Hovedforfatter, forskerkometen Haruko Obokata (t.v.) og hennes mentor, den erfarne visedirektøren ved instituttet RIKEN i Kobe, Yoshiki Sasai, sammen før ryktene begynte å svirre om uregelmessigheter i to publiserte arbeider i Nature. Foto: REUTERS/Kyodo

Fuskemistenkt forsker begikk selvmord

Publisert

Yoshiki Sasai, én av flere medforfattere på tilbakekalte artikler i Nature, ble funnet hengt i en trappeoppgang på sin arbeidsplass, i dag 5. august. Jukset i stamcelleforskningen var en internasjonal skandale i forskerverdenen.

Flere internasjonale medier melder om det tilsynelatende selvmordet.

Sasai deltok som medforfatter på to vitenskapelige artikler som fikk profilert omtale i Nature. Forskerne hevdet å ha funnet en metode for å bruke voksne celler med egenskaper som stamceller. Oppdagelsen ble kjent under forkortelsen STAP. Arbeidet på stamceller var sensasjonelt, men viste seg å være for godt til å være sant.

Disse to artiklene ble trukket av Nature i juli.

<<Bidirectional developmental potential in reprogrammed cells with acquired pluripotency>> og  <<Stimulus-triggered fate conversion of somatic cells into pluripotency>>.

Tidlig etter publisering 30. januar i år, begynte ryktene å spre seg om at ikke alt stemte. Forskningsinstituttet i Japan som huset flere av forskerne, RIKEN, satte i gang en granskning som konkluderte med vitenskapelig uredelighet for hovedforfatterens vedkommende. Også Sasai ble gransket, men det ble ikke konkludert med uredelighet for hans vedkommende..

Haruko Obokata – en 30 år gammel kvinnelig forskerstjerne - står oppført som hovedforfatter for studiene.

Natures redaktører mottok artiklene i mars 2013, og skal således ha hatt god tid til å fagfellevurdere arbeidet. I en leder skriver Nature at jukset ikke kunne blitt oppdaget av redaktørene eller av fagfellene, men lover å sette arbeidet med kvalitetssikring enda høyere på agendaen i framtiden.  

– Dette er en tragedie for vitenskapen og et stort tap for forskersamfunnet. Yoshiki Sasai var en eksepsjonell forsker, skriver Nature i en pressemelding, viderebrakt av Retraction Watch.

Flere kommentarer til nyheten om selvmordet knytter det tragiske utfallet til den særegne, japanske æreskodeksen. Sasai skal ha uttalt at han <<skammet seg dypt>> over sitt bidrag til Obokatas arbeid.

Sasai (52) var visedirektør ved Riken Center for Developmental Biology i Kobe, Japan.

Powered by Labrador CMS