Vil at oljeforskere vurderer profil opp mot grønne mål

Miljøene for oljeforskning blir bedt om å ta en grundig gjennomgang av egne aktiviteter i forhold til utvikling av grønn energi og FNs klimamål.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I januar i år fikk Den nasjonale forskningsetiske komite for naturvitenskap og teknologi (NENT) en henvendelse fra rektoratet ved Universitetet i Bergen, som ønsket at etikkomiteen skulle vurdere om petroleumsforskning er uetisk eller ikke.

Nå foreligger svaret fra komiteen. De konkluderer med at dersom petroleumsforskning hindrer omstillingen til en grønnere energi vil den være uetisk.

Les også: Her er hele uttalelsen fra NENT

Henvendelsen fra UiB kom etter at debatten omkring avtalene mellom UiB og Statoil hadde pågått over lengre tid, både i nettavisen På Høyden og i riksmediene.

I forarbeidet med uttalelsen har NENT fått innspill fra en rekke institusjoner.

Les også: Etikk bak lukka dører

FNs klimamål er overordnet

— Problemstillingene som reises berører i hovedsak normer om forskningens samfunnsansvar. Rådene er først og fremst gitt til universitetene og andre forskningsinstitusjoner, men gjelder også generelt,  sier komitéleder Øyvind Mikkelsen i en pressemelding.

— Kort oppsummert er hovedkonklusjonen at det er forskningsetisk uforsvarlig om petroleumsforskningens rammebetingelser og forskningsaktiviteter hindrer omstillingsprosesser slik at FNs klimamål som Norge har forpliktet seg til ikke kan nås, fortsetter Mikkelsen.

Ber universitetene gå i seg selv

NENT ber universitetene ta en grundig gjennomgang av oljeforskningen.

— Universitetene og forskningsinstitusjonene bør foreta en grundig gjennomgang av sin aktivitet innen petroleumsforskning. De bør reflektere over om forskningsporteføljen og -aktiviteten er balansert i forhold til kravet om aktiv handling for en omstillingsprosess med hensyn på miljøaspekter og miljøvennlige energikilder, sier Mikkelsen.

— Målet om bærekraftig utvikling og anvendelsen av føre var-prinsippet krever bidrag fra forskersamfunnet, så vel som politiske myndigheter og næringslivet. Universitetene har et særlig ansvar som kunnskapsprodusent og kunnskapsbærer.

— Et stort ansvar

Mikkelsen fremhever at de forskningsfinansierende instansene har et stort ansvar, de må sikre at forskning som bidrar til omstillingen prioriteres, og de må gjøre en større innsats for å samkjøre norsk forskning innen dette feltet.

NENT fritar heller ikke petroleumsselskapene for ansvar:

— Universitetene må bidra med ny kunnskap samt være en pådriver for omstilling gjennom å presse på for å prioriterealternative satsningsområder. Petroleumsnæringen har også en rolle i omstillingsprosessen.

Les også: Hovedkonklusjonene Fra NENT

(Saken oppdateres)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS