Overrasket over stemmerett-ståhei

Publisert

Rektor Sigmund Grønmo var innstilt på å være pragmatisk, og fikk universitetsstyret med på at ansatte i professor II-stilinger ved MOF likevel får ha stemmerett ved UiB.

– Jeg mener at det universitetsstyret vedtok i forrige møte er mest ryddig, det gir en ordning som er lik overalt. Jeg er også overrasket over at det blir ståhei når fakultetet faktisk har avskaffet stemmerett, blant annet ved å ansette dekan.

Det sa rektor Sigmund Grønmo da universitetsstyret skulle diskutere om de som er ansatt ved UiB i professor II-stillinger og har hovedstilling ved Haukeland universitetssykehus likevel skal ha stemmerett ved UiB. Universitetsstyret vedtok i forrige møte å fjerne stemmeretten for denne gruppen.

– Hva med psykologene?
Etter forrige universitetsstyremøte har Det medisinsk-odontologiske fakultet har fakultetsdirektør Nina Mevold og dekan Nina Langeland sendt brev til rektor. Der skriver det at de ønsker at de som har bistilling ved fakultetet skal ha universitetsidentitet- og lojalitet, og at dette kan legges til rette for ved å gi dem stemmerett til de fakultetsinterne valgene. De skriver også at fakultetet ved en inkurie ikke svarte innen høringsfristen.

– Medarbeidere med bistilling bidrar betydelig til fakultetets resultater, og vi ønsker at de skal være fullverdige medlemmer av vårt kollegium, skriver Mevold og Langeland.

Selv om Grønmo hadde innvendinger, sa han i møtet han han var innstilt på å ha en pragmatisk innstiling til saken.

Gro Lie stilte spørsmål ved hva man skal gjøre med andre ansatte som har toerstillinger, som noen for eksempel ved Det psykologiske fakultet har.

– Dette virker uryddig. Skal denne gruppen i så fall ha en spesiell vekting? De har jo bare tjue prosent stilling. Samtidig er de vitenskapelig ansatte, slik at stemmene deres har stor vekting i utgangspunktet.

– Skal velge instituttråd
Universitetsdirektør Kari Tove Elvbakken sa at forholdet mellom UiB og Haukeland universitetssykehus er spesielt.

– Jeg mener at det er mer problematisk at alle med en annen arbeidsplass skulle hatt stemmerett. I forhold til Haukeland, er det slik at de som har hovedstilling ved UiB og bistilling i Helse Bergen allerede stemmerett.

Stemmerett vil si at man kan delta i flere valg ved UiB.

– Ved MOF er det nå tre store institutt som skal velge instituttråd. Det er nok derfor engasjementet er så sterkt nå, kommenterte Gry Kibsgaard.

Universitetsstyret vedtok at ansatte ved Haukeland Universitetssykehus, som har professor II-stilling ved UiB, likevel skal få stemmerett. Foto: Hilde Kristin Strand

 

Powered by Labrador CMS