Høgskolen i Nesna må avvikle sine utenlandsstudier, ofte kalt «badestudier», mens Høgskolen i Oslo og Akershus får fortsette.

Ap vil ha bedre svar om «badestudier»

Stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (A) fra Nordland vil ha et bedre svar på hvorfor noen høgskoler må avvikle de såkalte badestudiene, mens andre får fortsette.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

I et skriftlig spørsmål til kunnskapsministeren vil Kjell-Idar Juvik ha et bedre svar på hvorfor Høgskolen i Nesna må avvikle sine utenlandsstudier, mens Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) og Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) får fortsette.

HiOA får fortsette samarbeidet med den kommersielle aktøren Kulturstudier om utviklings- og miljøstudier i Vietnam, Ghana og India. Også HBV samarbeider med denne aktøren, og har fått lov å fortsette i en avviklingsperiode over to år. I tillegg samarbeider HBV kommende studieår med en annen kommersiell aktør, Kulturakademiet, om blant annet Ex.Phil.-studier i Roma og Barcelona.

Høgskolen i Nesna fikk opprinnelig beskjed om å avvikle sine utenlandstilbud i samarbeid med den kommersielle aktøren GoStudy fra sommeren 2015, men har etter en dialog med departementet fått lov til å fortsette ut 2015.

Har spurt før

Juvik har også tidligere stilt skriftlig spørsmål til kunnskapsministeren i samme sak. Nå ber han om å få vite hvilke konkrete og kontrollerbare kriterier som må oppfylles for at statlige høgskoler og universiteter kan samarbeide med kommersielle aktører om studietilbud i utlandet.

«Vil Høgskolen i Nesna kunne fortsette samarbeidet med sin kommersielle aktør, slik HiOA og HBV nå gjør, dersom høgskolen tilpasser seg disse kriteriene?», spør han.

Les også:

Forskjellsbehandling

I begrunnelsen for det nye spørsmålet til kunnskapsministeren sier Juvik at han synes det ser ut til å være forskjellsbehandling i denne saken. Forrige gang han spurte kunnskapsministeren om hvorfor Nesna må avvikle, mens HiOA får fortsette, var svaret at det måtte foreligge særskilte og tungtveiende faglige grunner for at samarbeidet skulle videreføres.

«Disse høgskolene (HiOA og HBV) har blant annet avtaler om undervisning og forskning med institusjoner i de respektive landene, noe Høgskolen i Nesna ikke har», sto det i svaret fra kunnskapsministeren.

Juvik viser nå til at Nesna faktisk har slike avtaler med institusjoner i Sydney og i Denpasar i Indonesia, og en samarbeidavtale med et universitet på Cuba.

«Når man bruker unntak, må man forholde seg til kjente kriterier, slik at alle institusjoner i Norge kan forholde seg til disse. Å basere dette på skjønn er uheldig og kan føre til forskjellsbehandling mellom studiestedene», skriver Juvik, og ber om å få de konkrete kriteriene på bordet.

Krav om avvikling

Departementet ba i brev 18. juni 2014 om at alle statlige universiteter og høyskoler avvikler sitt samarbeid med eksterne virksomheter om organisering av studietilbud i utlandet. Departementet har forutsatt at tilbudene skulle fases ut så raskt som mulig.

Ifølge en pressemelding som ble sendt ut etter et møte med ledelsen ved Høgskolen i Nesna rett før påske, vil departementet fortsette dialogen med høgskolen i Nesna om hvordan avviklingen skal skje. Høgskolen hadde ønsket å foreta avviklingen over en treårs-periode, men har nå fått lov å fortsette ut høstsemesteret 2015. Grunnen til dette var hensynet til studentene som allerede hadde meldt seg på studier i utlandet til høsten.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS