- Krenkende om sorg

Publisert

- Rådene om ta seg sammen og ikke tenke på sørgelige ting er krenkende og kanskje også skadelig for de menneskene som virkelig sliter etter at sorgen har låst seg fast som depresjon. Det er ikke bare da å gå tur med hunden og regne med at man kommer seg.

Det sier psykolog og forsker Helge Holgersen til På Høyden. Han har reagert kraftig på førsteamanuensis Torill Christine Lindstrøms’ foredrag på Det psykologiske fakultet, og oppslagene i media i forbindelse med disse.

Lindstrøm er kritisk til det tradisjonelle synet på sorgbearbeiding og peker på forskning som viser at sørgende får det bedre når de klarer å holde følelsene sine i sjakk og prøver å gi seg i kast med sine vanlige gjøremål og ting som gir livet mening og glede.

Holgersen sier Lindstrøms uttalelser føyer seg inn i en rekke av psykologers forskningsbaserte uttalelser om hvordan folk bør leve sine liv.

”Vi har for eksempel nylig fått høre at vi bør få barn sent i livet, at vi bør spise sammen hele familien og ta tenåringer med på tur - og nå at vi altså bør klappe hunden, drive trening og la være å tenke på ubehagelige ting. Dette likner da ikke på psykologi, men heller på småborgerlig moralisme?” skriver Holgersen i et debattinnlegg til På Høyden.

Powered by Labrador CMS