Nyopprettet redelighetsutvalg

Publisert

Like før påske vedtok Kollegiet retningslinjene for et forskningsetisk utvalg ved UiB. Redelighetsutvalget er allerede i gang med sin første sak.

Redelighetsutvalget kobles inn ved klagesaker som gjelder for eksempel uberettiget forfatterskap, bevisst feilaktig presentasjon, plagiering eller fabrikasjon og forfalskninger av data.

Tidligere prorektor Sigmund Grønmo og professor Bente Gullveig Alver har arbeidet med en nærmere beskrivelse av redelighetsutvalgets fremgangsmåte siden opprettelsen ble besluttet i Kollegiet ifjor. Parallelt har Norges Forskningsråd anbefalt Utdannigs- og forskningsdepartementet å innføre en ny nasjonal ordning for håndtering av uredelighet. Det skal nå etablerers et nasjonalt redelighetsutvalg som skal behandle klagesakene som ikke kan løses lokalt ved forskningsintitusjonene.

Professor Bente Gullveig Alver og den til enhver tid sittende prorektor, nå Rune Nilsen, har blitt oppnevnt til faste medlemmer av redelighetsutvalget ved UiB. I tillegg skal de knytte til seg en jurist og utvalget skal ha med et medlem som har kompetanse på det aktuelle fagområdet i hver klagesak.

– I saker som gjelder uredelighet må man ta ta hensyn til at det både er vanskelig å være den som klager og den som blir anklaget. Det er viktig at slike saker blir tatt opp raskt og at man prøver å finne en løsning på lokalt nivå, sier Alver.

Hvis man vil klage på en forsker skal man først ta det opp med instituttstyreren før man eventuelt legger saken frem skriftlig for dekanen. Blir ikke saken løst verken på institutt- eller fakultetsnivå skal saken gå videre til redelighetsutvalget. Hvis saken er svært alvorlig kan de velge å la saken gå direkte til utvalget. Utvalget kan også kan også se nærmere på saker som ikke er innraporterte

– Vi kjenner til svært få tilfeller av uredelighet her i landet, men kaster vi et blikk på tilsvarende statistikk for USA eller England ser vi at problemet dessverre kan øke. Jeg har tro på at etableringen av de forskningetiske utvalgene kan styrke bevisstheten rundt forskningsetiske problem og dermed ha en forebyggende effekt, sier Alver.

Det planlegges nå å opprette egne nettsider for redelighetsutvalget som skal ta for seg forskningsetiske problemstillinger.

Powered by Labrador CMS