Kronprinsesse Mette-Marit beskøker konferansen Jenter og teknologi. Her med Rektor Curt Rice. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Kastet glans over jenter og teknologi

Hundrevis av jenter fikk ekstra innsyn i teknologifag i Oslo, Bergen, Trondheim og Tromsø onsdag. HKH Kronprinsesse Mette-Marit var til stede under åpningen i Oslo.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teknologimiljøene ved universitetene i Tromsø og Trondheim og på høgskolene i Bergen og Oslo og Akershus (HiOA) har sammen arrangert dag for jenter og teknologi onsdag 10. februar.

I Oslo kom HKH kronprinsesse Mette-Marit og kastet glans over oppstarten av arrangementet.

Underveis ble det sendt videohilsener mellom de fire ulike arrangørstedene.

Det er andre år på rad Fakultet for teknologi, kunst og design ved HiOA arrangerer en slik konferanse. Målet er å rekruttere flere unge kvinner til høyere utdanning innenfor teknologi, realfag og data.

Snublet seg inn i realfag

Nora Holand er masterstudent i energi og miljø i bygg på HiOA, og holdt innledningsforedraget i Oslo.

— Jeg var egentlig ikke veldig opptatt av hverken matematikk eller realfag da jeg gikk på videregående skole, forteller Holand.

Holand (bildet under) valgte heller samfunnsfag, men etter år med dette lengtet hun etter fag der man hadde mer presise svar. Via grunnstudium ved universitetet i Ås (NMBU) havnet hun på Høgskolen i Oslo og Akershus.

(Nora Holand viser fram Khrono-intervju av seg selv. Foto: Eva Tønnessen)

— Jeg visste egentlig ikke hva en ingeniør var da jeg søkte. Jeg prøvde på google og fant bare bilder av menn med hjelm. Men i samordnet opptak så jeg et fag som het miljø og energi, og jeg tenkte det handlet om vindmøller og fornybar energi mv, men… Det viste seg at jeg hadde søkt en byggingeniørlinje, der man blir flink til å ta vare på inneklimaet i bygg og spare energibruk, forteller Holand.

Les også: Sommerjobb med ventilasjon

— Jeg er i dag veldig glad for at jeg snublet meg fram til realfag og ingeniøryrket. Jeg håper flere enn meg kan huske at selv om man eksempelvis har valgt feil matte, er det ingen valg som ikke kan gjøres om, sa Holand.

Skateparkingeniør

Eirin Aaseth (bildet under) er byggingeniør ved Multiconsult og tidligere student på HiOA, hun fulgte opp og presenterte sin skatekarriere for HKH Kronprinsesse Mette-Marit og over 200 nysgjerrige jenter fra ungdomskoler og videregående skole i Oslo og Akershus.

— Jeg var aldri i tvil om hva jeg skulle bli. Valget handlet ikke om at moren og faren min var ingeniører, men det handlet om at jeg er en skater, og jeg ville utdanne meg slik at jeg kunne være med på bygge bra anlegg for skatere i Norge, sier Aaseth.

På jenter og teknologidagen fortalte Aaseth både om historien til skatere i Norge. Norge er det eneste landet i verden som har hatt forbud mot skating, og det varte i hele 11 år fra 1978 til 1989.

— Derfor ligger vi 10-20 år bak våre naboland når det gjelder anlegg, fortalte Aaseth.

Aaseth vise fram flere av parkene hun har designet og begge har blitt plukket ut til å være arena for Norgesmesterskapet samme år de stod ferdig.

Spente på hva det handler om 

Etter ulike foredrag fikk de besøkende jentene i Oslo delta på ulike stander og workshops på HiOA. Ved bordene til elektrofag treffer vi Anja Helene Bang og Ingrid Marie Sand. De går i niende klasse på Tokerud skole. De får veiledning av Leeda Akram som går førsteår på bachelorutdanningen på elektro. Sammen med dem sitter Khadija Laajab som går andre år på Kuben videregående skole.

På bordet ligger det både tekstiler og små pærer og ledninger.

— Her designer vi armbånd med elektrofunksjoner, forklarer Akram. Hun forteller at standen har vært veldig populær og at hun har fått mye spørsmål fra jentene som har vært på besøk.

— Liker dere matematikk og realfag?

Jentene fra ungdomsskolen trekker litt på det.

— Det er ganske gøy, men også ganske vanskelig. det er ikke så mange av jentene i våre klasser som liker disse fagene. Vi er fordi vi er spente på hva teknologi og ingeniørfag egentlig handler om, svarer de.

Khadija Laajab er mer bevisst sitt besøk.

— Jeg tenker i retning av å bli ingeniør, jeg kommer hit for å få mer innsikt i de ulike fagene man kan ta, forklarer hun.

Programmering

(Ungdomsskolelev Nora Storemyhr sammen med student Nassima Gertit.)

— Jeg kan egentlig ikke matte så godt, ikke pc en gang, sier Nora Storemyhr. Også hun fra niende klasse på Tokerud skole.

— Men her sitter jeg og programmerer på en pc og jeg får det til. det er overraskende lett, smiler Storemyhr.

Sammen med henne sitter Elise Devito og Wahiba Ajarai. De programmerer for å få lyspærer til å blinke i ulike farger og hastigheter.

Studentene som hjelper dem er Vilde Kielland (i midten under) og Nassima Gertit. Begge går elektro og it-fag. Kielland går andre år og har valgt fordypning medisinsk teknologi.

— Det er ganske kult. Da kan man være med å lage maskiner og utstyr som kan brukes på sykehus for å hjelpe folk, forklarer Kielland elevene som besøker standen hennes. 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS