Sanja Bogojević vinner Nils Klim-prisen på 250 000 kroner. Prisen blir tildelt under en seremoni i Bergen i juni.

Sanja Bogojević får Nils Klim-prisen

Den svenske rettsforskeren Sanja Bogojević (34) tildeles Nils Klim-prisen. Hun er førsteamanuensis ved Lunds universitet, og har forsket på EUs miljølovgivning og utslippshandel.

Fredag 11. mars kom nyheten om hvem som vinner årets Nils Klim-pris. Prisen er på 250 000 kroner, og skal gå til en nordisk forsker under 35 år som har utmerket seg innen humaniora, samfunnsvitenskap, juss og teologi.

I år går prisen til Sanja Bogojević, en svensk førsteamanuensis ansatt ved Lund universitet. Hun har forsket på hvordan markedssystemet kan brukes til å regulere naturressurser som vann, fisk og luft.

Staten, kapitalen og markedet
Selv sier Sanja Bogojević at hennes forskning viser hvordan staten og markedet fungerer i et symbiotisk forhold: 

– I debatten fremstår det ofte som om utslippshandelen enten styres gjennom markedsmekanismer eller etter prinsipper om statlig regulering. Min forskning på karbonmarkedet viser hvordan debattene om handel med utslippskvoter mest grunnleggende handler om et juridisk dilemma; nemlig hvem som skal være regulerende myndighet på dette området, og hvordan denne makten skal fordeles, sier Sanja Bogojević i en pressemelding. 

– Boken er et originalt forskningsarbeid. Samtidig utgjør dette arbeidet et første steg i bruk av diskursanalyse for å avdekke uuttalte premisser i studier av lovverk. Spørsmålet om utslippshandel er i tillegg en høyst relevant samfunnsproblematikk, sier Frans Gregersen, leder av Nils Klim-komitéen i en pressemelding.

 

Årets Nils Klim-vinner: Sanja Bogojević

  • Sanja Bogojević (f. 1982) har studert juss ved flere europeiske universiteter, og har en doktorgrad fra universitetet i Oxford.
  • Hun er førsteamanuensis i miljørett ved Juridiska Institutionen ved Lunds universitet.
  • Hennes forskning undersøker bruk av markedssystemet ved regulering av naturressurser.
  • I 2013 ga hun ut boken Emissions Trading: Markets, State and Law.
Powered by Labrador CMS