Cathrine Egeland, AFI-forsker, innleder om deltid på debattmøte på høgskolen torsdag. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Deltid under debatt

Mange kvinner velger selv å jobbe deltid, men Norge trenger flere kvinner ut i mer arbeid, sier forsker. På torsdag blir det deltidsdebatt på høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rapporten «Frivillig deltid - kun et spørsmål om tid?» har i år blitt utarbeidet av Arbeidsforskningsinstituttet (AFI).

Rapporten gir innsikt i årsakene til at mange kvinner velger å jobbe deltid, heller enn å jobbe heltid. 

Hensynet til familien og balanse i hverdagen er forklaringene som hyppigst blir gitt. 

Morsrollen er en viktig faktor

Cathrine Egeland er en av forfatterne av rapporten fra AFI. Hun skal presentere funn fra forskningsrapporten på seminaret «Kultur for deltid - kreves det ny politikk?» torsdag 9. oktober.

Blant flere betraktninger tror hun at en god grunn til at så mange kvinner velger å jobbe deltid ligger i den tradisjonelle morsrollen.

— Det å være dedikert til morsrollen blir sett på som en motsetning til heltidsarbeid for mange kvinner, sier hun.

Det er også andre faktorer som spiller inn ved valg av deltidsjobbing.

— Hensyn til sin egen helse og ønske om mer fritid er også andre viktige grunner som kvinner oppgir når de skal begrunne deltidsvalget sitt, fortsetter hun.

Fire av ti jobber deltid

Ifølge tall fra Statistisk sentralbyrå var det i 2013 så mange som 39,3 prosent av norske kvinner som jobbet deltid. Til sammenlikning jobbet kun 14,1 prosent av norske menn deltid.

På seminaret vil stortingsrepresentantene Anette Trettebergstuen (AP) og Stefan Heggelund (H), samt Anne Turid Wikdahl fra arbeidsgiverforeningen Spekter og en representant fra kommunesektorens organisasjon (KS) komme for å debattere spørsmål og utfordringer rundt deltidskulturen i Norge.

Seminaret arrangeres på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). 

— Vi trenger flere kvinner ut i arbeid

Agderfylkene har kommet dårligst ut på likestillingsmålingene til Statistisk sentralbyrå (SSB), i alle fall så lenge de har målt likestilling mellom kjønnene i Norge. AFI-forskerne forklarer dette blant annet med at kvinner oftere jobber deltid og tar seg lengre pauser fra arbeidslivet når de får barn, og at dette er vanligere i Agderfylkene enn andre steder i landet. 

I boka «Noen vil ha det slik» argumenterer AFI-forsker Dag Ellingsen og medforfatter Ulla-Britt Lilleaas blant annet for at dette er i tråd med sterke lokale normer og verdier, gjerne forankret i en religiøs tradisjon.

De skriver blant annet i presentasjonen av seminaret: «I Norge står arbeidslinja sterkt. Samfunnet er bygget på at alle som kan, skal jobbe så lenge som mulig. Derfor reagerer mange med bekymring på kvinner som ønsker å jobbe deltid». 

Bekymring i arbeidslivets organisasjoner

Samtidig gir både arbeidstaker- og arbeidsgiverorganisasjoner uttrykk for bekymring når det gjelder kvinners deltidsvalg, blant annet på grunn av fremtidig mangel på arbeidskraft, for eksempel i helsesektoren. Det er vanskelig, og kanskje heller ikke lurt, å tvinge kvinner som ikke ønsker det selv ut i heltidsarbeid. 

— Mange frykter eldrebølgen og det er bruk for flere kvinner i fulle stillinger. Det kan bli vanskelig å få til når det er så mange kvinner som selv velger deltid, sier Egeland.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS