Rektor Curt Rice, Rektor på NMBU Mari Sundli Tveit og Statssekretær i Kunnskapsdepartementet Bjørn Haugstad. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Nye universitets-regler på høring i høst

I Buskerud, Vestfold, Telemark, Oslo og Akershus er det mange som ivrer for å få kalle sin høgskole et universitet. Men det råder usikkerhet om spillereglene.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I midten av september var spente og store høgskoler på Østlandet i møtet i departementet. Temaet var regler for å bli universiteter. Møtet kom i stand på oppfordring fra Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA).

HiOA-rektor Curt Rice opplyste i etterkant at det som kom ut av møtet var at departementet skal skrive et brev til høgskolen med mer informasjon om prosessen.

— Det brevet har vi foreløpig ikke mottatt. Utover det så er det bare å si at det er naturlig at vi diskuterer dette med vår eier, sa Rice og la til:

— Vi tar signalene som Sørøst får, som signaler til oss også. Vi regner med at det betyr at vi også kan få kalle oss universitet i 2017.

Regler på høring i høst

Vi har spurt statssekretær Bjørn Haugstad om den videre prosessen og hvilke spilleregler som vil gjelde for de aktuelle høgskolene som gjerne vil bli universitet. Og Haugstad svarer:

— Kunnskapsdepartementet har møtt høgskolene Oslo og Akershus, Buskerud Vestfold og Telemark og blitt orientert om høgskolenes arbeid med å søke universitetsakkreditering. Departementet tar sikte på å sende forslag til nye kriterier for institusjonsakkreditering på høring i høst. Departementet har lyttet til høgskolenes innspill og synspunkter på videre prosess.    

Stortinget vil ha strengere krav

Siden de blåblå tok over regjeringsmakt har de frosset mulighetene for å endre status innen høyere utdanning. De henviste etterhvert til strukturmeldingen, og da stortingsmeldingen forelå rett før påske var det klart at regjeringen vil åpne for å at flere igjen kan bli universitet, men de vil stille strengere krav.

Les også: Flere kan bli universitet, men strengere krav

Samtidig med strukturmeldingen har departementet med Iskasen og Haugstad i spissen presset hardt på for å få til fusjoner i sektoren. Haugstad har i den forbindelse mer enn antydet at hvis høgskolene i Vestfold/Buskerud og Telemarks gikk sammen, da vil de bli universitet.

Les også: HiOA blir ikke først ut som nytt universitet på Østlandet

Stortinget sa ja til strengere krav

Stortinget sluttet seg i juni til hovedlinjene i Stortingsmeldingen om struktur. Regjeringen har flertallet i Stortinget med seg når de vil etablere flere universitet, men stille strenger krav.

Men enn så lenge er det de gamle forskriftene for å bli universitets om gjelder. Det er flere forskjeller på gamle og eventuelt nye krav til å kunne få universitetsstatus. Ett svært viktig punkt handler om gjennosmtrømning og omfang avpå doktrogradsprogrammer.

Per i dag tilfredsstiller hverken høgskolene i Vestfold, Buskerud og Telemark til sammen eller Høgskolen i Oslo og Akershus, Stortingets nye og strengere krav til universitet, men det kan tenkes de er innafor målt etter de gamle forskriftene.

Det er utifra disse punktene at høgskolene gjerne vil søke raskt, og at de håper at det dermed er de gamle reglene de blir vurdert etter.

Søknadene

— HiOA kan ikke søke før de har fått godkjent sitt kvalitetssikringssytem. Høgskolene i Buskerud Vestfold og Telemark kan ikke sende søknad før de har fusjonert, konstaterer direktør i NOKUT Terje Mørland.

Tidligere har tilsynsdirektør i NOKUT, Øystein Lund, antydet en dato som 1. april for en dato da nye forskrifter kan tre i kraft.

Les også: Høgskolene går for å bli vurdert etter gamle regler

Samtidig poengterte han at departementet på et hvilket som helst slags tidspunkt kan settes dagens forskrifter til side.

Mørland bekrefter at NOKUT skal ha besøk fra de ulike høgskolene der akkredietring er tema. Det er vanlig prosedyre i slike saker.

NOKUT sa ja - departementet sa nei

I fjor akkrediterte NOKUT (Nasjonalt organ for kvalitet i utdanningen) Kunsthøgskolen i Bergen til å bli vitenskapelig høgskole.

Beslutningen var ny og spennende, fordi det også innebar at man hadde vurdert ren kunst som forskningskvalitet.

Men da saken kom til departementets bord sa de nei. Begrunnelsen var den pågående strukturprosessen.

I forrige uke sa NOKUT tilsvarende ja til kunsthøgskolen i Oslo. Der er de spente om departementet sier ja til dem, og om de eventuelt får med seg Kunsthøgskolen i Bergen i samme runde.

Les også: Statushopp for kunsthøgskole

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS