Motstand mot ledelsesreform

Publisert

Mange er svært skeptiske til Regjeringens forslag om enhetlig ledelse og ekstern styreleder.

I dag la Regjeringen frem forslag til ny felles lov om universiteter og høyskoler.

Både rektor Kirsti Koch Christensen og professor Sigmund Grønmo, som har ledet arbeidet med UiBs høringsuttalelse, er tilfredse med at Regjeringen har lyttet til sektorens reaksjoner og har foreslått at de statlige institusjonene videreføres som forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og at dagens modell for styresammensetning opprettholdes. De er imidlertid svært skeptiske til forslaget om enhetlig ledelse og ekstern styreleder.

Undervurdering av de administrative oppgavene

- Jeg kan ikke se hvordan denne ledelsesreformen vil kunne gi en bedre strategisk og sterkere ledelse enn dagens modell, sier rektor og viser til UiBs høringsuttalelse som sterkt argumenterer mot å gjøre rektor om til daglig leder.

For det første mener man at det vil være en undervurdering av de administrasjonsfaglige utfordringene som knytter seg til ledelsen av så store og komplekse institusjoner som dagens universiteter. For det andre vil pekes det på at det vil bety en klar svekkelse av rektors mulighet til å fungere som den sentrale aktør i overordnede faglige og fagstrategiske spørsmål.

Sigmund Grønmo viser til at i følge høringsuttalelsene er 85 prosent av institusjonene i mot et pålegg om å ha rektor som administrerende direktør.


Fare for økt avstand til grunnivået

Departementet går inn for at leder av institusjonens styre
bør være ekstern. Rektor og prorektors plass i styret bør erstattes av medlemmer valgt blant de vitenskapelige ansatte og at doktorgradsstipendiater og postdoktorer får plass i styret.

Kirsti Koch Christensen stiller seg positiv til forslaget om å gi stipendiater representasjon i institusjonens styre. At styret har faglig legitimitet anser både hun og Grønmo som svært viktig, og derfor er de kritisk til å innføre en ordning med ekstern styreleder.

- I en stor og kompleks institusjonen er det en risiko for at avstanden mellom grunnivået og ledelsen blir for stor, og denne faren vil øke ved en enhetlig ledelse. Avstanden vil øke ytterligere ved å ha en ekstern styreleder. Til denne rollen mener jeg dagens ordning med rektor i denne rollen er mye bedre egnet, sier Christensen, som selv går av som rektor i august neste år.

Regjeringens forslag til ny lov forventes behandlet av Stortinget i høst, og vil etter planen tre i kraft fra august 2005. Den eventuelle lovendringen vil altså måtte følges når en skal ta stilling til nytt styre og ny rektor neste vår.

Grønmo tror at det vil bli en sterk debatt om ledelesreformen. Både Universitets- og høgskolerådet og Forskerforbundet har i dag uttalt seg negativt i forhold til Regjeringens endringsforslag.

Powered by Labrador CMS