Studenter fra Nepal mintes jordskjelvofre på høgskolen i dag, deriblant Bel Kumari Thapa.

Mintes ofrene etter jordskjelv i Nepal

Nepalesiske studenter fortalte om ødeleggelser i hjemlandet, men også om håp for framtiden.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I løpet av halvannen uke etter det kraftige jordskjelv rammet hjemlandet, har nepalesiske studenter i Oslo samlet inn over 30.000 kroner til hjelpearbeider i Nepal.

— Det har skjedd store ødeleggelser, store kulturminnesmerker har rast sammen og over 7.500 mennesker er døde. Likevel har vi fortsatt et håp om at det skal bli bedre, sier Suraj Shrestha.

Han er student ved Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA), og onsdag arrangerte han og andre nepalesiske studenter en minnemarkering for jordskjelvofrene.

Sender penger til Nepal

— Det var som et mareritt, fra den ene dagen til den andre kollapset hele landet, sier Bel Kumari Thapa, internasjonal student ved HiOA.

Den delen av Kathmandu Bel Kumari Thapa bodde i er mindre skadet enn andre deler av landet, så hennes familie er i sikkerhet.

— Det handler om å få utstyr og hjelpearbeidere ned fort nok. Jo mer tid som går, jo mindre er sjansene for å finne folk i live, sier hun.

Shrestha, Thapa og de andre nepalesiske studentene oppfordrer de fremmøtte som vil donere penger til Nepal, om å gjøre det via deres gruppe, Nepalese Student Community in Oslo (NESCO). 

— Pengene vi samler inn herfra går til Help Nepal Network, som ble startet av den nepalesiske BBC-produsenten Rabindra Mishra, forteller Shrestha (bildet under).

Bekymret for regnet

Da jordskjelvet rammet Nepal for halvannen uke siden, prøvde Shrestha å få kontakt med familie og venner, men alle linjene var døde.

— De to timene det tok å få kontakt med dem var helt forferdelige, husker han.

Nå vet han at familien er i sikkerhet, men han og de andre studentene bekymrer seg for hvor menneskene kan oppholde seg.

— Mange av bygningene er usikret, og om halvannen måned begynner monsuntiden. Hvor skal menneskene gjøre av seg da, spør Shrestha.

Bel Kumari Thapa nikker, og legger til:

— Menneskene i distriktene er mye mindre heldige enn de som bor i hovedstaden, noen har ikke engang tilgang på telt å gjemme seg under, sier hun.

Laget nepalesisk mat 

Keshab Puri holdt en appell for NESCO under markeringen, og han er takknemlig for pengene som har kommet inn.

— Til sammen har vi fått inn 35.000 kroner, 2.600 av dem under markeringen på HiOA, sier Puri, som er glad for at folk ville vise sin støtte.

Studentene i NESCO har gått sammen om å lage mat til de fremmøtte på minnemarkeringen.

— Vi ville invitere dem til å dele noe av vår kultur, vise hvem vi er, sier Shrestha.

Han forklarer at det som serveres er Achar, Tarkan og Kheer.

— Fint at de deler

Studentprest Halvor Berg Hovind var til stede på minnemarkeringen, og satte pris på åpenheten til de nepalesiske studentene.

— Jeg er her for å vise min sympati og støtte, sier Hovind (bildet under).

— Det er fint at de kan ta oss med inn i katastrofen og gi oss muligheten til å vise vår støtte, sier Hovind.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS