Spedbarnet som subjekt

Publisert

På Høstkonferansen 2001, som nå pågår i Bergen, er temaet spedbarnet som subjekt. Fokus er på risikofaktorer på spedbarnstadiet som gjør at man kan få psykiske lidelser seinere i livet.

Den fulle tittel for konferansen er “Spedbarnet som subjekt”: Kulturelle og kliniske utfordringer for barne- og ungdomspsykiatrien”. Konferansen er delt inn i fire hovedtema; premature barn, fødselsdepresjon, tidlig diagnostikk og minne og stress hos småbarn.

Forebygging er et nøkkelord i forhold til fokuset på spedbarn. Initiativtakerne til konferansen mener at skadene som kan oppstå i spedbarnsalder er viktige å kartlegge, fordi forebygging av psykiske lidelser og såkalte negative følgetilstander er en av de viktigste oppgavene barne- og ungdomspsykiatrien. Kunnskap om spedbarnet og tidlig utvikling er et viktig ledd i arbeidet med å kunne identifisere risikofaktorer for dermed bedre å kunne gi støtte til barn og deres familier på et tidlig stadium.

Hva skjer for eksempel ved for tidlig fødsel, eller når man vokser opp med psykisk syke foreldre? Man vil også vise til nyere forskning omkring tidlig utvikling og hvordan avvikende utvikling kan identifiseres. Og for å kunne gjøre det må man også forstå normal utvikling hos barn.

Professor Mikael Heimann og forsker Kjell Morten Stormark, fra Regionsenter for Barne- og Ungdomsspykiatri, Helseregion Vest er faglig ansvarlige for konferansen. 140 helsearbeidere med ulik fagbakgrunn fra kommune- og spesialisthelsetjenesten er forhåndspåmeldt til konferansen.

Powered by Labrador CMS