Fugelli om mot: Norge er blitt et feigt land

PublisertTirsdag, 21. januar 2014 - 21:28-OppdatertOnsdag, 13. september 2017 - 19:41
Mot. — Mangelen på modige stemmer er epidemisk for akademia, kunsten og mediene. Norge er blitt et feigt land. Universitet og høgskoler bør gi studentene avsmak for makt og stimulere til kritisk tenkning og ulydighet, mener Per Fugelli.

(Oppdatert fra redaksjonen 26.01.2017: Vi ser at mange er inne og leser denne saken om dagen, derfor flytter vi den inn på førstesiden igjen. Per Fugellis foredrag om manglende mot i akademia fra 2014 tåler et gjenhør.)

Han fikk stående applaus fra et fullsatt auditorium for sitt foredrag om «Å danne mot» på konferansen om dannelse, arrangert av Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Universitets- og høgskolerådet (UHR). 

Fugelli, på en litt sår og lavmælt måte, men med sine krasse og treffende karakteristikker, traff en nerve hos de frammøtte da han snakket om at «Mot er alle dyders mor», og at det er for mange tamme hjerner ved universitet og høgskoler og at det tenkes for mye i flokk og «hjernelag» - noe som kan føre til overfladiskhet og at altfor mange tenker likt. 

En amøbe som lar seg forme

Han benyttet også anledningen til en visitt hos NHOs nylig avholdte konferanse «Læringsliv». 

— Hva er en student i NHOs verden? Jo, en amøbe som lar seg forme, en som driver med strømmen. Universiteter og høgskoler må ikke danne kloner av NHO-lederen, sa Fugelli og oppfordret til mer mot, mer kritikk og ulydighet, mindre feighet og færre kommunikasjonsrådgivere. 

— Den modige kritikk er mer nødvendig enn noen gang fordi makten sminker seg med kommunikasjonsrådgivere, sa Fugelli, som avsluttet med sitat fra Brødrene Løvehjerte, der Karl og Jonatan kjempet i Nangijala mot den onde Tengil. På et tidspunkt holder de på å miste motet, fordi de var i stor fare, men Jonatan ville ikke gi opp kampen mot det onde: 

— For ellers er jeg ikke noe menneske, men bare en liten lort, sa Jonatan.  

Se innlegget selv

Det er ikke mulig å yte professor Fugelli full rettferdighet i et referat, han bør høres og oppleves.

Opptaket av halvtimen med Per Fugelli fra konferansen ser du under. Opptaket er redigert av HiOAs medieseksjon.

Ved å melde deg på vil du jevnlig få nyhetsbrev fra Khrono på epost.

Tips oss gjerne om aktuelle saker på tips@khrono.no.

Vennlig hilsen Tove Lie,
ansvarlig redaktør, Khrono

Nyhetsbrev

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Fra seksjonene

Siste

Debatt

Karriere

Campus

Samfunn

Mest lest

Debatt

Meninger · Studiestart. Du har en viktig stemme og den må du bruke. Bruk den under stortingsvalget i høst og bruk den ved din institusjon og ved ditt lokale studentdemokrati, oppfordrer student på Høgskolen i Oslo og Akershus, Martine Gjerde.  
Meninger · Kjolestunt. Om kjolestuntet til studentleder Gjermund Kvernmo Langset bidrar til noe mer avhenger av om Norsk studentorganisasjon tør å snakke om de faktiske utfordringene til mange såkalte «ikke-binære», skriver Karoline Skarstein i dette innlegget. 
Meninger · Studiestart. Politiutdanningen skal forberede studentene på oppgaver som vi i dag ikke kjenner helt til, skriver rektor Nina Skarpenes ved Politihøgskolen. 

Karriere

Campus

Samfunn