Instituttleder Unni Hembre ved Høgskolen i Oslo og Akershus har varslet om «uønsket hendelse» ved en helseinstitusjon på vegne av to sykepleiestudententer i praksis. Foto: Øyvind Aukrust

Varsel fra sykepleiestudenter i praksis førte til tilsynssak

To sykepleiestudenter ved Høgskolen i Oslo og Akershus observerte svært uheldig sårbehandling på sin praksisplass. Den aktuelle pasienten døde, og nå har Fylkesmannen opprettet tilsynssak.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

  • «Det ble brukt skittent vann med avføring for å rense såret.»  
  • «Det ble tatt en CRP-prøve… Denne prøven ble aldri sendt og vi har fått beskjed om at den er ødelagt.»
  • «Den 5. februar dør vår primær (pasient. red, anm.) Det skjer under kveldsstellet og ambulanse blir tilkalt. Hun erklæres død på stedet.»
  • Ifølge institusjonen er dødsårsaken «funksjonssvikt»

Disse setningene er hentet fra en redegjørelse fra to sykepleiestudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har skrevet om en pasientbehandling de har opplevd ute i praksis. De opplevde at behandlingen var under enhver kritikk. 

Saken har endt med at høgskolen på vegne av studentene har varslet Fylkesmannen i Oslo og Akershus som igjen har opprettet tilsynssak.

Prakisopplevelse ble tilsynsak

I januar 2016 startet to sykepleiestudenter fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) i praksis i Oslo-regionen. To studenter velger samme «case», en 69 år gammel underernært pasient med trykksår.

De to studentene blir først pålagt å gå i gang med sårstell på egenhånd uten veiledning. Det nekter de, og det ender med at de får assistanse.

Det de da observerer er etter studentenes syn svært slett sykepleie, og de forteller selv at de prøver å si fra gjentatte ganger underveis uten å bli hørt.

Saken går fram av en redegjørelse som er vedlagt en varslingssak HiOA har sendt til Fylkesmannen i Oslo og Akershus.

De to studentene beskriver blant annet hvordan håndhygiene under sårstellet ikke blir opprettholdt. Det både blir tatt bilder og vedkommende snakker i mobil. De forteller også at det blir brukt toalettpapir inne i såret. Ifølge redegjørelsen var den 69 år gamle pasienten blek, kald og skjelven to uker før hun dør.

Vi så raskt alvoret i det studentene fortalte, og valgte å varsle om uønsket hendelse - uforsvarlig praksis til tilsyns-myndighetene.

Unni Hembre

Det ble derfor beordret blodprøve for å avdekke eventuelle infeksjoner, men denne prøven ble aldri analysert. Ifølge studentene skal det ha vært et dødsfall knyttet til samme praksissted i desember grunnet sepsis (blodforgiftning red.mrk). De skal ha blitt møtt med irritasjon, og avfeid med «spekulasjoner» da de spurte om dette etter 69-åringens død i februar. 

Har opprettet sak

Hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus bekrefter de at man har opprettet en tilsynssak og at man har bedt om en redegjørelse fra ansvarlig praksisplass.

Stein Jøssang hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus forteller at de ennå ikke har svart, og Fylkesmannen har purret etter svar.

Varslet Fylkesmannen

Leder på Institutt for sykepleie og helsefremmende arbeid på HiOA, Unni Hembre, forteller til Khrono at studentene raskt gikk til sin veileder og fortalte om saken og behandlingen de hadde vært igjennom. Veileder tok saken videre til studieleder og instituttleder.

De to studentene ba om å få et nytt praksissted, og det fikk de.

— Vi så raskt alvoret i det studentene fortalte, og valgte å varsle om uønsket hendelse/uforsvarlig praksis til tilsynsmyndighetene, forteller Hembre, og legger til:

— Nå er det opp til tilsynsmyndighetene å avgjøre hvor alvorlig det studentene her har opplevd er.

— Har dere fremdeles praksisplasser samme sted?

— Vi har ikke hatt studenter der siden denne hendelsen. Vi vurderer om det blir aktuelt i høst. Det er ikke falt avgjørelse i saken og vi har praksisplasser på steder der Oslo kommune tilbyr helsetjenester, og vi kan ikke forskuttere Fylkesmannens avgjørelse, sier Hembre.

Beskytter studentene

Hembre forteller at høgskolen har valgt å anonymisere og beskytte studentene og at høgskolen selv har valgt å fronte varslingssaken overfor Fylkesmannen.

— Det er to flotte studenter som har vært gjennom en vanskelig sak. De sier selv at det har vært veldig tøft, men at de har lært veldig mye. Som instituttleder kan jeg også konstatere at de har fått god opplæring i loven for helsepersonell, og kjenner sine plikter. Det er betryggende, sier Hembre.

— Er du kjent med om instituttet har vært involvert i andre slike saker?

— Jeg har jo bare vært her et halvt år, men meg bekjent har ikke det skjedd, sier Hembre.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS