Ingrid Moe Albrigtsen, Bjørn Dinesen og Marianne Andenæs stilte til lederdebatt i direktesendt websending lørdag. Foto: NSO

Kamp om alle vervene i neste års NSO-ledelse

Lørdagskveldens lederdebatt i Norsk studentorganisasjon viste at det er tre kompetente og engasjerte leder som kjemper om toppvervet. En ny kandidat har meldt seg, så det blir kamp om alle plassene i toppledelsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

De tre lederkandidatene til toppvervet i Norsk studentorganisasjon, Ingrid Moe Albrigtsen fra Høgskulen i Sogn og Fjordane, Marianne Andenæs fra Universitetet i Oslo og Bjørn Dinesen fra UiT Norges arktiske universitet møttes i lederdebatt lørdag kveld (se opptak lenger ned i saken). 

Alle tre er meget kompetente studentpolitikere med solid erfaring og er garantert i stand til å lede landets vel 200.000 studenter i neste studieår. Og som en kuriositet stilte alle tre i like fine svarte, power-look dressjakker for anledningen.

Dinesen litt i skyggen

Den mannlige kandidaten fra nord kom litt i skyggen av de to markerte kvinnelige kandidatene. Og av de to kvinnelige, var det Ingrid Moe Albrigtsen fra Høgskulen i Sogn og Fjordane som tydeligst signaliserte at det faktisk kan komme til å bli et valg mellom kandidater med noe ulike politiske prioriteringer, selv om de tre i hovedsak var enige i de alle fleste saker.

Albrigtsen kommer også fra en mindre høgskole, der blant annet motstand mot fusjoner har vært viktig siste året, mens de to andre nå er kandidater fra hvert sitt universitet. Bjørn Dinesen har det meste av erfaringen sin fra Høgskolen i Narvik, og trakk fram nettopp erfaringene sine fra fusjonsprosessen med Universitetet i Tromsø som en positiv erfaring.  

Enige om mye

Kort oppsummert: De er alle tre «hundemennesker», de prioriterer alle mer penger til studentene på topp og i valget mellom Siv Jensen og Torbjørn Røe Isaksen valgte alle tre sistnevnte.

I kortspørsmålrunden delte de seg i synet på høgskole vs universitet, prioritering av fag eller velferd og synet på ny lærerutdanning. Det bør bli en god valgkamp fram mot landsmøtet senere i måneden.

Vår jobb som valgkomité er å gjøre et dypdykk i kandidatene på vegne av
organisasjonen.

Lasse Heggedal

Kamp om alle plassene

I løpet av lørdagen ble det også klart at det blir kamp om alle plassene i arbeidsutvalget etter at Kristine Liodden, NTNU Gjøvik, lanserte sitt kandidatur til vervet som internasjonalt ansvarlig.

Landsmøtet i Norsk studentorganisasjon (NSO) nærmer seg med stormskritt. Helgen 21.-24. april skal studentene få ny ledelse og midt oppi prosessen står leder av NSOs valgkomité Lasse Heggedal.

Heggedal ledet debatten mellom de tre lederkandidatene lørdag og her kan du se debatten i sin helhet:

13 kandidater så langt

13 kandidater har nå meldt seg i kampen om toppvervene i NSO, deriblant tre kandidater til ledervervet. Det er Marianne Andenæs fra Universitet i Oslo (UIO), Bjørn Dinesen fra UiT Norges arktiske universitet og Ingrid Moe Albrigtsen fra Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF). 

Les om lederkandidatene:

Marianne Andenæs var leder for Studentparlamentet på Universitetet i Oslo (UiO) i fjor, hun satt i landsstyret til Norsk studentorganisasjon (NSO) og har tidligere vært medlem av Faglig komité for samfunnsvitenskaplige fag i NSO.

Bjørn Dinesen (33) er leder for Studentparlamentet ved Høgskolen i Narvik, som fra nyttår fusjonerte med UiT  Norges arktiske universitet i Tromsø. Han sitter også i sentralstyret i Norsk studentorganisasjon hvor han har lang fartstid.

Ingrid Moe Albrigtsen (27) har ledet Studentparlamentet ved Høgskulen i Sogn og Fjordane (HiSF) i snart tre år. Hun har blant annet jobbet mye med fusjonssaken på Vestlandet.

Albrigtsen, som satt i landsstyret til NSO ifjor, mener hun har gjort seg mye god politisk erfaring fra arbeidet lokalt ved å klare å gjøre utdanningspolitiske saker til noe studenter flest bryr seg om.

Alle kandidater så langt

Leder: Marianne Andenæs (UiO).
Leder: Bjørn Dinesen (UiT).
Leder: Ingrid Moe Albrigtsen (HiSF).
Nestleder: Pål Adrian Ryen (NMBU).
Nestleder: Øystein Parelius (Nord).
Nestleder: Amund Thomassen (UiS).
Velferds- og likestillingsansvarlig: Christine Adriane Svendsrud (HiOA).
Velferds- og likestillingsansvarlig: Aurora Meland (UiT).
Fagpolitisk ansvarlig: Madeleine Sjøbrend (NMBU).
Fagpolitisk ansvarlig: Øyvind Dammerud (UiO).
Fagpolitisk ansvarlig: Marte Øien (NTNU).
Internasjonalt ansvarlig: Anne Helene Bakke (NTNU).
Internasjonalt ansvarlig: Kristine Liodden (NTNU Gjøvik).

Utfordrende jobb

På forrige landsmøte fikk Lasse Heggedal (bildet under) og fire andre tilliten til å på vegne av organisasjonen finne, bli kjent med og anbefale til dette landsmøtet hvem som bør lede organisasjonen det neste året.

(Foto: privat)

Les også: Kamp om hvem som skal lede student-Norge

Heggedal har selv flere ganger vært inne og blitt vurdert av en valgkomité og tenker mye på hvordan det er å stille til valg. Han mener det er viktig å finne balansen mellom å teste kandidatene, samtidig som det ikke blir for tungt å stille til valg i NSO.

— Det er tøft nok å stå på talerstolen og si «velg meg!» uten at vi trenger å gjøre det så mye verre. Men samtidig så er det viktig for valgkomiteen å få fram forskjellene kandidatene imellom, sier han.

Heggedal finner det å velge den beste kandidaten vanskelig både for valgkomiteen og for landsmøtet.

Oppfordringen

Valgkomitélederen merker spesielt én utfordring i arbeidet med å rekruttere Norges mest engasjerte:

— Studenter mener ofte at de ikke er flinke nok, og det mener jeg ikke er en god nok grunn til å ikke stille. Vi er ute etter mange kvaliteter utover at man er utlært på det politiske, sier han.

Heggedal mener at dersom man er litt nysgjerrig så må man dyrke det, snakke med den som har vervet nå, eller snakke med valgkomiteen - da finner man fort ut om det er aktuelt eller ikke:

— Er du pliktoppfyllende, engasjert og arbeidsom så kan du gjøre hva som helst, og det er plenty av flinke folk i organisasjonen som kan lære deg det du ikke kan om politikken, sier han.

Sentralstyret viktig

Etter at landsstyret ble erstattet av et sentralstyre i fjor ble det også valgkomiteens oppgave å finne kandidater til 13 sentralstyreplasser med vara:

— Vi intervjuer heldigvis ikke alle disse, men gir dem en caseoppgave og kjører referansesjekk, sier Heggedal og legger til:

— Sentralstyret er det øverste leddet mellom landsmøtene, og vi er opptatt av en god geografisk spredning og vil ha dyktige folk som arbeider sammen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS