— 316 kroner? Det er altfor lite

PublisertTorsdag, 8. oktober 2015 - 6:49-OppdatertTorsdag, 8. oktober 2015 - 14:03
Økonomi. Regjeringen foreslår i statsbudsjettet å gi studentene 316 kroner mer i studiestøtte i måneden neste år. Sjekk hva noen HiOA-studenter vil bruke pengene til.

Onsdag 7. oktober la regjeringen fram forslag til nytt statsbudsjett.

Dagens studiestøtte er på 100.920 kroner per år, mens regjeringens forslag for 2016 vil øke den til 104.080 kroner, noen som betyr en økning på 316 kroner i måneden. Norsk studentorganisasjon (NSO) sitt krav er 1,5 G, som tilsvarer 135.102 kroner per år.

Nye boliger

Regjeringen foreslår også 300 millioner kroner til bruk for å bygge 2200 nye studentboliger. Her er studentens krav 3000 boliger i året.

Av andre tiltak som kan påvirke studentenes og de unges økonomi er økt BSU-grense (boligsparing for ungdom). Maksbeløpet man kan spare i BSU økes fra 200.000 til 300.000 kroner i året i 2016.

BSU er en spareordning som tilbys i de fleste norske banker og formålet er å hjelpe unge inn i boligmarkedet.

Økt egenandel på hjemreise

Ifølge Dagens Næringsliv forslår også regjeringen å øke egenandelen til studenter ved hjemreise med 500 kroner. 

De viser til en pressemelding fra statsråd Torbjørn Røe Isaksen (bildet over) der han skriver: 

— Vi mener det er viktigere å prioritere flere studentboliger og høyere studiestøtte fremfor tilskudd til hjemreise for voksne studenter. 

I dag trekker Lånekassen fra en egenandel på 2.745 kroner per undervisningsår av beløpet man kan få som reisestipend i Norge og resten av Norden. Regjeringen foreslår dermed å øke egenandelen til 3.245 kroner.

For studenter som tar utdanning i land utenfor Norden er det ulike satser og maksbeløp. 70 prosent av reisetilskuddet blir i dag gitt som stipend, og 30 prosent er lån.

Blandet mottakelse

Studentledere er fornøyd med 2200 nye studentboliger, men misfornøyd med lav økning i støtten, blant annet 316 kroner mer i måneden. Regjeringen påpeker at prosentvis er dette mer enn anslått pris og lønnsvekst, så derfor vi ikke studentene få dårligere råd i 2016.

Khrono har spurt studenter på campus på Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) om hva de synes om studentenes uttelling i statsbudsjettet.  Svarene finner du i videoen øverst.

Student på budsjett

Khronos studenterporter Karen Setten har tidligere prøvd å leve kun på studielånet i en måned.

Se videoreportasjene her:

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · 4-krav. Professor Karl Øyvind Jordell mener rektor Dag Rune Olsen overser mange problemstillinger i debatten om lærerutdanning og karakterkrav. 
Meninger · 4-krav. Studenter kan fint lære seg tilstrekkelig matte i løpet av studiet, skriver høgskolelektor Geir Martinussen, som mener et karaktersnitt på 4 er bedre egnet som krav enn karakteren i ett enkelt fag. 
Meninger · Hatretorikk. Høgskolen i Oslo og Akershus har et problem med parallellsamfunn som gir grobunn for interne venstreekstreme kulturer, venninner som siterer hverandre, bedrevet av folk som ikke reflekterer over sin egen normative posisjon, skriver Pål Veiden i dette innlegget.   

Campus

Samfunn