Lite juks på UiB

– Vi har kontroll, sier viserektor Kuvvet Atakan.

Nye tall som universitetsavisa Universitas har samlet inn fra utdanningsinstitusjoner i Norge gir et klart bilde av hvor i landet det jukses og trikses mest.

I løpet av årets vårsemester har 28 studenter blitt utestengt for juks ved Universitetet i Oslo (UiO). Til sammenligning har Universitetet i Bergen (UiB) kun hatt tre saker hvor utestengning har blitt reaksjonen. På NTNU i Trondheim er tallet enda lavere. Hittil i år har det bare vært to saker med uredelige studenter. Disse er fortsatt til behandling.

– Ikke strengt ved UiB
Viserektor for utdanning ved UiB, Kuvvet Atakan, mener at det nå innrapporteres flere fuskesaker enn tidligere.
– Det er mulig at det var en del underrapportering tidligere, men vi mener vi har kontroll på dette nå, og det er vi glade for, sier han til Universitas.
Atakan har ikke noe klart svar på hvorfor det utestenges færre ved UiB, men forteller at de følger retningslinjene i juksesaker.

– Det er generelle retningslinjer som blant annet går på prosentvis likhet i oppgaver. Likevel må alt bli behandlet individuelt, og det er viktig å få med alle aspekter. Vi vil ikke utøve et strengt regime uten at det er grunn til det, sier han.

Mest fusk på HF
Ifølge tall fra UiO er det studenter fra Det humanistisk fakultet (HF) og Det matematisk-naturvitenskapelige fakultet (Mat-Nat) som oftest faller for fristelsen til å ta snarveier.
HF-studenter står for over 37 prosent av de som er funnet skyldig, selv om de i 2012 kun utgjør 22,5 prosent av studentene ved UiO. Studenter fra Mat-Nat står på sin side for over 34 prosent av sakene og utgjør 17,3 prosent av den totale studentmassen. Landets kommende jurister står på tredjeplass på lista, med litt over 11 prosent av sakene.

Mobiltelefon oftest brukt
Også på UiB har det vært flest tilløp til fusk på HF. Av i alt 16 juksesaker sto HF for 6 av disse.
– Det overrasker meg ikke fordi det er HF som har ansvar for ex.phil, sa studiesjef Ronald Worley ved HF til På Høyden da tallene for 2011 var klare. 

Han sier at flere av juksesakene ved HF handler om førstesemesterstudenter som kommer rett fra videregående. Ofte dreier det seg om mobiltelefonbruk under eksamen, som automatisk kvalifiserer til fusk.

– Vi opplyser førstesemesterstudentene år etter år om at elektronisk utstyr som mobiltelefon ikke kan brukes under eksamen. Likevel dukker det alltid opp noen telefoner, sier Worley. 

UiO har ingen forklaring
Studiedirektør ved UiO, Monica Bakken, kan ikke si noe sikkert om hvorfor det er en forskjell mellom universitetene.
– Det har jeg ingen forklaring på. Jeg kan bare svare for UiO, men vi jobber systematisk med dette. Det gjelder både forebyggende arbeid og å fange opp fusk, sier Bakken.
– Tror du det er forskjell i arbeidsmetoder som gjør at UiO tar flest juksere?
– Jeg vil tro at alle jobber noenlunde likt med dette, så jeg har ikke noe godt svar på hvorfor det er slik.
Bakken vektlegger informasjon og opplæring som tiltak mot fusk.
– Vitenskapelig redelighet er en kompetanse og en ferdighet vi vil at våre studenter skal ha etter endt utdanning. Studenter på alle nivåer skal følge spillereglene.

Synkende antall
I 2011 behandlet Den sentrale klagenemd ved UiB 18 saker om mistanke om fusk. Det var det laveste antall saker siden 2007. Men ikke alle sakene endte med utestengelse, som er den mest alvorlige reaksjonen. 

Foto: Istockphoto.com

 

Powered by Labrador CMS