Leder i Studentparlamentet, Tord Øverland, (t.h.) er litt skuffet over lav valgdeltakelse. Bildet er fra i sommer da det nye arbeidsutvalget tiltrådte. F.v. Jørgen Andersen, Kine Nossen og Tamara Eiret.

Få stemte i studentvalget

Rekordmange kandidater stilte til valg, men det ble den dårligste valgoppslutningen på flere år i valget til Studentparlament ved høgskolen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

2038 av 17.450 studenter deltok i valget til Studentparlamentet som ble avsluttet i går, torsdag. Det vil si en valgdeltakelse 11,7 prosent. I fjor var antall stemmer 2469 noe som da ga en valgoppslutning på 14,9 prosent. 

Les også: Rekordmange stiller til valg

— Dette går feil vei?

— Det er aldri fint å se så lave tall som man ser her, sier en litt skuffet parlamentsleder, Tord Øverland, dagen etter at valgresultatet ble kjent. Arbeidsutvalget, og mange andre, har stått på og rekruttert rekordmange kandidater og 75 studenter stilte til valg.

Nedprioritert synlighet

Hele skolen må prioritere og løfte student-demokratiet.

Tord Øverland

— Hva kan grunnen være til den manglende interessen blant studentene for å stemme?

— Det er et sammensatt spørsmål. Vi har nedprioritert synligheten blant studentene dette semesteret dette semesteret, noe vi nå ser kanskje har vært en feil prioritering. Kan hende er det en forklaring, sier Øverland som også legger til at det har vært mye som har krevd studentenes oppmerksomhet samtidig i det siste: Studiebarometerundersøkelsen, Sikkerhetsmåned, Karriereuka, Skrivedagene og Eksamensboost, blant annet. I tillegg peker han på at mange er ute i praksis og atter andre i eksamensmodus. 

— Dessuten var stemmeperioden i år to dager kortere enn i fjor, sier han. 

Valglister?

Kandidatene til Studentparlamentet ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) stiller opp på vegne av seg selv og ikke på vegne av en gruppering, forening eller politisk liste. Det er altså et direktevalg på enkeltpersoner.

— Kan hende bør dere se på valgformen? Hva med å åpne for listevalg, så kan ihvertfall noen flere være med på å mobilisere til valg og valgkamp?

— Jeg tror ikke det er valgsystemet som er utfordringen her. Jeg tror at studentene har for lav kunnskap om og kjennskap til hva man gjør i parlamentet og hvor viktig det er med studentdemokrati. Vi må få mer av dette inn i studiene, og hele skolen må prioritere og løfte studentdemokratiet, ikke bare de studenttillitsvalgte, sier Øverland.

Evaluering?

— Hva med å gå gjennom og evaluere hele studentdemokratiet - på lik linje med NIFUs evaluering av styring- og ledelsesmodell ved høgskolen? 

— Vi har evaluert og hatt en rekke organisasjonsgjennomganger, så jeg tror ikke det er der det ligger, sier Øverland, som legger til at han er stolt over at de har klart å fylle alle plassene. Det er det nemlig ikke alle institusjoner som kan. 

— Det mangler fortsatt noen valgte fra campus Kjeller? 

— Det er en generell utfordring med Kjeller, som vi er nødt til å ta nærmere tak i. Men vi har vært ute på stand både på Kjeller og i Sandvika, sier han, som legger til at det ikke er så lett å nå ut til deltids-, videreutdanning- og mastergradsstudenter. 

 

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS