Ensom: 12 prosent av de mannlige og 14 prosent av de kvinnelige studentene ved samfunnsvitenskapelig fakultet på HiOA melder at de er ensomme. Det er mer enn ved de øvrige fakultetene ved høgskolen. Foto: Ismail Özkan

Studentene på samfunnsfag strever mest

En av fire studenter på Fakultet for samfunnsfag har alvorlige psykiske symptomplager, ifølge undersøkelse om studenttrivsel.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Studentene på Fakultet for samfunnsfag (SAM) sliter mer psykisk enn de andre studentene ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), viser de lokale resultatene fra Studentenes helse- og trivselsundersøkelse (SHoT-undersøkelsen). Bare 35 prosent av samfunnsfagstudentene synes også at studiet deres er «meget meningsfullt». Det er forskjeller på trivsel og helse blant de enkelte fakultetene. 

SAM melder så mange som èn av fire om ensomhet, lav livskvalitet og alvorlige psykiske symptomplager. Det er også ved dette fakultetet at flest har søkt eller vurdert og søke hjelp mot psykiske helseplager.

Ved Fakultet for helsefag (HF) rapporterer 23 prosent om det samme. Fakultet for lærerutdanning og internasjonale studier (LUI) og Fakultet teknologi, kunst og design (TKD) kommer best ut. Der rapporterer 22 prosent av studentmassen om alvorlige symptomer på psykiske helseplager. 

Overraskende tall

Leder for studentenes fakultetsråd på Fakultet for samfunnsfag (SAM), Christoffer Alsvik (bildet under), synes det er trist at fakultetet kommer dårligst ut.

Det er veldig leit hvis det er et såpass dårlig psykososialt miljø her.

Christoffer Alsvik

Dette er ikke gode tall for oss, og noe vi bare må ta tak i.

Tord Øverland

— Jeg har ikke sett nok på SHoT-undersøkelsen til å uttale meg om hvorfor det kan være slik, men det er veldig leit hvis det er et såpass dårlig psykososialt miljø her, sier Alsvik.

— Stemmer det med din oppfatning av miljøet ved fakultetet?

— Nei, jeg har ikke sittet med det inntrykket. Jeg er i hvert fall overrasket over at vi skulle være noe verre enn de andre fakultetene. Det er noe vi bare må ta tak i, sier Alsvik. 

Mange ensomme

12 prosent av mennene og 14 prosent  av kvinnene på SAM melder at de er emosjonelt ensomme. Tallet ved for eksempel ved LUI er tilsvarende 3 og 7 prosent. Tiller Alsvik mener det har vært litt manglende kultur for linjeforeninger på SAM, men han sier han trodde det var det samme hos de andre fakultetene.

— Vi har jo SAM-kroa, men vi er i ferd med å bygge flere linjeforeninger og et bedre sosialt miljø, og det er jo en grunn til det, sier han.

Få som svarer at studier er meningsfulle

Kun 35 prosent av studentene ved SAM melder at de opplever studiet som «meget meningsfullt», mens Fakultet for helsefag (HF) kommer best ut. Der svarer 48 prosent av studentmassen at studiene er «meget meningsfulle». 

Tilsammen 20 prosent av studentene ved SAM opplever studiene sine som «meget lite meningsfulle», «ganske lite meningsfulle» eller under kategorien «verken/eller». 

— Det overrasker meg. Men jeg kan ikke uttale meg om hvorvidt det har noen sammenheng med de andre resultatene i undersøkelsen, sier Alsvik. 

— Hva mener du må gjøres med forholdene på SAM?

— For eksempel dette med linjeforeninger er et viktig tiltak for å skape et bedre sosialt miljø på skolen. Det er viktig å passe på at alle har noen å snakke med og en sosial omgangskrets, sier Alsvik. 

— Noe vi må ta tak i

Leder for studentparlamentet, Tord Øverland (bildet under), mener det må settes igang tiltak for å bedre det psykososiale miljøet ved HiOA. 

— Variablene er jo ikke store, men alle tall fra SHoT-undersøkelsen er verdt å ta på alvor. Dette er ikke gode tall for oss, og noe vi bare må ta tak i, sier han. 

Han mener resultatene kan henge sammen med hvilke studier som tilbys ved hvert enkelt fakultet. 

— For eksempel administrasjon og ledelse ved SAM har et høyt snitt for å komme inn og er et krevende studium. Det er et høyt antall studenter per foreleser, så det blir mindre kontakt og veiledning for hver enkelt. Med større klasser mangler kanskje småmiljøene og det blir større distanse mellom studentene, sier Øverland.

— Hvordan jobber dere med dette i parlamentet?

— Akkurat nå er vi i en oversiktsfase hvor vi ser på hva vi faktisk kan gjøre. Vi deltar i prosesser for å bedre det psykiske miljøet ved skolen, for eksempel skal vi markere verdens psykiske helsedag 10. oktober, hvor blant andre jeg skal holde et innlegg.

Les også: — Ikke farlig å være åpen om at man sliter

Øverland mener mange legger for mye press på seg selv. 

— Jeg tror vi må legge opp til en mer realistisk holdning til egen arbeidskapasitet og hva vi kan kreve å skulle oppnå, sier Øverland. 

Pengemangel skaper bekymring

— Hva tenker du om at SAM er det fakultetet hvor færrest opplever studiet sitt som meningsfullt?

— Det første jeg tenker er at det viser en link mellom lav mestringsfølelse og selvfølelse i forhold til studiet, og det å oppleve studiet som meningsfullt, sier han. 

Han mener det må settes igang tiltak for å bøte på problemene, og påpeker at det er satt igang et arbeid allerede. 

— Vi har jobbet systematisk med de sosiale forholdene ved høgskolen, for eksempel gjennom «operasjon HiOA», hvor vi bygger flere linjeforeninger og andre tiltak for å øke studentmiljøet. Jeg tror at vi på sikt vil se resultater av dette, fordi samhold er en viktig faktor for studentenes trivsel. 

Studentenes økonomi er også en viktig trivselsfaktor som er underkommunisert, mener Øverland.

— De økonomiske vilkårene må bedres, fordi altfor ofte strekker rett og slett ikke pengene til. Det er med på å begrense og skape bekymringer for studentene, sier Øverland. 

HiOA ser på tiltak

Studiedirektør ved HiOA, Marianne Brattland, var ikke tilgjengelig for kommentar da Khrono kontaktet henne angående denne saken. Hun har imidlertid uttalt seg generelt om resultatene for HiOA på epost til Khrono tidligere:

«Vi er glade for at hovedkonklusjonen er at studentene trives, finner studiene meningsfulle og mestrer studiene på en god måte. Generelt øker også trivselen. Og det er bra. Samtidig viser undersøkelsen at det er noen som strever, også på HiOA.»

Videre skriver hun at «HiOA er allerede i gang med å se på hvilke tiltak HiOA skal gjøre, hva vi bør gjøre sammen med studentene og hva vi kan gjøre sammen med SiO. Samtidig er det viktig å påpeke at noen av disse forholdene har vi hatt kunnskap om fra tidligere, og vi gjør også en god del allerede.»

Øverste leder på Fakultet for samfunnsfag, dekan Dag Jenssen, var heller ikke tilgjengelig for kommentar i denne saken. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS