Leder av Karrieresenteret på Universitetet i Oslo, Gisle Hellsten (t.v.) og administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen på Karrieresenteret ved UiO. Foto: Ola Sæther, Uniforum

Frykter at oljenedtur skremmer bort studenter og nye søkere

Uansett hva som skjer med oljebransjen framover, har administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl Eirik Schjøtt-Pedersen ett råd til norske studenter: Fullfør utdanningene deres.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kriser, nedbemanninger og oppsigelser er det man ofte hører om oljebransjen for tiden. Fredag er fristen for å søke opptak til høyere utdanning, og onsdag gjestet administrerende direktør i Norsk olje og gass, Karl-Eirik Schjøtt-Pedersen, Karrieresenteret på Universitetet i Oslo (UiO), for å informere om framtida for olje- og gassindustrien i Norge. 

— Petroleumsnæringen er en syklisk næring, og akkurat nå er vi inne i en nedtur. Det betyr ikke at vi ikke vil ha behov for kloke hoder og flinke hender i næringen framover, sier Schjøtt-Pedersen. 

Studentene vurderer studiebytte

Selv om nedbemanninger preger oljebransjen, og mange nok tenker at det ikke er den rette bransjen å gå inn i akkurat nå, er Schjøtt-Pedersen optimistisk. Ifølge en undersøkelse gjennomført av IRIS på vegne av Norsk olje og gass vil det bli skapt rundt 22.000 nye arbeidsplasser i sektoren i løpet av de neste fem årene. 

Samtidig viser en undersøkelse gjennomført av Sentio, på vegne av Norsk Studentorganisasjon og Universitas, at 20.000 studenter vurderer å bytte studieretning på grunn av krisen i oljebransjen. 

En nedgang i antallet som søker seg til petroleums-næringen er vi er oppmerk-somme på.

Karl Eirik Schjøtt-Pedersen

Ettersom søknadsfristen til høyere utdanning enda ikke har gått ut, er det vanskelig å si noe om søkertallene til petroleumsfag for skoleåret som kommer. Fra 2014 til 2015 var det en nedgang i antallet søkere som søkte seg til studier tett knytta opp mot oljebransjen.  

— En nedgang i antallet som søker seg til petroleumsnæringen er noe vi er oppmerksomme på, sier Schjøtt-Pedersen. 

— Realfag er etterspurt

Leder for karrieresenteret på UiO, Gisle Hellsten har i dag vært i møte med Schjøtt-Pedersen om situasjonen i oljebransjen, for å kunne rådgi studentene på best mulig måte, enten det handler om frykt for å ikke få utdanningsrelevant jobb med det studieløpet man har valgt, eller det er frykt for å søke seg til petroleumsrelaterte fag. 

— Vi så en nedgang av søkere til direkte petroleumsrettede fag i fjor, men en oppgang i søkere til andre ingeniørutdanninger. Om man ser på søkere som søker seg til realfagsutdanninger som helhet, var det ingen nedgang i antallet søkere i fjor, sier Hellsten.  

Han peker også på at næringslivet har etterspurt flere kandidater med kompetanse innenfor realfag, og at det sånn sett ikke er noen grunn til å skygge unna ingeniørfagene. 

— Det er heller ikke slik at det er mengder av ledige studieplasser på ingeniørfagene, sier Hellsten. 

Anvendelig utdannelse 

Schjøtt-Pedersen er også opptatt av at dagens studenter må ha et langsiktig perspektiv på utdannelsen sin. 

— De som søker seg til høyere utdanning nå skal ikke ut i arbeidslivet før om tre eller fem år. Og på sikt vet vi at det vil bli behov for nyrekrutteringer, også innenfor olje og gass, sier han. 

Han er også opptatt av å understreke at man ikke nødvendigvis er så låst, fordi man har valgt en petroleumsrettet utdannelse. 

— Det er behov for andre typer ingeniører også innenfor olje og gass, samtidig som en petroleumsrettet utdannelse også kan brukes innenfor mange andre områder, sier Schjøtt-Pedersen. 

Hellsten underbygger det Schjøtt-Pedersen sier: 

— Ingen kan garantere for hva som skjer i framtida. Det kan være mange uventede faktorer, og arbeidsmarkedet kan endre seg uten at man har forutsett det, sier Hellsten. 

— Fullfør! 

Hellsten på Karrieresenteret understreker at de som skal gi råd, kun kan gjøre nettopp det. Det endelige valget er alltid opp til studenten selv. Hans hovedoppfordring er uansett at man bør ta utdanning i utgangspunktet: 

— En formell utdannelse åpner dører, og er en investering for framtida som ingen noensinne kan ta fra deg. Om det er en tendens man ser er det at de jobbene man kan ha som ufaglært, er de som forsvinner først, sier han. 

Schjøtt-Pedersen er enig, og understreker at han også da han satt på Stortinget, eller da han var statsråd for Arbeiderpartiet, var opptatt av at man måtte fullføre studiene sine. 

— Noe vi ser, er at mange valgte å gå inn i oljebransjen før de hadde fullført graden sin. Det gjeldt også de som kom inn på Stortinget og var halvstuderte. Da pleide jeg å gi klar beskjed om at de måtte fullføre utdanningen sin. Den oppfordringen gjelder fremdeles, sier han. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS