Universitets- og høgskolerådet med Ola Stave i spissen inviterte høgskoler og universitet til bred samtale i forkant av strukturmøtene kunnskapsministeren skal ha med hele sektoren. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Forbereder svar til kunnskapsministeren

Universiteter og høgskoler møttes i Oslo sist uke for å bli litt klokere på hvordan de skal svare statsråden om sine planer for et nytt universitets- og høgskolelandskap.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Det var om lag 70 deltakere til stede fra landets universiteter og statlige høgskoler i lokalene til Universitets- og høyskolerådet (UHR) i Oslo sist uke.

Noen private høgskoler var usikre på hva kunnskapsministerens bestilling betyr for deres egen framtid som institusjoner for høyere utdanning. En del mindre, statlige høgskoler hadde også mange spørsmål om hva Røe Isaksen forventer på de regionale møtene i september.

«Sett dere i departementets sted når dere utarbeider innspill», er ett av rådene fra Kunnskapsdepartementets politiske ledelse. «Tenk langsiktig, dette er svar som skal danne grunnlaget for et helt nytt kart over norsk forskning og høyere utdanning, men ikke vær så kreative at dere glemmer å være på det som er kjernen i bestillingen» i følge presentasjonen på møtet.

Kjernen i bestillingen er et kart med færre akademiske stedsnavn, om ikke færre læresteder.

Les også: Etterlyser mer mot i akademia

Strukturen i høyere utdanning handler om mye mer enn geografi.

Ola Stave

Usikkerhet blant høgskoler

— Det var mange spørsmål fra salen, sier generalsekretær i UHR, Ola Stave.

Oppdraget fra statsråden er å organisere seg bedre, slik at samfunnsoppdraget løses bedre og mer effektivt. Brevet fra statsråden ber om at institusjonene selv kommer opp med forslag for hvem de ser som mulige fusjonspartnere. Antallet institusjoner for høyere utdanning og forskning her i landet – kanskje i første rekke statlige høyskoler – skal ned, er det klare politiske signalet. Så langt er budskapet forstått, men det er usikkerhet omkring hvor konkret forslagene skal være, og på graden av integrasjon statsråden forventer seg.

Endel spørsmål kretset rundt hvordan man definerer kvalitet i forskning og undervisning, hva som er robuste fag, og om hvordan struktur i universitets- og høyskolelandskapet innvirker på dette, ifølge Stave.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) blir orientert om høgskolens svar til kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (bildet over) på møtet 2. september. Svarbrevet blir i følge innkallingen til styremøtet lagt fram på møtet. Svarfristen for institusjonene er tre uker før dialogmøtene de er innkalt til. HiOAs møte er i Oslo 23. september og svarfristen 2. september.

Mer enn geografi

— Strukturen i høyere utdanning handler om mye mer enn geografi. Det faglige og kvaliteten må være utgangspunktet. Flere modeller diskuteres, og noen krever lovendringer, sier Stave.

Skal hver institusjon tenke fusjoner i forhold til regionale behov, eller nasjonale?

NTNU holder i disse dager på med å utrede et mulig svar til Røe Isaksen. Å videreutvikle sin nasjonale rolle som leverandør av teknologisk know-how ved å organisere en desentralisert campus med hvilken som helst faglig, komparativ partner i landet.

UiB utreder et alternativ  - «Vestlandsuniversitetet» - hvor institusjoner fra Volda til Stavanger slår seg sammen i en føderasjon av universiteter og høyskoler – men uten en full integrasjon. Røe Isaksen har uttalt at det primært dreier seg om at det er for mange institusjoner i Norge, ikke nødvendigvis læresteder for høyere utdanning. Deltakerne på workshop-en var opptatt av utfordringene ved å drive en multi-campus-institusjon over store geografiske avstander.  

Utvekslet erfaringer

— Forhåpentligvis ble deltakerne litt klokere, og workshopen ga mange innspill til arbeidet med strukturmeldingen, tror Stave.

— Institusjonene fikk utveksle erfaringer og stille spørsmål, i stedet for å sitte på hver sin tue fram til møtet med statsråden.

UHR har ikke selv et standpunkt i debatten om ny struktur, men legger til rette for et bedre kunnskapsgrunnlag og setter en agenda for medlemmene, ifølge Stave.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS