Dyktige idrettsutøvere og fornøyde studenter: Fv Even Moss Lundmo, vannski, Johannes Arnhoff Hagen, Badminton, Sofie Skjenken, Tae-Kwon-Do, Mathilde Gottvassli, bryting og Trond Vasslag, svømming. Foto: Halvor Hilmersen Foto: Halvor Hilmersen

Fornøyde, men også frustrerte

De har alle gått det som har blitt kalt «badestudier», men kjenner seg ikke igjen i en beskrivelse av slappe studenter som er mest opptatt av fest og moro.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Tvert imot beskriver de det som intensive studier i et spennende miljø. Vi traff dem da de var samlet på Nesna  for å fullføre sitt årskurs i idrett.

— Jeg opplevde utdanningen i idrett på Bali som utrolig relevant for meg som idrettsutøver og som student sier Trond Vasslag, med flere NM-gull i svømming.

— Vi hadde dedikerte og dyktige forelesere og en veldig bra organisering av studiet. I tillegg fikk vi oppleve kultur, språk og et samhold som jeg setter utrolig pris på. På Nesna har jeg veldig gode fasiliteter for svømming, så jeg er bare storfornøyd sier han.

Mathilde Gottvassli er enig. Båtsfjordjenta trivdes godt på Bali og Nesna.

— Det var sol og godt klima, jeg ble veldig selvstendig med å være så lang hjemmefra, og det var interessant å få prøve nye idretter. Gottvassli er bryter og har vunnet to NM-gull og to NM-sølv.

Vi ser jo at de som får fortsette er i Oslo og i nærområdet, mens vi som er lengst unna og liten kan tas.

Kristian Sivertsen

— Hvis en bare er ute etter fest, sol og moro anbefaler jeg heller to uker i Tyrkia, enn å ta studiet på Bali, det er sannsynligvis mye billigere og mindre stress, smiler hun.

Halve idrett 2 på Nesna har hatt undervisning i volleyball, resten hadde håndball i flerbrukshallen. 

Gjennomføring

— Jeg tror at av oss 90 som gikk idrett og personlig trener (PT) på Bali var det bare fire som ikke fikk gå opp til eksamen, det er jo veldig bra, sier Johannes Arnhoff Hagen, badmintonspiller med hele 12 NM- medaljer, blant annet tre gull på rad i junior-NM.

— Studiet var veldig intensivt og det var obligatorisk oppmøte, så det var bare å henge i. Det er klart at hva du får ut av studiene er det du legger inn i det, men vi fikk veldig god oppfølging. Det samme mener Sofie Skjenken, som har mange NM-gull i Tae-Kwon-Do, og også har konkurrert internasjonalt

— Jeg har ikke alltid vært et skolelys, men har gjort det godt på eksamener i idrett, så det har vært en flott opplevelse for meg å studere på Bali. I forhold til idretten min så har jeg lyst til å drive med undervisning og opplæring, og jeg har lært mye gjennom studiene hittil, sier hun og fortsetter – At de foreslår å legge ned utenlandsstudiene er jo tragisk. De er knallbra. Du opplever masse i tillegg til å studere, nye mennesker, nye kulturer, nye språk og får utrolig mange nye venner.

Opplever behandling som mobbing

Mens Høgskolen i Sogn og Fjordane har forholdt seg umiddelbart til signalene fra departementet, har Høgskolen i Nesna valgt en annen vei og stritter imot påleggene fra høyeste hold.

Les også: Nesna-rektor har fått munnkurv

Studentlederne på Høgskolen i Nesna er ikke nådige når de beskriver den behandlingen de mener egen høgskole har fått. Studentrepresentant og styremedlem i Nesna, Kristian Sivertsen (bildet under), sier han opplever departementets behandling av saken om utenlandsstudier som mobbing av institusjonen.

— Vi blir bedt om å legge fram dokumentasjon på spørsmål om studiene, og hvis svarene våre er gode nok så skifter departementet bare mål, sier Kristian Sivertsen til Helgeland Blad, og legger til:

— Først var det kvalitet som var hovedargumentet, og når det er tilfredsstilt gjennom NOKUT, så er det noe annet. Så var det hvorvidt det er krevd penger som betalingsstudie som var problemet. Nesna har alltid hatt disse studiene på egen kjøl og som del av det ordinære studieprogrammet, så det har heller aldri vært et argument hos oss. Så blir vi bedt om  å redegjøre for hvorvidt det har en faglig merverdi å ha studiene i utlandet, og her blir vi heller ikke trodd, men det som ser ut som en åpenbar tilsvarende studieportefølje på andre høgskoler blir godkjent.

Får fortsette i Oslo - ikke i nord

— Så jeg skjønner ikke annet enn at statsråden og departementet vil oss til livs. Vi er jo pålagt en fusjonsprosess og nå kutter de ut studietilbud som både har vært bra for oss og gitt inntekter og masse flotte studenter på campus, sier Sivertsen.

— Vi ser jo at de som får fortsette er i Oslo og i nærområdet, mens vi som er lengst unna og liten kan tas. Hele problemstillingen om utenlandsstudier ble jo reist av Universitetet i Oslo, fulgt opp av kampanjejournalistikk av osloavisa Aftenposten, og nå er det en kunnskapsminister fra Høyre som fullfører jobben. Det er leit for oss som bor og lever i distriktene at sentraliseringsmakta er så stor, sier Sivertsen.

Spør om forskjellsbehandling

Stortingsrepresentant Kjell-Idar Juvik (A) har stilt kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaken (bildet under) et skriftlig spørsmål om ikke Nesna blir forskjellsbehandlet, siden Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) har fått lov å fortsette sitt samarbeid med Kulturstudier AS om utviklingsstudier i Vietnam, Ghana og India. Også Høgskolen i Buskerud og Vestfold (HBV) har fått lov å forsette samarbeidet med Kulturstudier, men bare i en toårsperiode.

I svaret til Juvik sier Røe Isaksen at HiOA og HBV har anført gode faglige argumenter for at samarbeidet med Kulturstudier AS kan fortsette.

«Disse institusjonene har blant annet avtaler om undervisning og forskning med institusjoner i de respektive landene, noe Høgskolen i Nesna ikke har», skriver han.

Dialog fortsetter

Khrono har skrevet tidligere at rektor ved Høgskolen i Nesna har fått beskjed om at det er departementet som skal uttalese seg om den videre saksgangen om badestudier, og ikke rektoren.

Les også: Krever unnskyld fra Isaksen

I Kunnskapsdepartementet får Khrono vite at dialogen med Nesna skal fortsette. Assisterende departementsråd Espen Aasen sier at spørsmålet om Nesna skal få videreføre studietilbudet i regi av GoStudy høsten 2015 var ett av temaene på et møte i forrige uke.

Høgskolen i Nesna viser til at det vil medføre store kostnader å avvikle samarbeidet før avtalen med GoStudy utløper i 2017.

— Kunnskapsdepartementet, med bistand fra Regjeringsadvokaten, vil raskt gå i dialog med GoStudy om vilkårene for avvikling av utenlandsstudiene ved Høgskolen i Nesna. I den dialogen vil gjennomføring av utenlandsstudier høsten 2015 være ett av flere temaer til vurdering, sier Aasen.

— Departementet legger til grunn at spørsmålet skal være avklart i god tid før et eventuelt studentopptak i mai, sier han.

Frustrerte studenter

Studentlederen i Nesna forteller at mange studenter tar kontakt med ham:

— Jeg blir også kontakta av frustrerte studenter som føler at ordbruken som blir brukt  om studiene, nærmere bestemt «badestudier» gir inntrykk av at dette er et b-studium. Det er en del av deres utdannelse og de opplever studiet som både givende og svært interessant. Det bekrefter jo både NOKUT og Studiebarometeret at det er, sier Sivertsen og fortsetter:

— Vi kjemper som studentrepresentanter sammen med resten av styret for å gjøre både studiene og høgskolen interessant og relevant, og da føles det ille at departementet motarbeider oss på denne måten. Det kan jo drøftes om vår organisering av utenlandsstudiene er optimal, men det å bare legge det ned selv om vi har innfridd de kvalitetskrav som er stilt opplever jeg som svært arrogant, sier en oppgitt Kristian Sivertsen.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS