Rektor Bjørn Olsen ved Nord universitet står nå midt oppi de vanskelige sakene som fusjonsforhandlerne utsatte i fjor høst. Sånt blir det bråk av. Foto: Per Jarle Elle, Nord universitet

To faglige ledere har sagt opp i protest ved Nord universitet

Dekan ved Profesjonshøgskolen og visedekan for lærerutdanning har sagt opp stillingene sine i protest. Striden handler om hvor ledelsen av lærerutdanningen skal ligge.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Nord universitet, som er fusjonen mellom det gamle Universitetet i Nordland, Høgskolen i Nord-Trøndelag og Høgskolen i Nesna, står nå midt oppi de vanskelige sakene de utsatte under fusjonsforhandlingene i fjor høst for å få fusjonen i havn.

Også den gang handlet det om hvem som skulle lede lærerutdanningen og sykepleieutdanningen. Nordtrønderne krevde i utgangspunktet å få begge deler, men fikk til slutt gjennomslag for at Fakultet for lærerutdanning kunne legges til Levanger hvis de fikk i orden masterutdanningen sin, noe som kunne være faglig utfordrende. 

Les også:

Den gangen ble ikke partene enige. Daværende styre valgte derfor en midlertidig organisering ut 2016, og at de vanskelige sakene skulle landes i løpet av 2016. 

Man kan være enig eller uenig i det som til slutt bestemmes, men for meg handler dette først og fremst om at vi ikke er lyttet til underveis. Det handler om respekten for de ansatte.

Wenche Rønning

Dekan og visedekan sa opp

Det er midt i denne striden dekan Wenche Rønning på Profesjonshøgskolen ved  Nord universitetet nå står. I dag er både lærerutdanningen og sykepleieutdanningen i Bodø en del av Profesjonshøgskolen. I en utredning til fagforeningene har rektor Bjørn Olsen foreslått å splitte opp Profesjonshøgskolen i ett lærerfakultet som skal ligge i Levanger, og ett sykepleiefakultet. 

Wenche Rønning sa mandag opp sin stilling i protest, og det har også  visedekan på lærerutdanning og kunst- og kulturfag, Ann Gøril Hugaas, gjort. Rønning er midlertidig tilsatt i dekanstillingen ut året. 

— Jeg opplever at jeg ikke er blitt lyttet til i prosessen som omhandler framtidig organisering av universitetet, sier Wenche Rønning til Avisa Nordland.

Uro og maktkamp

Det har vært stor uro og maktkamp om Profesjonshøgskolen og særlig lærerutdanningen ved Nord universitet. Både oppsplitting av Profesjonshøgskolen og det å legge ledelsen til Levanger, er sterkt omstridt i Bodø, ifølge Avisa Nordland.

 — Lærerutdanningen er en viktig utdanning, og jeg er kritisk til at ledelsen legges ut av fylket. Særlig i en tid når lærerutdanninga er under sterkt press, sier Rønning til avisa.

Oppsigelsen hennes er en protest mot selve prosessen fram mot framtidig organisering. Ifølge Avisa Nordland ønsker ikke rektor Olsen å kommentere oppsigelsene, men bekrefter å ha mottatt dem.

Levanger venter på innstilling

I Levanger sitter også en dekan for lærerutdanning, Egil Solli, og venter på den endelige innstillingen fra rektor Bjørn Olsen. Den skal komme i styrepapirene som skal sendes ut til styremøtet som skal holdes 23.juni. 

– Det er fagforeningene som har saken til vurdering, og innstillingen til styret er ikke klar ennå. Når det er sagt, er det en kjensgjerning at det rektor sier i sin vurdering til fagforeningene ligger som en del av fusjonsplattformen. Og det er den jeg forholder meg til, sier Egil Solli til Trønder-Avisa.

Solli mener det nå er viktig at universitetets styret får gjøre den jobben det skal gjøre, og at alle må forholde seg til det.

– Jeg beklager at dekan og prodekan ved fakultetet i Bodø trekker seg. Jeg tror vi skulle fått til dette på en god måte og klart å samarbeide godt gjennom dialog, sier dekan Egil Solli ved Nord universitet i Levanger.

Det handler om respekt

– Man kan være enig eller uenig i det som til slutt bestemmes, men for meg handler dette først og fremst om at vi ikke er lyttet til underveis. Det handler om respekten for de ansatte. Det ble satt ned en gruppe som skulle jobbe med dette. Ny organisering handler i stor grad om Profesjonshøgskolen. Det er den som er satt i spill.  Men vi var ikke representert i arbeidsgruppa inntil jeg krevde å få inn en representant. Han føler at argumentene fra oss ikke er blitt lyttet til. Jeg har også selv bedt om å få en ekstern utredning som kunne sikre legitimitet og uavhengighet i prosessen, men ble ikke hørt. I rapportene som er lagt fram, er ikke vi synliggjort, utdyper dekanen i Bodø, Wenche Rønning overfor Avisa Nordland.  

Også uro i Nesna

Også ved Høgskolen i Nesna har det vært uro rundt lærerutdanningen, men det handlet først og fremst om lave søkertall. Rektor Olsen har bestemt at grunnskolelærerutdanningen på det laveste trinnet skal trekkes inn, men det andre trinnet skal fortsette, selv om han i utgangspunktet signaliserte at hele lærerutdanningen skulle legges ned, ifølge hjemmesidene til Nord universitet.

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS