Leter etter dem som har fått til noe

Publisert

25. april kan historiens fjerde Christiepris-vinner bli hyllet av en fullsatt Peer Gynt-sal. I fjor fikk Studentersamfunnet prisen. De har øremerket deler av prisen til et veldedig formål.

– En stor overraskelse, og veldig motiverende.

Slik beskriver David Yttervik Seetiangtham, leder i Studentersamfunnet i Bergen, hvordan det var å få Christieprisen i fjor.

– Formålet med prisen går rett inn i kjernevirksomheten vår. Vi arrangerer møter om politikk, vitenskap og kultur, og bygger broer mellom akademia, næringslivet og Bergen, sier Seetiangtham.

–Har blitt en symboltung pris
Nå er tiden inne for å nominere kandidater til årets Christiepris. Prisen blir delt ut under Christiekonferansen 25. april.

Formålet med prisen er å vise verdien av samhandling mellom universitetet og omverdenen, og hvordan forskning og utdanning bidrar til nyskaping innenfor kultur-, nærings- og samfunnsliv, heter det på UiBs nettsider. Både enkeltpersoner, grupper, institusjoner, bedrifter eller organisasjoner innenfor forskning, kultur, nærings- og samfunnsliv kan være prismottakere. Fellesnevneren er at de gjennom sitt arbeid skal ha bidratt til å fremme eller synliggjøre universitetets betydning for samfunnsutviklingen.

– Christipriseen er nå en etablert og symboltung pris, både regionalt og nasjonalt. Og prisen blir delt ut i forbindelse med et av de viktigste tiltakene for UiBs relasjon til omverdenen: Christiekonferansen, sier Knut Helland.

Han er dekan ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og leder Christiepris-juryen.

– Prisen er en hedersbevisning. De som får den har gjort noe og fått til noe. Oppmerksomheten rundt prisen er også stor – den blir delt ut foran full sal på Christiekonferansen, sier Helland.

Gir til andre frivillige
– Det er ikke mange priser vi hadde blitt mer glad for enn denne, sier Seetiangtham.

– Det er en annerkjennelse, ikke bare av det vi gjør nå, men også av det Studentersamfunnet har gjort tidligere.

I 2011 fikk forleggerne Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke i Vigmostad og Bjørke prisen.

– Som akademiske forleggere så er vel dette den største annerkjennelsen man kan få i Bergen. Det gir stor motivasjon til videre arbeid med både akademisk forleggeri og med å være en motvekt til bransjens oslodominans, sier Bjørke.

Prisen er på 250 000 kroner.

– Vi har en omsetning på om lag en million kroner, så for oss er dette mye penger. Vi hadde faktisk en ekstraordinær generalforsamling for å vedta hvordan vi kan bruke pengene best mulig.

Resultatet ble å dele prisen i tre. Den ene delen går til et veldedig formål, sier Seetingtham.

– Det er mest symbolsk viktig. Summen er 10 000 kroner, så det er ikke veldig mye penger. Men vi er selv vant til å få til mye med lite penger, og ønsker å gi noe til et lokalt veldedig formål – i solidaritet med andre som driver med frivillig arbeid.

Hvem som blir den første mottakeren av Studentersamfunnets penger til et veldedig formål, skal bestemmes i løpet av den nærmeste måneden.

Daværende leder Maria Dyrhol Sandvik (til venstre) kunne stolt motta Christieprisen på vegne av Studentersamfunnet i fjor. Arkivfoto: Paul Sigve Amundsen

Skole i Malawi
Seetingtham sier at studentene er redd for å bli for avhengig av prispengene. De har derfor vedtatt å bruke dem på to ting:

– Vi ønsker å styrke kjernevirksomhetene vå. En del av pengene blir brukt til å investere i teknisk utstyr, som bedre mikrofoner og opptaksutstyr som gjør at vi for eksempel kan podcaste debattene. Resten av pengene har vi satt av som en pott der vi kan bruke litt hvert semester. Pengene skal brukes for eksempel til å få fatt i akademikere fra utlandet, sier Seetingtham.

Arno Vigmostad og Arnstein Bjørke har brukt prispengene i Malawi.

– Vi var allerede i gang med å bygge en vidergående skole der, og prispengene har gått med til å bygge denne skolen noe større enn opprinnelig planlagt. En del av pengene ble brukt til å få gravd brønner som gir landsbyene tilgang til rent drikkevann, sier Bjørke.

Alle kan nominere
I år er fjerde gang Christieprisen blir delt ut. De andre prismottakerne er forleggerne Arno Vigmostad og Arnfinn Bjørke og Marit Warncke, som leder Bergen næringsråd.

– Så langt er det ingen reine, interne UiB-kandidater som har fått prisen, sier Helland.

Han sier at alle som vil kan nominere aktuelle prismottakere.

– Dette er fjerde gangen prisen deles ut. Og nominasjonene blir flere og flere. Jeg er svært spent på hva juryen vil få å velge mellom i år, sier jurylederen, sier jurylederen.

 

Forsidefoto: Thor Brødreskift 

Powered by Labrador CMS