Rektor Kathrine Skretting (bildet) ved Høgskolen i Lillehammer snakker med sin kollega Anna L. Ottosen ved Høgskolen i Hedmark om det som kan bli en fusjon mellom de to.

Lillehammer og Hedmark snakker om mulig fusjon

Blir Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer én høgskole til slutt? Kanskje universitet? Stadig flere snakker om det ihvertfall.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene om et Innlandsuniversitet mellom høgskolene i Gjøvik, Hedmark og Lillehammer strandet i 2012, og siste spiker i kista kom da Høgskolen i Gjøvik fikk «ja» på sitt frieri til NTNU i fjor. Fra 1.januar er Høgskolen i Gjøvik en del av NTNU.

Nå kan det imidlertid gå mot sammenslåing av de to gjenværende høgskolene i regionen: Høgskolen i Hedmark og Høgskolen i Lillehammer, skriver Hamar Arbeiderblad. De to institusjonene planlegger også et felles styremøte i løpet av februar.  

Rektorsamtaler

For enn så lenge holder de seg til prat, de to nye rektorene ved høgskolene, Lillehammers Kathrine Skretting og Hedmarks Anna Linnea Ottosen. 

Rektor ved Høgskolen i Lillehammer, Kathrine Skretting, har nettopp hatt første møte med sitt nylig oppnevnte styre som er nytt av året. Og de støttet rektorens innstilling når det gjelder videre arbeid med struktur og sa: «Jatakk, begge deler».

Sånn som universitets- og høgskolekartet ser ut nå så vil nok vi også måtte diskutere om vi skal ha en universitets-ambisjon.

Kathrine Skretting

I utgangspunktet kan vi nok få fortsette alene.

Anna Linnea Ottosen

I praksis betyr dette at Høgskolen i Lillehammer vil være med høgskolene i Molde og Volda på videre allianse- og samarbeidstenking noe som kan komme til å hindre at de fusjonerer med noen, samtidig som Skretting også skal fortsette samtalene med Ottosen ved Høgskolen i Hedmark. 

— Dette betyr at vi kan fortsette å kjøre to hester samtidig og det er fint. Etter en rekke møter og samtalerunder på høgskolen er inntrykket at veldig mange ser til Høgskolen i Hedmark og mener at det vil være en naturlig fusjonspartner, sier Skretting til Khrono. 

Men hun understreker også at hun synes at de tre høgskolene som jobber med alliansemodellen har klart å utvikle interessante ting sammen. 

Høgskolen Innlandet? 

— Men hvis det kan bli snakk om en fusjon mellom Høgskolen i Lillehammer og Høgskolen i Hedmark, da blir dere vel først en Høgskolen Innlandet før det eventuelt kan bli på tale å bli Innlandsuniversitetet?

— Ja, for sånn som universitets- og høgskolekartet ser ut nå så vil nok vi også måtte diskutere om vi skal ha en universitetsambisjon, sier Skretting. 

De to innlandspartnerne har ennå ikke kommet så langt at de har sett på eller beregnet om og når de eventuelt kan oppfylle kriteriene om å sammen får universitetsstatus. 

— Og det kan jo også være andre ting enn fusjoner det kan være snakk om med Lillehammer og Hedmark også, sier Skretting, som også er stor tilhenger av alliansetankegangen som hun har utviklet sammen med rektor Johann Roppen i Volda og rektor Hallgeir Gammelsæter i Molde. 

Universitet om 4-6 år

Men i Hamar Arbeiderblad forrige uke hadde dekan ved Høgskolen i Hedmark, Morten Ørbeck, vurderingen klar:

Dersom de to høgskolene slår seg sammen får de mer enn 13.300 studenter. Høgskolene får totalt fire doktorgradsområder, og dette er et av kravene fra departementet, når man søker om universitetsstatus. Kravene for å bli universitet er skjerpet inn siden forhandlingene om Innlandsuniversitetet havarerte, og de endelige kriteriene vil være klare til høsten.

– To av de fire doktorgradsområdene må være så sterke at de gir minimum fem doktorgrader i året. Da må vi opp i 25 rullerende stipendiater. En slik aktivitet er vi ikke i nærheten av ennå, men i et 4–6-årsperspektiv kan det absolutt være realistisk, sier Ørbeck til avisen.

Høgskolen i Hedmark har doktorgradsprogram i lærerfag, med 20 stipendiater, og PhD-program i anvendt økologi som har 16 stipendiater.

(Foto: Høgskolen i Hedmark)

Hedmark kan klare seg alene

Hedmarksrektor Anna Linnea Ottosen (bildet over), har ikke hatt noen henvendelser eller påtrykk fra departementet om at hun må finne seg en fusjonspartner. 

— I utgangspunktet kan vi nok få fortsette alene, sier Ottosen, som med sine 7700 studenter og 520 ansatte i tillegg har en spissa profil blant annet opp mot jord- og skogbruksnæringene. 

Statssekretær Bjørn Haugstad har tidligere sagt til Khrono at dersom de skulle se nærmere på noen av de fortsatt frittstående høgskolene som ikke befinner seg på Vestlandet, så ville de nok henvendt seg til Høgskolen i Østfold før Hedmark. 

Les også: Gjør klart for flere fusjoner, ikke allianser i UH-sektoren

— Høgskolen i Hedmark er ingen liten høgskole, og hvis en ser på de ulike campusene der er de ganske spisset. Evenstad på økologi og landbruk for eksempel, sa Haugstad til Khrono den gangen. 

— Det er nok større sannsynlighet for at vi tar en ekstra runde med Høgskolen i Østfold enn med Høgskolen i Hedmark, sa han i august i fjor.

Hedmarkrektor Ottosen mener også at hun og Kathrine Skretting på Lillehammer har hatt gode samtaler fra dag én, etter at de begge tiltrådte som rektorer på hver sin høgskole 1.august i fjor. 

— Med alt som skjer rundt oss nå er også vi nødt til å tenke framover og ikke lene oss tilbake, sier Ottosen. Hun har holdt sitt eget styre løpende orientert om samtalene. 

Les også: Rektor Ottosens kronikk om strukturarbeidet i Hedmark

Hedmark i allianse?

— Skretting snakker også med høgskolene i Volda og Molde om å bygge en forpliktende allianse. Er det noe Høgskolen i Hedmark kunne tenke seg å være med på også? 

— Jeg har ikke hatt inntrykk av at departementet har vært særlig begeistret for den modellen, men hvis de nå åpner opp for en slik modell så kan det jo være at vi skulle vurdere det også. Men alliansemodellen har ikke vært diskutert i styret vårt, sier Anna L. Ottosen. 

To døgn med kontakt

Tirsdag 12.januar møtes representanter for hele universitets- og høgskolenorge i Oslo på den årlige kontaktskonferansen som Kunnskapsdepartementet inviterer til. Dagen derpå, onsdag 13.januar er alle styrene ved landets høyere utdanningsinstitusjoner invitert til styreseminar med departementet, så det skulle være rikelig med anledninger for alle til å snakke med alle de nærmeste to dagene. 

Og torsdag morgen, den 14.januar er høgskolene i Molde, Volda og Lillehammer kalt inn til Kunnskapsdepartementet for å få tilbakemeldinger på sitt notat om alliansemodellen. Og det er knytta spenning til hvordan denne vil bli mottatt, selv om statsråd Isaksen ved flere anledninger har sagt at han mener at det ikke er tilstrekkelig med allianser. Han vil ha sammenslåinger og større enheter. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS