Styret ved HiB har vedtatt å gå videre mot en stor vestlandshøgskole. Foto: Tor H. Monsen

Bergen og Stord/Haugesund klare for plattform

Publisert

Bergen og Stord/Haugesund hadde ingen problemer med å gi sin tilslutning til å innlede fusjonsforhandlinger. Samtidig setter man i gang planlegging som om fusjonen allerde var vedtatt.

HiB-rektor Ole-Gunnar Søgnen åpnet fusjonsdiskusjonen med forholdet til en institusjon som ikke er med i Vestlandsfloken lenger: UiB.

— Klart det vil bli krevende med parallelliteten framover.

Det er selvfølgelig snakk om de store ambisjonene om et HiB-UiB-samarbeid - uavhengig av en eventuell Vestlandshøgskole. Rektorene gav i høst sine dekaner i oppdrag å utrede konkret samarbeid. Styreleder og rektor Søgnen på sin side, planlegger å legge fram en sak for sitt styre i april eller i mai, midt i den mest hektiske fusjonsplanleggingen. 

Starter fusjonsplanlegging nå
Men det er ikke forholdet til UiB som var tema for styret på Kronstad, torsdag. 

Med vedtakene i dag om å gå i forhandlinger om en felles fusjonsplattform nå, må HiB, HiSF og HSH allerede i morgen starte planleggingen av en sammenslåing, som om fusjonen er endelig vedtatt. 

Det må de, skal institusjonene ha en realistisk mulighet til å nå tidsfristen for en sammenslåing  første nyttårsdag 2017. 

Det betyr en plan for å opprette et interimstyre for perioden andre halvår 2016. Som igjen betyr at de tre institusjonene i realiteten abdiserer i juni. Interimstyret skal være bredt sammensatt, inkludert represenanter utenfra institusjonene, som fra Rådet for samarbeid i arbeidetlivet (RSA), som formelt ikke har en tilknytning til noen av høgskolene.

Videre må høgskolene planlegge for hvordan prekære, virksomhetskritiske systemer skal kunne snakke sammen fra og med nyttår. Erfaringer fra andre offentlige sammenslåinger, NAV og sykehusreformenes IT-systemer, er langt framme i pannebrasken til høyskoleledelsene. 

Mulige fusjonsveltere
Det er mange potensielle fusjonsveltere. Det er derfor viktig å rydde av veien så mange av disse som mulig - før en eventuell kongelig resolusjon. Hvem skal bli ledere i den nye Vestlandshøgskolen? Høgskolene bruker den allerede gjennomførte fusjonen til Høgskolen i Sørøst-Norge (HSN) som «mal» for planleggingen. Der engasjerte man konsulenthjelp eksternt, for å sikre distanse og objektivitet. Hvilke fakulteter, eller avdelinger, skal opprettes, og hva skal de hete? Hvilken administrativ organisering skal man velge? Institusjonene har vært tidlig ute med å kommunisere at ingen skal sies opp som følge av fusjonen, og at ingen skal tvinges til å flytte. Samtidig må de påregnes at arbeidsoppgaver kan bli endret, påpekte Søgnen på Kronstad, i dag. 

Heri ligger det likevel nok usikkerhet til at fagforeningene rasler med sablene. Forskerforbundet ved HiB skriver»åpent brev til politikerne i Hordaland om fusjonsuro på Vestlandet.» 
Parat responderer med å gi sin støtte til fusjonsplanene  i utgangspunktet. Men advarer samtidig:
«Departementet har satt 1.1.2017 som fusjonsdato. Alt tyder derfor på at det kommer til å bli en hektisk fusjonsprosess, der det med trolig korte frister skal tas beslutninger og gjøres tilpasninger mellom institusjonene parallelt på de fleste områder knyttet til høgskolens drift. Dette innebærer potensielt en høy grad av usikkerhet for de ansatte ved HiB, både når det gjelder arbeidsmengde i løpet av fusjonsprosessen og arbeidsoppgaver i etterkant av fusjonen.»

Og, endelig, må fusjonspartnerne bli rimelig samstemte om hva Vestlandshøgskolen skal være. Hvilken profil skal man fremstå med, hva man skal ha ambisjoner om å bli nasjonalt ledende på? Dette inkluderer vanskelige forhandlinger om hvilke utdanninger og fagfelt som skal prioriteres (mest), og hvilke som bare skal «prioriteres». 

Prioriteringspørsmålet blir særlig viktig for den største partneren, HiB, som skal forfølge universitetsambisjonene like sterkt etter fusjonsåret, som tidligere. Doktorgradsprogrammer og andel førstekompetanse krever oppmerksomheten.

HiB-styret vedtok framlagt tilråding om forhandlinger, med et forsterket tillegg om at det kan innkalles til ekstraordinære styremøter, ved behov.

Stord/Haugesund har i dag, torsdag, også gitt sitt samtykke til å innlede fusjonsforhandlinger. I deres vedtak heter det kort og godt at de tar status i fusjonssaken til orientering, at rektor og direktør utgjør HSHs forhandlingsdelegasjon, og at denne delegasjonen skal følge opp vedtaket fra forrige møte.

Høgskolen Stord/Haugesund vil gjerne være med i vestlandshøgskolen. Foto: Svein Ove Eikenes, HSH
Powered by Labrador CMS