini hadde begått forskningsetiske brudd. Likevel tok ledelsen ved universitetet, Karolinska Institutet, Macchiarini i forsvar. 

Saken har skapt debatt om universitetenes elitesatsing, om prestisjekultur der forskere er villige til å gå over lik for å fremskaffe store gjennombrudd på kort tid, og om ledere som ikke vil vedgå feil.

Rektor og flere ledere måtte gå

Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert.

13. februar i år kom meldingen om at Anders Hamsten gikk av som rektor ved det verdensledende medisinske universitetet i Sverige, som følge av kritikken som har blitt reist mot ham.

Forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren og viserektor Jan Carlstedt-Duke har også trukket seg fra sine stillinger.

I påsken 2016 kom meldingen om at Macchiarini var avskjediget. 

De som har betalt den høyeste prisen for Macchiarinis feilgrep er likvel pasientene hans. I dag er seks av åtte pasienter døde, mens én person er innlagt på intensivavdelig.

Her finner du universitetet KIs egen samleside om Macchiarini-saken. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS