Ingunn Nilsen er fast ansatt koordinator i Studieverkstedet. Hun håper en bildekonkurransen vil gjøre høgskolestudentene oppmerksomme på det pedagogiske tilbudet. Foto: Tommy Wiik

Verksted for å bli bedre student

Vil skape blest rundt unikt studieverksted med billedkonkurranse.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har noe de fleste svenske universitet- og høgskoler har, men som er en sjeldenhet i Norge, nemlig et studieverksted.

Ingunn Nilsen er koordinator for verkstedet på høgskolen, som ønsker seg flere brukere.

— Vi tilbyr skriveveiledning og veiledning i generell studieteknikk. Vi gir ikke faglig veiledning, vår hensikt er ikke å vurdere oppgavene studentene lager, sier Nilsen og legger til:

— Derimot bidrar vi med skrivetips og ideer, og konsentrerer oss om formen på oppgavene, og om innholdet er forståelig, sier hun.

Enestående i Norge

— I Sverige er det vanlig å finne studieverkstedene. I Norge står vårt verksted her på HiOA ganske alene, sier Nilsen. 

— Fordi studieverksteder ikke er vanlige ved høyere utdanningssteder i Norge, er vårt tilbud ikke noe studentene naturlig leter etter. Derfor har vi blant annet satt igang en konkurranse på Instagram for å skape blest rundt våre aktiviteter, sier hun.

Nilsen håper konkurransen vil bidra til å samle flere studenter til dialog i verkstedet. 

Studieverkstedets tilbud

Studieverkstedet er i dag et fast tilbud, som ligger under læringssenter og bibliotek. I tillegg til verkstedet i Pilestredet, finnes samme tilbud på studiested Kjeller. Nilsen forteller at verkstedet er et studiestøttende tilbud for alle studenter ved høgskolen.

— Vi har også en del kurs, men de arrangeres ut i fra etterspørsel fra studentene, sier Nilsen. 

Studentene kan melde seg hos mentor på forhånd, eller møte opp uten avtale. All veiledning gis av lærer, spesialpedagog eller skrivementor. 

Mentorene, som vanligvis driver veileding, består av seks til åtte ansatte studenter.

Delvis ukjent 

Maren Ward (bildet under) er en av verkstedets mentorer. Hun studerer nå internasjonale relasjoner ved Norges Miljø- og Biovitenskaplige Universitet (NMBU). Hun ble ansatt i Studieverkstedet da hun gikk utviklingsstudier ved HiOA, og har beholdt jobben som skrivementor.

— De ansatte er i utgangspunktet studenter fra høgskolen, sier Ward.

Hun forteller at hun veileder mange sykepleierstudenter, studenter innenfor velferdsfag, men foreløpig er det få ingeniørstudenter blant brukerne av verkstedet.

— Flere vet nok at Studieverkstedet er her. Men det har mye å si om noen har fortalt medstudentene sine at vi finnes, eller om lærere har tipset studentene, sier hun.

Fremtidsrettet

Maren Ward forteller om gode tilbakemeldinger fra studenter som har benyttet seg av tilbudet på verkstedet.

— De som har vært her kommer tilbake sier de er fornøyde med hjelpen de har fått, sier Ward.

Koordinator Ingunn Nilsen sier at Studievekstedet må drives utfra studentenes behov.

— Vi ønsker å holde fast på dialogbasert veiledning, men vi kan komme til å begynne med kommunikasjon over nett, sier Nilsen.

Mener lærere må si fra

Kari-Mari Jonsmoen og Marit Greek var to av de som  i 2008 begynte et veiledningsprosjektet som i dag er det etablerte Studieverkstedet. 

— Flere skoler i Norge har er lignende veiledningsprogram som kalles skrivesentre. Vi ville ha noe mer. Man trenger jo hjelp til mer enn skrivingen, så vi fokusere på de ulike kravene til arbeid. Vi var bevisst på at HiOAs tilbud måtte være bredt, sier Jonsmoen.

Hun mener noe av grunnen til at flere studenter ikke kjenner til Studieverkstedet idag, er at nye studenter får for mye informasjon på en gang når de starter opp sine studier.

— For å skape større tilstrømming til studieverkstedet har jeg tro på å få igang en god dialog med fakultetene, og at lærerne gjør tilbudet kjent, sier Jonsmoen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS