Professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen (t.v.) mener mange ledere er bekymret for signalene som nå kommer om utskfting av ledere ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA). Bildet er fra en ledersamling på Holmenkollen i 2013. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Ledere frykter for stor utskiftning av ledere

Åremålsstillingene til halvparten av alle lederne ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) går ut de nærmeste to årene. — Det er klønete og uklokt å skifte ut mange ledere på alle nivåer samtidig, mener instituttleder.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

(Saken er oppdatert med kommentar fra høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø).

Instituttleder ved produktdesign ved HiOA, Gunnar H. Gundersen, mener at det er frykt og usikkerhet om hva som skal skje framover, blant flere av lederne ved høgskolen. 

Organisasjon og ledelse blir en av høstens store diskusjoner ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), blant annet etter at Nordisk institutt for studier av forskning og utdanning (NIFU) nylig leverte sin evalueringrapport om framtidens organisering ved høgskolen som har ambisjoner om å bli universitet.

Høgskolen har også etter fusjonen i 2011 betalt 7,5 millioner kroner til private lederkonsulenter for å heve lederkompetansen ved høgskolen. Over 50 av de 110 lederne ved høgskolen (både administrative og faglige) som har deltatt i lederutviklingsprogrammet til Agenda Kaupang har åremål som går ut i år eller de nærmeste to årene (se oversikt i faktaramme til høyre). 

LES OGSÅ: Små og billige endringer kan gi stor effekt 

Etter min mening er det en skandale at Åsheims åremål ikke ble forlenget, og det er fullstendig uforståelig at HiOA ser seg råd til å miste en slik kapasitet.

Gunnar H. Gundersen

Bekymring over signalene

Professor og instituttleder Gunnar H. Gundersen ved  Institutt for produktdesign er bekymret over situasjonen og signalene som nå kommer, og han sier at flere i høgskolens instituttlederforum deler bekymringene hans. 

— Ja, det er en frykt og usikkerhet blant ledere ved høgskolen nå om hva som skal skje framover. På meg virker det både klønete og uklokt å skifte ut mange ledere på alle nivåer samtidig, også med tanke på alle pengene som er brukt for å heve lederkompetansen ved høgskolen, sier han.

Sjokkert over tilsettingssak

Gundersen forteller at mange av instituttlederne ble både sjokkerte og overrasket da det før sommeren ble kjent at den ene instituttlederen som hadde et åremål som gikk ut i år ikke fikk forlenget åremålet sitt. Hans-Christian Åsheim, leder på Institutt for farmasi og bioingeniørfag sluttet derfor ved HiOA 1.august.

Han søkte, men fikk ikke jobben som instituttleder på det nye og sammenslåtte Institutt for naturvitenskapelige helsefag (Institutt for farmasi og bioingeniørfag slått sammen med Institutt for tannteknikk og radiografi). Her valgte Fakultet for helsefag å ansette en ekstern søker, professor Kåre Magne Nielsen.

Skandale 

— Etter min mening er det en skandale at Åsheims åremål ikke ble forlenget og det er fullstendig uforståelig at HiOA ser seg råd til å miste en slik ressurs, sier Gundersen og sier at Åsheim er ,og var, høyt respektert blant instituttlederne og andre ledere ved høgskolen.

— Han var kjent blant oss som særdeles seriøs og oppriktig konstruktiv i alle sammenhenger, og jobbet for å styrke HiOA med fokus på det faglige og instituttets beste. Det er grunn til å spørre seg hva slags personalpolitikk som bedrives, når en slik kapasitet ikke får forlenget sitt mandat. Man må jo se på hele ansettelseprosedyrene etter min mening. Hva er det egentlig som har skjedd her, spør han.  

Tilsettingsutvalget ved helsefag fulgte dekan Nina Waalers innstilling i saken.

— Vi har gjort en totalvurdering, og valgt den som vi mener er best kvalifisert, sa Waaler til Khrono den gangen.

Les også: Tromsøprofessor leder for nytt institutt

Wedø: Potensielt stor lederutskiftning

Ifølge Gundersen har ikke uroen og bekymringene blitt mindre etter at høgskoledirektør Ann Elisabeth Wedø i et intervju i Khrono tidligere i sommer signaliserte at det kan bli stor utskiftning av ledere ved HiOA fra 2015.

Les også:  Ønsker mer endringsledelse

Høgskoledirektøren tok selvkritikk på at hun ikke hadde hatt nok fokus på ledelse av endringsprosesser i lederutviklingsprogrammet ved høgskolen, ikke minst med tanke på at mange instituttledere, studieledere, rektoratet og representanter i høgskolestyret har åremål som går ut samtidig i august 2015. 

— Alle stillingene skal ifølge regelverket kunngjøres eksternt.  Potensielt kan vi derfor få en stor lederutskiftning fra høsten 2015 og da blir det enda viktigere med kompetanse i endringsledelse, sa Wedø. 

Gundersen sier at de selvfølgelig har vært klar over at de fleste årmålsstillingene går ut omtrent samtidig som en følge av fusjonen i 2011.

— Det må være en falitterklæring å komme med slike utsagn som Wedø kommer med her når vi vet hvor mye penger hun har brukt på lederutviklingsprogram, mener Gundersen.

— Først saken med instituttleder Aasheim og så uttalelsene til direktøren i Khrono, kan tolkes som om at det er et ønske om å skifte ut store deler av de sittende lederne. Og bekymringen gjelder ikke bare instituttlederne, men ledere på hele høgskolen, sier han. 

Høgskoledirektør Anne Elisabeth Wedø sier i en epost til Khrono i dag at: 

— Jeg merker meg uroen rundt utskifting av ledere som uttrykkes i dagens Khrono. Det er viktig for meg å klargjøre at mine uttalelser om at vi potensielt kan få en stor lederutskiftning fra høsten av henger sammen med det faktum at mange åremålsstillinger går ut samtidig som en følge av fusjonen i 2011. Det må ikke tolkes som noe signal om at det er ønskelig å skifte ut store deler av ledelsen. Jeg håper og tror at mange ønsker å fortsette å gjøre en god jobb som leder ved HiOA og vil søke fornyelse av åremålsstillingen, skriver hun. 

Kan vegre seg for å søke

Gundersen mener også at begge disse sakene kan føre til at instituttledere og andre som gjerne vil fortsette i lederroller ved HiOA blir redde for å søke om fornyet tillit og nytt åremål.

— Jeg vil gjerne understreke at slik jeg kjenner instituttlederkorpset så er det en gjeng med svært lojale, dedikerte og hardt arbeidende mennesker som hver eneste dag jobber for å styrke HiOA, både faglig og omdømmemessig, legger han til.

— Synes du det har vært for lite fokus på endringsledelse i lederprogrammet? 

— Det som er lett å glemme, er at det faktisk har skjedd veldig mange og store endringer ved høgskolen de siste tre årene. Jeg opplever ikke at vi ikke er endringsvillige, men man kan stille spørsmål ved om endringene til enhver tid er balanserte og harmonerer med tidligere endringer, om tidspunktet for endringene er riktig og om forankringen, både hos ledere og tilsatte har vært god nok, sier Gundersen. 

Positivt med åremålsstillinger

— Hva tenker du om åremålsstillinger på fire år i forhold til dette? 

— I utgangspunktet synes jeg åremålsstillinger et godt prinsipp fordi man hindrer at ledere blir sittende i evig tid. Men kan hende er fire år litt kort og at det heller skulle vært seks år. Det skal selvfølgelig ikke være noen automatikk i at man skal få forlenget åremålet sitt selv om man ønsker det. Åremål gjør det jo også enklere å avslutte en lederjobb med verdighet dersom lederen ikke fungerer, sier Gundersen. 

Han er også fornøyd med at den nylig framlagte evalueringsrapporten fra NIFU foreslår mer ressurser til instituttene. 

—  Instituttene må være kraftsentrene ved høgskolen, det er der den faglige utviklingen foregår, så langt har vel mange av oss opplevd at  det ikke er satset nok på instituttene, slik forutsetningen var i sammenslåingsprosessen, sier han og mener det er grunnleggende viktig at administrasjonen skal serve det faglige.

— Dette må være gjennomgående i alle sammenhenger og på alle nivåer, mener han.

Brukte mye på lederkonsulenter

Instituttleder Gunnar H. Gundersen har deltatt på mange samlinger i lederutviklingsprogrammet til høgskolen, både på fakultets- og fellessamlinger (bildet over). Hans institutt produktdesign var en av de som brukte relativt mye penger på lederutvikling i 2012. 

— Er du fornøyd med lederutviklingsprogrammet? 

— Mesteparten av pengene vi brukte i 2012 var til utarbeidelse av en rapport som styret hadde bestilt, der spørsmålet var om instituttet hadde behov for en studieleder eller ikke. Så det var ikke lederutvikling i den forstand, sier Gundersen som er rimelig fornøyd med høgskolens lederutviklingsprogram. 

— Først av alt er vi blitt bedre kjent alle sammen, og jeg opplever at HiOA mer og mer blir til èn organisasjon, og der vil vi jo måtte begynne på nytt igjen dersom det blir store utskiftninger neste år, sier han, og understreke at på Institutt for produktdesign opplever de seg definitivt som en liten, men viktig del av høgskolen.

— Vi har stor tro på visjonene til HiOA og jobber aktivt for å styrke oss på alle områder. Dette tror jeg gjelder de fleste i organisasjonen. Det er viktig å ikke svartmale, mye bra har skjedd og mye bra vil skje, sier han. 

Les også: Jakten på lidenskapen

Gundersens åremål går også ut i 2015. 

— Kommer du til å søke om nye fire år? 

— Jeg har en jobb jeg trives veldig godt med, det er morsomt og interessant å være instituttleder på produktdesign, svarer han.   

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS