Daniel Hunstad Singh er selv den eneste etnisk norske konvertitten han vet om. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Daniel ble Singh

Daniel Hunstad Singh er fra Drammen, studerer sykepleie ved Høgskolen i Oslo og Akershus og har konvertert til sikhismen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Lørdag hang det et banner på Rådhusplassen i Oslo. Der sto det: «Du kommer langt med et smil. Du kommer lengre med et smil og en turban.»

Rådhusplassen har nemlig blitt Turbantorget. Her kunne hvem som helst få hjelp til å ta på turban, ta selfie med en indisk familie, spise indisk mat og bli kjent med sikher. 

Sykepleierstudent Daniel Hunstad Singh har som oppgave å invitere forbipasserende inn.

— Hvert år feirer vi høytiden vaisakhi, og de siste årene har vi feiret det her som Turbandagen. Vi vil dele festen med alle som vil være med, sier Hunstad Singh.

Krever ikke noe rituale

Vi vil gjerne lære folk om sikher, for det er lite kunnskap om oss. For eksempel er vi ikke farlige.

Daniel Hunstad Singh

Turbanen har jo nesten blitt et symbol på terrorisme, men vi har ingenting med verken Taliban eller Al qaida å gjøre.

Balraj Singh

Han anslår at det var i 2011 eller 2012 han bestemte seg for å konvertere til sikhismen.

— Jeg tror at Gud er den samme i alle religioner, vi bare oppfatter det forskjellig. Jeg tror Gud er i oss og i alt rundt oss, sier Hunstad Singh.

Da han konverterte tok han etternavnet Singh, som alle mannlige sikher. «Singh» betyr løve, og tanken er at alle skal kunne føle seg kongelige - og ikke bli dømt etter familienavnet. Den kvinnelige versjonen er «Kaur», og betyr løvinne eller prinsesse. 

Bortsett fra å legge til et etternavn, gjorde ikke Hunstad Singh noe mer for å bli sikh.

— Det kreves ikke noe rituale, man kan bare bestemme seg for å bli sikh, sier Hunstad Singh.

Han trekker fram likestilling som noe av det viktigste for at han ble interessert i religionen.

— I sikhismen finnes det ingen kaster, og det skal være likestilling mellom kjønn, hudfarge og legninger, sier Hunstad Singh.

Velger venner som godtar

Da Daniel Hunstad Singh fortalte familien at han ville bli sikh, trodde de det bare var en fase.

— Til å begynne med trodde de at det var en fase som kom til å gå over, men da de skjønte at jeg var seriøs gikk det helt fint, forteller Hunstad Singh.

— Det eneste de syntes var dumt var at jeg byttet etternavn. De trodde det skulle bli vanskeligere for meg å få jobb, blant annet, men det har gått helt fint, sier han. 

Hunstad Singh sier vennene hans reagerte noenlunde likt.

— Alle visste at jeg gjorde mye rart, så de fleste tenkte nok at det var bare Daniel, så det gikk fint. Nå er det også sånn at jeg velger jo ikke venner som har store problemer med det, sier han.

Ingen bombe i turbanen

Ifølge Hunstad Singh er en av hovedgrunnene til at Unge Sikher i Norge arrangerer turbandagen, at folk skal bli kjent med menneskene under turbanen.

— Vi vil gjerne lære folk om sikher, for det er lite kunnskap om oss. For eksempel er vi ikke farlige, sier Hunstad Singh.

En i ledelsen hos Unge Sikher, Balraj Singh(bildet over), forteller at Turbandagen er for å ta turbanen tilbake.

— Turbanen har jo nesten blitt et symbol på terrorisme, men vi har ingenting med verken Taliban eller Al qaida å gjøre, sier Balraj Singh.

— Nei, vi har ikke noen bombe her oppe, legger Hunstad Singh til.

Turbanhjerte

Det nye med årets turbandag, er at alle med turban på Turbantorget skal være med på å lage verdens første og største turbanhjerte.

På fjordsiden av Rådhusplassen, rett utenfor Turbantorget har Daniel Hunstad Singh og flere andre stilt seg opp med tynt tau melllom seg. De former ytterkantene av turbanhjertet, og sakte fylles det med alle slags folk i turban.

— Rekk hendene i været og pek på himmelen. Hjertet peker opp på skyene og han, hun eller det som finnes der oppe. Hvis du ikke tror på noe av det, så pek bare på skyene. Og så rister dere på skuldrene, rist på skuldrene så hjertet pumper, ropes det over høyttaleranlegget. 

Og hjertet adlyder. 

— Jeg bare digger turban, dette er liksom min dag, sier Balprit Singh (bildet over). 

Turban outfitters

På flygebladene Daniel Husntad Singh og andre deler ut på turbandagen, beskrives turbanen som en krone, og at det kan være deilig å dytte sveisen inn i en turban og se ut som en konge. En sikh som går med denne kronen sikter ifølge bladet mot å «elske alle, beskytte de svake, være solidarisk, ærlig, ydmyk og generelt awesome».

— Vi spiller mye på selvironi, og det handler mye om å ufarliggjøre oss selv, sier Balraj Singh.

Fra turbantorget og mot Nobelsenteret er det tidvis kø helt til trikkeskinnene. Grunnen er turbankiosken, hvor alle som vil kan få et langt tøystykke til turban, og siden få hjelp til å ta den på. Det gjøres av blant andre Pannu Rajpreet Singh (bildet under) hos Turban outfitters.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS