Ole Petter Ottersen har vært rektor på Universitetet i Oslo siden 2009. Nå søker han direktørstillingen i Forskningsrådet. Foto: Wanda Nathalie Nordstrøm

Ottersen søker direktørjobben

Rektor ved Universitetet i Oslo (UiO), Ole Petter Ottersen, har søkt direktørstillingen i Forskningsrådet. Foreløpig er det ellers bare mange spekulasjoner om hvem andre som kan ha søkt samme jobb.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Ole Petter Ottersen, rektor ved Universitetet i Oslo (UiO) bekreftet fredag 15. april til Morgenbladet at han har søkt stillingen som direktør i Forskningsrådet.

De siste 12 årene er det Arvid Hallén som har hatt jobben, men han går av i løpt av 2016. 

— Jeg er opptatt av at Norges forskere skal få større muligheter til å teste ut sine egne ideer, sier Ottersen til Morgenbladet om hvorfor han har søkt, og han fortsetter:

— De største gjennombruddene kommer fra den grunnforskningen som forskerne selv har initiert. Derfor må det bli større faglighet i Forskningsrådet enn det er i dag. Tillitsforholdet mellom rådet og forskerne må bli bedre, og en større andel av forskningsmidlene bør gå til slike frie prosjekter.

Ikke Aasen

Jeg er opptatt av at Norges forskere skal få større muligheter til å teste ut sine egne ideer.

Ole Petter Ottersen

Stortingsrepresentant for Arbeiderpartiet, Marianne Aasen har annonsert at hun ikke ønsker gjenvalg til en ny periode på Stortinget. Hun avviser overfor Khrono at hun har tenkt til å søke. 

— Jeg kommer ikke til å søke den jobben, men det er veldig hyggelig å bli tenkt på, sier Aasen. 

Overfor Morgenbladet avkrefter også blant andre NTNU-rektor Gunnar Bovim, NTNU-forsker og Nobelprisvinner May-Britt Moser og NOKUT-direktør Terje Mørland at de har søkt på stillingen.

Direktør for divisjon for innovasjon i Forskningsrådet, Anne K. Fahlvik har fortalt avisen at hun «er i tenkeboksen». 

Fristen for å søke gikk ut torsdag 14. april. Khrono har bedt om innsyn i søkerlistene. 

Kommunikasjonsdirektør i Forskningsrådet, Jorunn Voll, sier at søkerlistene først blir klare i midten av neste uke. 

— Ikke egnet

Tidligere statssekretær for Kristin Halvorsen (SV) i Kunnskapsdepartementet, Kyrre Lekve, sier til Morgenbladet at han mener Ottersen vil være uegnet til stillingen. Det begrunner han blant annet med at Ottersen rent forskningspoltitisk har profilert seg på tvers av det Forskningsrådet står for. 

— Jeg oppfatter at han ønsker å vingeklippe Forskningsrådet som nasjonal konkurransearena for grunnleggende forskning ved å overføre midler direkte til universitetene, og at han viser svært liten forståelse for forskning for samfunnsutfordringene. Han har også vært konsistent motstander av Forskningsrådets rolle som endringsagent i det norske forskningssystemet. Da mener jeg Ottersen ikke vil være egnet som direktør, sier Lekve til Morgenbladet. 

På den andre siden av skalaen står Nils Christian Stenseth, leder for forskningssenteret CEES. Han mener Ottersen vil være en god kandidat. 

— Oppgaven til Forskningsrådets direktør er å formidle forskermiljøenes behov. En som nylig har vært aktiv forsker vil kunne formidle disse behovene med en helt annen troverdighet enn andre, sier Stenseth til avisen. 

Blir det en Kristin? 

Martin Toft, redaktør i Uniforum, har tidligere spekulert i om den nye direktøren for Forskningsrådet blir en kvinne ved navn Kristin. De tre Kristin-ene han ser på som mest aktuelle er Kristin Halvorsen, tidligere kunnskapsminister for SV og nå direktør i Cicero, stortingsrepresentant for Høyre, Kristin Vinje og leder for tenketanken Civita, og også tidligere kunnskapsminister Kristin Clemet. 

Morgenbladet opplyser om at de ikke har fått kontakt med Halvorsen, at Vinje har sagt «ingen kommentar» og at Clemet vanligvis ikke svarer på slike spørsmål, men skriver i en epost at: «Men den artikkelen som startet disse spekulasjonene, så ut som den var skrevet en full mann». 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS