Gro Th. Lie

Gro Th. Lie, professor emerita ved Universitetet i Bergen, fyller 70 år torsdag 12. januar. Fra 2006 til 2013 var hun professor i ved UiB i utviklingsrelatert helsefremmende arbeid.
Fra 1988 til 2015 var Gro ansatt ved HEMIL-senteret ved UiB som forsker og professor. Hun var direktør ved HEMIL fra 2000 til 2003, og nestleder fra 2005 til 2009. Gro har hatt mange viktige akademiske verv i løpet av sin karriere. Blant dem er medlem av Universitetsstyret i to perioder fra 2006-2013 som representant for de fast vitenskapelige ansatte. Hun har vært leder av styret for Senter for kvinne- og kjønnsstudier (SKOK) og medlem av det interfakultære programstyret for masterprogrammet” Gender and Development”. Gro har i tillegg vært faglig leder av UiB Global og akademisk leder for UiB Global og Bergen Summer Research School for Global Development Challenges mellom 2011 og 2014.
Ved Hemil-senteret var Gro grunnlegger og leder av den tverrfaglige forskningsgruppen “Multicultural Venues of Health and Education; Applying local cultural perspectives on global social challenges” i perioden 2004 -2013. Gruppen har hatt faglig ansvar for veiledning av 14 Phd kandidater og mange titalls masterstudenter innen helsefremmende arbeid. Som forsker var hun ansvarlig for hiv/aids rådgivningsprogrammet i Joint Tanzania Norwegian Aids Project (MUTAN) i årene 1992–2011, et samarbeid mellom UiB, University of Dar es Salaam (UDSM) og Ministry of Health, Tanzania. Hun var i tillegg Norsk koordinator for tre NUFU-finansierte prosjekter i Tanzania mellom 1996 og 2010. Dette er bare et lite utvalg av hennes omfattende forskningskarriere.
Gros bidrag til kvalitetsundervisning ved UiB og utenfor har vært formidabel. Hun utviklet Master of Applied Social Psychology-program ved UDSM, hvor 100 tanzanianere har fullført masterprogrammet. Hun var veileder for masterstudenter ved tre undervisningsprogram på UiB, og veileder av doktorgradsstudenter ved UiB, UDSM og flere afrikanske universiteter.
I tilknytting hennes overgang fra professor til professor emerita ble Gro behørig hyllet, og følgende sitater kan stå som et eksempel på den beundring kollegaer har for Gros menneskelige og faglige innsats: "Gro er ikke bare en dyktig forsker, hun setter seg også raskt inn i andre menneskers situasjon på tvers av alle kulturgrenser. Jeg husker at Gro førte engasjerte samtaler med hiv-smittede kvinner med hjelp av mimikk, sang og dans, hender og føtter lenge før hun kunne si et ord på kiswahili." (Bjarne Bjorvatn, professor ved Institutt for global helse og samfunnsmedisin, UiB), og "Gro er et usedvanlig engasjert menneske som alltid setter faglig virksomhet i sammenheng med samfunnsoppdraget, og særlig det ansvar vi som et rikt land har for å bidra til kunnskap og kompetanseoppbygging i land med langt færre ressurser." (Kjersti Fløttum, professor ved Institutt for fremmedspråk, UiB) og videre "Gro har en helt nydelig emosjonell og empatisk tilnærming til både forskningspartnere og studenter – og alle andre i sine omgivelser. Hun er en meget dyktig professor med et enormt stort hjerte." (Maurice Mittelmark, professor emeritus HEMIL-senteret).
Maurice Mittelmark, professor emeritus og Elisabeth Fosse, instituttleder, på vegen av HEMIL-senteret og Det psykologiske fakultet, UiB

Powered by Labrador CMS