Dette er foreløpig siste utgave av Under Dusken på papir. Nye eiere må trolig på plass om landets eldste studentavis skal bestå.

Studentavis ønsker Adressa som ny eier

Norges eldste nålevende avis, Adresseavisen, kan bli eier av Norges eldste studentavis, Under dusken, i Trondheim.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Situasjonen rundt Under Duskens framtid har vært kaotisk det siste året. Fra nyttår forsvant Studentmedienes finansiering fra Samfundet, og egentlig skulle nye eiere allerede ha vært på plass, skriver Universitetsavisa.

Fristen for å finne noen som kunne ta over Studentsamskipnaden og Samfundets plass på eiersiden ble forlenget til slutten av mars. Det nærmer seg faretruende. Utgiftene til trykking av Under Dusken gir studentavisa store økonomiske problemer.

Les også: NTNU vil ikke gi støtte til papirbasert studentavis

Fire planer skissert

Nå er Adresseavisen som eier førstevalget for Studentmediene. I et referat fra et eiermøte i fjor høst, som Universitetsavsia har lest, er følgende muligheter aktuelle:

  • Plan A er formulert slik: «Adressa kommer inn som deleier med 3-delt eierskap, og mer pengestøtte fra Adressa. Planen kan realiseres med eller uten fristasjon fra NTNU. En samarbeidsavtale med Adressa kan gi tilgang på mye bra kompetanse.»
  • Plan B er at dagens eiere, Sit og Samfundet, fortsetter med delt eierskap. «Studentmediene må bli enige med NTNU om prinsipper for støtte», heter det i referatet.
  • Plan C er at Samfundet overtar Sits aksjer. I referatet går det fram selskapet da sannsynligvis vil bli omdannet til forening med eget styre eller redaksjonsråd, samt allmøte. Hvis Samfundet skal bli eneeier må dette vedtas av Storsalen. Et premiss for denne løsningen er at støtten fra semesteravgiften videreføres. Denne støtten går i dag fra Velferdstinget via Sit.
  • Et fjerde alternativ er skissert av Konsernstyret i Sit. Dette er at selskapet avvikles. Det bemerkes at det ikke er stemning for dette.

Adressa ønsker at de skal lykkes

Styreleder Vilde Coward i Studentmediene vil ikke svare på spørsmål om de aktuelle alternativene for nytt eierskap, som for eksempel hva et eventuelt «3-delt eierskap» med Adresseavisen innebærer.

— Disse papirene skulle ikke ha vært offentlige, sier hun.

Coward forteller imidlertid at å ha Adresseavisen på eiersiden er førstevalget for Studentmediene.

«Studentmediene tok kontakt med oss og vi har hatt ett møte. Ingen beslutning er tatt. Utover det er det ikke mer å kommentere på,» skriver Adressa-direktør Tove Nedreberg i en tekstmelding til Universitetsavisa.

Sjefredaktør Tor Olav Mørseth i Adresseavisen sier de er opptatt av at Under Dusken skal lykkes.

Består papirutgaven?

— Vi forhandler med Adresseavisen nå. De er førsteønsket vårt, og vi ønsker en modell der de er eier. Det er en stor og proff aktør, sier Coward.

Hvordan dette henger sammen med eventuelle tilskudd fra NTNU og finansiering for øvrig, ønsker hun ikke å svare på.

— Har dere noen andre alternativer om avtalen med Adresseavisen skulle gå i vasken?

VI har kontaktet veldig mange, men mange av aktørene som kunne ha vært aktuelle blir fort for partiske.

— Hva mener du med det?

— Det ønsker jeg ikke å kommentere.

— Hvilke aktører er det snakk om?

— Det vil jeg ikke si noe om. En annen mulighet er at vi organiserer oss helt annerledes: Som noe annet enn et aksjeselskap. Men først og fremst håper vi på en avklaring med Adressa, sier Coward.

— Er det et premiss for dere at papirutgaven av Under Dusken består?

— I utgangspunktet er det det, men det må vi eventuelt diskutere når vi får nye eiere. Det er viktig for oss at de frivillige får være med på utformingen av Under Duskens framtid, sier Coward.

Kan bli forening

En mulighet for alternativ organisering er at Studentmediene går fra å være et aksjeselskap til å bli en forening. Nettopp det tar Velferdstinget for seg i sitt styremøte 24. februar. Arbeidsutvalget har innstilt på følgende uttalelse: «Velferdstinget mener at selskapet kan omdannes til forening og at SiT kan gi fra seg eierskapet. Velferdstinget skal fortsette støtten på minimum dagens nivå, gjennom en økonomisk avtale med studentmedia».

Coward stiller seg undrende til hvorfor Velferdstinget kommenterer hvordan Studentmediene bør organisere seg uten Sit som eier.

— Jeg skjønner ikke hvorfor de skal uttale seg om dette. Jeg synes de går utenfor sin rolle, sier hun.

— Det er studentsamskipnaden som har bedt oss om å komme med en uttalelse. De ønsker at studentenes ønsker for eiersituasjonen skal komme fram i media, sier leder Maiken Vasset Størkersen i Velferdstinget til Universitetsavisa.

Hun tar for øvrig ut dissens i innstillingen: «Velferdstinget mener at det er viktig å støtte opp under studentmediene i Trondheim AS, og at Sit bidrar vitalt i sin rolle som eier. Velferdstinget mener videre at Sit bør stå som eier av studentmediene AS med mindre en annen part ønsker å ta på seg denne rollen.»

Uavklart med støtte fra NTNU

Flere av modellene for Under Duskens og Studentmedienes framtidige eierskap og eksistens forutsetter etter det Universitetsavisa forstår støtte fra NTNU. Dette kan være gjennom «fristasjonstilskudd», som betyr nesten gratis utleie av lokaler.

— Vi har fått signaler fra NTNU om at de er villige til å reforhandle kravet om å legge ned på papir, sier Coward.

Samtalene med NTNU står imidlertid i påvente av at Adresseavisen skal gi svar på hva de ønsker med Under Dusken og Studentmediene.

NTNU foreslo en midlertidig ordning med «fristasjonstilskudd» i fjor høst. Dette skulle ha en varighet på to år og tilsvarte 400.000 kroner i årlig støtte. Kritikken fra Studentmediene og deres medarbeidere haglet mot NTNU, og spesielt prorektor Berit Kjeldstad, etter at hun uttalte at det neppe er bærekraftig å videreføre papirutgaven av Under Dusken.

Les også: NTNU støtter avis i en overgangsfase

Selv om Samfundet kuttet pengestøtten fra nyttår, er det fortsatt mulig for Studentmediene å få en betydelig sum i forpleiningsmidler. Uenighet om hvem som skal stå for selve søknaden, som visstnok kun er en formalitet, har imidlertid sørget for at dette ikke er avklart ennå.

Studentmediene behandler budsjettet for Under Dusken torsdag denne uken.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS