Marianne Aasen (Ap) tar opp ubrukte midler blant universiteter og høgskoler med Kunnskapsdepartementet. FOTO: Ap

Spør departementet om ubrukte midler

Marianne Aasen, Ap, sender en av de nærmeste dagene skriftlig spørsmål til Kunnskapsdepartementet om institusjonenes ubrukte midler. Statssekretær Bjørn Haugstad mener at økningen er for stor.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Marianne Aasen sitter i Utdanningskomiteen på Stortinget. Hun kjenner debatten fra 2007 om universitets- og høgskolesektorens ubrukte midler, kritikken fra Riksrevisjonen og Djupedals meget omtalte introduksjon av et «hvileskjær» for forskningen.

— Jeg er ikke kjent med at saken har vært diskutert de siste årene, og kjenner ikke til forholdene i dag. Jeg vil derfor sende av gårde spørsmål til Kunnskapsdepartementet knyttet til de spørsmål Khrono har stilt og de tallene dere har publisert, sier Aasen, og legger til:

— Jeg vil spørre om utfordringen med mange penger på bok gjelder bare noen institusjoner. Jeg vil også spørre om departementet mener at institusjonene har kontroll på omfanget av ubrukte midler og om departementet mener totalsummen er innenfor det som er akseptabelt, sier Aasen.

Milliardvekst i ubrukte midler

Khrono har skrevet at ved utgangen av 2013 hadde universiteter og høgskoler til sammen nesten fem milliarder på bok, og at summen økte med 160 millioner i første tertial 2014.

I tillegg har Khrono trukket fram tall som viser at 2,3 milliarder av disse oppsparte midlene er fra såkalte andre formål/ikke spesifiserte formål. Dette er en vekst på 1,4 milliarder fra 2009.

Les også:

Nye regnskapsregler

Ifølge statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet kan 900 millioner av veksten fra 2009 forklares med nye regnskapsregler fra 2013.

— Selv om vi tar hensyn til nye regnskapsrutiner har vi en vekst i oppsparte midler til andre formål på 0,5 milliarder fra 2009 til 2013 og det er for mye, slår Haugstad fast. 

— Er det greit at institusjonene har så mye penger på bok?

— Det er problematisk med avsetninger hvor det ikke finnes gode planer for å bruke midlene, eller hvor avsetningen skyldes at institusjonene ikke har klart å bruke opp pengene til det de er bevilget til, sier han. 

Planer og tak

— Er det greit at institusjonene ikke klarer å gjennomføre egne planer?

— Det er generelt ikke ok at universiteter og høyskoler ikke gjennomfører egne planer, men det finnes både gode og mindre gode forklaringer på at gjennomføring blir forsinket, sier Haugstad.

— Burde det settes et tak, eller en grense på hvor mye penger de kan lagre opp?

— Jeg synes ikke det er riktig med noen fast grense, men Kunnskapsdepartementet følger opp universiteter og høyskoler med høye avsetninger spesielt, poengterer Haugstad.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS