Har blitt Norges tredje største

Toppledelsen ved UiT- Norges arktiske universitet besøkte begge de to nye campusene i Harstad og Narvik og ønsket dem velkommen til landets tredje største universitet.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Rektor Anne Husebekk og prorektor Wenche Jacobsen var mandag på rundtur til to av sine nye campus - og dermed Nord-Norges to nye universitetsbyer, Harstad og Narvik (bildet under). Der ønsket de ansatte og studenter ved de tidligere høgskolene velkommen som en del av UiT Norges arktiske universitet. 

(Alle foto: UiT)

Isaksen savnet i nord

Og turen tok de to helt alene - uten følge verken fra statssekretær eller statsråd, selv om kunnskapsminister Isaksen var invitert nordover. Men både statssekretær Bjørn Haugstad, på besøk i Ålesund, og statsråd Torbjørn Røes Isaksen, på besøk på Gjøvik, var begge opptatt med en annen fusjon, nemlig mellom NTNU og de tre høgskolene i Ålesund, Gjøvik og Trondheim. Også statsminister Erna Solberg hilste nye NTNU

Jeg ble litt forundret når jeg så hvor tungt departementet var tilstede ved NTNUs åpning.

Anne Husebekk

En stor porsjon raushet, mye tålmodighet og en god evne til å se løsninger er en forutsetning for å lykkes.

Anne Husebekk

— Jeg ble litt forundret når jeg så hvor tungt departementet var tilstede ved NTNUs åpning, sier Husebekk på telefon til Khrono mandag kveld på vei hjem til Tromsø med hurtigbåten. 

— Vi regner med at Isaksen kommer på besøk hit også, men han kom altså ikke i dag, konstaterer hun.

Norges 3.største universitet

UiT Norges arktiske universitet ble fra 1.januar landets tredje største universitet i antall studenter, nest etter NTNU og Universitetet i Oslo.

Husebekk er nå, som både valgt rektor og styreleder, øverste ansvarlige for om lag 15 000 studenter og 3200 ansatte ved universitetet som har hovedcampus i Tromsø. De øvrige åtte campusen er godt spredt mellom Mo i Rana i sør og Kirkenes i nord. Longyearbyen på Svalbard, der UiT også har studietilbud, blir ikke regnet som eget campus.

Men universitetet skulle være langstrakt nok uten - ifølge reiseplanleggeren ville det ta over 17 timer å kjøre bil fra Mo i Rana til Kirkenes som er rundt 76 mil i luftlinje, men reiseveien er betydelig lenger. 

Styrket på teknologi og velferd

Og rektor Husebekk og prorektor har brukte mandag både hurtigruta, bil og hurtigbåt for å besøke sine to nye campus. 

— Jeg mener at de nye har krav på å få møte den nye ledelsen sin første arbeidsdag og jeg er glad for at vi tok turen, selv om den er lang, sier hun. 

Ifølge hjemmesidene til UiT  innebærer fusjonen ved UiT blant annet en solid styrking av teknologifagene og helse-, sosial- og velferdsfagene:

– UiT utgjør nå det samlede, teknologiske fagmiljøet i nord. Det mener vi vil styrke en av de viktigste vekstnæringene i Nord-Norge. Samtidig vet vi at helse- og velferdsfag vil bli etterspurt i fremtiden, og gjennom fusjonen har vi sikret økt kvalitet og relevans i utdanningstilbudet på dette området, sier rektor Husebekk.

(Samlet på UiTs nye campus i Narvik (f.v.): Bjørnar Storeng, direktør ved fakultetet i Narvik, Anne Husebekk, rektor UiT, Wenche Jakobsen, prorektor utdanning og kvalitet og Bjørn Solvang, dekan fakultetet i Narvik.)

Budskap: Hardt arbeid

Ingen av de to nye campusene hadde Universitetet i Tromsø som sine førstevalg for fusjon. Høgskolen i Narvik ønsket seg først og fremst til NTNU, mens ledelsen ved Høgskolen i Harstad innstilte på fusjon med Universitetet i Nordland, men med én stemmes overvekt vedtok styret i Harstad å forkaste ledelsens forslag og innlede fusjonsforhandlinger med Tromsø heller enn Nordland. 

— Hva var det viktigste budskapet du hadde med deg til de to nye campusene dine?

— Jeg minnet alle om grunnlaget for fusjonen og kravet fra regjeringen om mer robusthet og kvalitet. Og utover dette lovte jeg alle hardt arbeid både for å bygge et enhetlig universitet og et godt arbeidsmiljø, sier hun. 

Krever raushet og tålmodighet

— Universitetet i Tromsø har gjort dette før, så dere kan vel det å fusjonere i motsetning til kollegene på NTNU

— Det er klart at vi har et fortrinn som har gjort dette tidligere. Vi har allerede brukt mye krefter det siste året på grunnlaget for fusjonen, men det kommer ikke til å bli mindre jobb framover, sier hun og mener at fusjoner aldri er enkelt eller blir rutine. 

— En stor porsjon raushet, mye tålmodighet og en god evne til å se løsninger er en forutsetning for å lykkes, sier Husebekk, som er veldig fornøyd og glad for å ha kommet dit de er i dag. 

(Her er de samlet på campus Harstad (f.v.): tidligere høgskoledirektør (nå campusdirektør) Karl Erik Arnesen, tidligere høgskolerektor Bodil Olsvik, rektor Anne Husebekk  og prorektor Wenche Jakobsen).

På sikt: Ett universitet i nord? 

Khrono spurte statsråd Isaksen i et intervju tidligere på dagen om han på sikt så for seg en mulig fusjon mellom de to universitetene i Nord-Norge. Under starten av strukturarbeidet var det et mulig scenario å kun ende opp med ett universitet i Nord-Norge. Det tidligere Universitetet i Nordland, med hovedcampus i Bodø, har nettopp fusjonert med Høgskolen i Nesna og Høgskolen i Nord-Trøndelag. NOKUT har allerede varslet en tilsynsrunde når det gjelder kvalitet på det nye universitetet, og de ligger p.t. heller ikke godt an til å oppfylle nye og strengere kriterier til universitetsstatus. 

Les også:

— Hva tenker du om en framtidig fusjon med det nye Nord universitet i Bodø? 

— Jeg tenker at nå har fusjonsprosessen i Nord-Norge i denne omgang kommet til et endepunkt og det er jeg glad for. Akkurat nå har vi mer enn nok med å få i havn det vi har påbegynt av fusjoner her, sier Husebekk. Samtidig legger hun til: 

— Hadde det bare handlet om tidligere Universitetet i Nordland, så, men det er en betydelig oppgave, og skal sterke krefter til, for å klare å løfte Høgskolen i Nord-Trøndelag opp på et universitetsnivå. 

De to andre fusjonerte utdanningsinstitusjonene som så dagens lys 1.januar, Nord universitet i Bodø og Høgskolen i Sørøst-Norge, skal markere begivenhetene senere denne måneden. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS