Kanskje kan Narvik og NTNU bli sant?

— I våre dager er det ikke gitt at man behøver å tenke region når man skal samarbeide, sier rektor ved Høgskolen i Narvik, som lufter tanken om samarbeid med NTNU og Ålesund som et alternativ til å bli en del av ett universitet i nord.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Norges ingeniør- og teknologiorganisasjon, NITO).

— Institusjonene i nord burde ha de samme demokratiske rettighetene som resten av landet, mener rektor ved Høgskolen i Narvik, Arne Erik Holdø.

Rektor ved universitetet i Tromsø, Anne Husebekk, sier til avisen Fremover at hun også stiller seg undrende til at Nord-Norge skal behandles på en annen måte enn det øvrige Norge.

Lanserer samarbeid på fag ikke region

— Her i Narvik er vi sterke og gode på ingeniørutdanning. Og det er viktig at denne kompetansen opprettholdes her i nord. Ifølge tallene fra EU ligger 80 prosent av Europas uutnyttede naturressurser i nord-områdene. Men i våre dager er det jo ikke gitt at man behøver å tenke region når man skal samarbeide. Det kunne jo være en tanke at Høgskolen i Narvik kanskje samarbeidet med NTNU i Trondheim og utdanningen i Ålesund, sier Holdø.

Det kunne jo være en tanke at Høgskolen i Narvik kanskje samarbeidet med NTNU i Trondheim og utdanningen i Ålesund.

Holdø

— Vi får ikke tenkt i de baner hvis kabalen i Nord-Norge skal legges først, legger han til.

Universitetet i Tromsø vil vente

Rektor i Tromsø, Anne Husebekk, er opptatt av at man bør se helheten i debatten.

— Skulle eksempelvis resten av landet bli delt inn i fire store universitetsområder, mens Nord-Norge blir stående igjen med to små universiteter som ikke får noe å si i den store sammenhengen, så vil det være uheldig. Det er blant annet dette strukturdebatten neste vår skal avklare, og derfor mener jeg at vi bør ta oss tid til vente på den, sier hun til avisen Fremover.

NITO bekymret

— Jeg synes det er rart om man ikke venter til strukturmeldinga er lagt fram, sier NITO-president Trond Markussen, som stiller spørsmål ved om virkelig alle parter i nord er hørt i denne prosessen så langt.

— Høgskolen i Narvik har som kjent et sterkt miljø på ingeniørutdanning. En svekkelse av dette miljøet vil kunne gå ut over utdanning og rekruttering av ingeniører i Nord-Norge hvis man ikke sørger for å bygge videre på den kompetansen man har der, sier Markussen.

Frykter akademisering

— Dersom alle høgskolene blir slått sammen med universitet vil det være viktig å sikre kvaliteten på profesjonsutdanningene. Det kan være en fare for at de blir akademiserte i en slik prosess, påpeker Markussen.

— Dette vil igjen kunne føre til dårligere bachelorutdanninger på sikt som samfunnet ikke er tjent med, mener han. 

Rektor Holdø i Narvik sier at hvis han må velge mellom ett eller to universiteter i nord, så ønsker han seg ett universitet.

— Vi ønsker ikke en bykamp mellom Bodø og Tromsø. Ei heller vil vi bli en kasteball mellom to institusjoner, sier Holdø.

Tromsø lokker Narvik

Overfor Fremover er Tromsø-rektor Husebekk tydelig på at eventuelle samarbeidskonstellasjoner eller sammenslåinger, må resultere i at alle kjenner at de vinner noe på den om de skal lykkes.

— Skulle Høgskolen i Narvik bli en del av Universitetet i Tromsø, vil det innebære at institusjonen får ansvaret for all ingeniørutdanning i nord, forteller hun.

— Ledelsen av den er noe vi må diskutere oss fram til. I Finnmark har vi etablert både campusledelse, instituttleder og vi har også en dekan der, påpeker hun, med henvisning til at Høgskolen i Finnmark fra ifjor høst ble en del av Universitetet i Tromsø - Norges arktiske universitet.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS