Aksel Tjora har mange jern i ilden. Foruten å være sosiologiprofessor på NTNU er han professor II på HiST. Her er han på arbeidsfellesskapet Sosiologisk poliklinikk i Trondheim sentrum.

Mister ekstrajobben som følge av fusjon

Handelshøyskolen i Trondheim må ansette nye vitenskapelige ansatte når de blir en del av NTNU, for ansatte i nye NTNU, som jobber hos flere av fusjonspartnerne, mister ekstrajobben. Sosiologiprofessor Aksel Tjora er én av dem.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tjora har ingen problemer med at han ikke lengre får være professor II på Handelshøyskolen, men er bekymret for undervisningen.

Når NTNU og høyskolene i Sør-Trøndelag, Gjøvik og Ålesund fusjonerer ved nyttår, utgår professor II-stillingene for de som har hovedjobb hos en av fusjonspartnerne og toerstilling ved en annen fusjonspartner. Det samme gjelder amanuensis II og tilsvarende stillinger. De får ikke lov til å ha to stillinger i det som blir samme institusjon.

Varsler nyansettelser

—Jeg har stillingen fram til nyttår og ikke lengre enn det, konstaterer Aksel Tjora, sosiologiprofessor ved NTNU og professor II ved Handelshøyskolen i Trondheim (HiST).

Tjora er en av ikke veldig mange som berøres av problematikken. Akkurat hvor mange det er snakk om, har ingen oversikt over. Da UA skrev om dette i mars, ble det klart at ingen ved høyskolene i Ålesund og Gjøvik var berørt, men at ti av totalt 30 professor II-er ved HiST har sitt primærvirke på NTNU. Det er ikke kjent hvor mange, om noen, HiST-professorer som har toerstillinger på NTNU.

Det ville vært umulig å håndtere om de bare skulle forsvinne på så kort varsel. Men de vil bli kompensert på en annen måte enn gjennom toerkontrakter.

Hans Marius Eikseth

Prodekan Hans Marius Eikseth ved Handelshøyskolen i Trondheim forteller at de er i en situasjon der budsjettvekst skal omsettes i flere nye faste vitenskapelige stillinger. En del av undervisningskreftene som forsvinner, vil erstattes av disse nye stillingene. Samtidig vil noen toerstillinger kunne erstattes av toere fra andre institusjoner enn NTNU.

— Vi har allerede toere fra blant annet NHH og BI, og det finnes flere steder å rekruttere fra, sier Eikseth.

Drømmesituasjon: Stordriftsfordeler

Selv om toerstillingene for dem som har primærvirke på NTNU i dag utløper ved nyttår, vil noen fortsette ut studieåret.

— Det ville vært umulig å håndtere om de bare skulle forsvinne på så kort varsel. Men de vil bli kompensert på en annen måte enn gjennom toerkontrakter, sier Eikseth.

Toerstillingene er vanligvis en tidsbestemt 20 prosents stilling, som kan brukes for å øke kompetansen innen enkelte felt. Lønna varierer, men ligger gjerne rundt 150 000 kroner I året. Ofte er det snakk om rene undervisningsstilinger. Slik er det også for Tjora.

Sosiologiprofessoren mener at en drømmesituasjon for NTNU vil være om fusjonen medfører stordriftsfordeler. Altså at undervisningen som forsvinner ved fjerningen av de overlappende toerstillingene blir hentet inn av undervisning på tvers av fakulteter.

— Men NTNU har ikke klart dette på 20 år. Det er lite vilje til å koordinere undervisning på tvers av fakulteter og institutter og dessuten økonomisystemer som gjør det vanskelig. I verste fall må det leies inn ekstern arbeidskraft, sier Tjora.

Tror samundervisning kan være positivt

Selv underviser han handelshøyskolestudenter innen et av emnene han også har for sosiologistudenter: Kvalitative forskningsmetoder. Tjora ser en mulighet i at studentene ved Handelshøyskolen kunne fått undervisning sammen med sosiologistudentene, men utelukker ikke problemer med timeplanlegging. Samtidig tror han samundervisning kan ha en positiv effekt.

— Det er stor forskjell på studentgruppene. Det er en langt større dynamikk og deltakelse blant sosiologistudentene, enn for studentene ved Handelshøyskolen. Disse studentene er litt død materie, og vil helst sitte passive og høre på at foreleser leser opp pensum. Blander man disse gruppene, vil det bli et bedre læringsmiljø for studentene fra Handelshøyskolen, sier han.

- Hvordan føles det å miste jobben som følge av fusjonen?

— Heldigvis er det jo bare toerstillingen som forsvinner, og det har jeg ikke noe problem med. Jeg synes fusjonen med HiST er en bra ting, sier Tjora.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS