Håkon Randgaard Mikalsen i samtale med Gard Sandaker-Nielsen i Nokut. Foto: Mina Ræge

Studentleder: Over 175.000 norske studenter vet ikke hvor de skal henvende seg når de blir utsatt for seksuell trakassering, det er katastrofalt.

Studiebarometeret. 70 prosent av norske studenter svarer i Studiebaromteret at de ikke vet hvor de skal henvende seg dersom de blir utsatt for seksuell trakassering. Norsk studentorganisasjon finner disse tallene skremmende.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret ble gjennomført for sjette gang høsten 2018. Om lag 31.000 studenter svarte på undersøkelsen, noe som utgjør en svarprosent på 48 prosent.

Les også: Overgangen fra skole til studier: — Et sjokk å skulle styre alt selv

Fakta

Dette er Studiebarometeret

Den nasjonale studentundersøkelsen Studiebarometeret ble gjennomført for sjette gang høsten 2018.

Om lag 31.000 studenter svarte på undersøkelsen, noe som utgjør en svarprosent på 48 prosent.

Det er studenter i tredje semester både på bachelor og master som blir spurt.

Undersøkelsen dekker så godt som alle norske universiteter og høyskoler, offentlige som private, og totalt inngår nesten 1800 studieprogrammer.

Den nasjonale studentundersøkelsen og arbeidet med nettportalen www.studiebarometeret.no utføres av NOKUT på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet.

På studiebarometeret.no kan du finne svar fra årets undersøkelse, men også historiske data.

Kilde: NOKUT

Hvert år byttes noen av spørsmålene ut. De to nye områdene som utforskes i 2018 er spørsmål rundt overgangen fra videregående skole til høyere utdanning, samt trakassering. Man blir rett nok ikke spurt om man har vært utsatt for trakassering, men man blir spurt om man vet hvor man skal gå og hvem man henvender seg til hvis man blir trakassert.

NSO forventer at utdanningsinstitusjonene iverksetter strakstiltak for å forbedre disse tallene og utdanningsminister Iselin Nybø må revidere lovverket omgående.

Håkon Randgaard Mikalsen

175.000 vet ikke hvor de skal melde fra

— Over 175.000 norske studenter vet ikke hvor de skal henvende seg når de blir utsatt for seksuell trakassering, det er katastrofalt, sier Håkon Randgaard Mikalsen, leder av NSO, i en pressemelding.

— God informasjon om hvordan studenter varsler når de opplever kritikkverdige forhold burde være helt grunnleggende for utdanningsinstitusjonene. Dette gir dessverre institusjonene et dårlig rykte som uprofesjonelle studie- og arbeidsplasser, legger Mikalsen til.

Spørsmålene var:

  • Jeg har fått informasjon fra universitetet/høyskolen om varslingssystemet
  • Jeg vet hvor man finner informasjon om varslingssystemet
  • Jeg vet hvor man skal henvende seg i tilfeller av trakassering

På alle de tre spørsmålene svarer noe over en fjerdedel av studentene «Ja», mens resten fordeler seg mellom «Nei» og «Husker ikke/vet ikke». For alle tre spørsmålene er «Nei» den klart største kategorien og utgjør fra 37 prosent til 48 prosent av svarene. Andelen som ikke besvarte disse spørsmålene ligger på 14 prosent, noe som er høyt og kan langt på vei forklares av at spørsmålene var langt bak i spørreskjemaet.

— Kan lære av skolen

— Vi mener vi må se til grunnskoler og videregående skoler. Der er det, gjennom opplæringsloven, lovfestet nulltoleranse for seksuell trakassering. NSO forventer at utdanningsinstitusjonene iverksetter strakstiltak for å forbedre disse tallene og utdanningsminister Iselin Nybø må revidere lovverket omgående, fortsetter Mikalsen.

Statsråd Iselin Nybø er også bekymret.

— De siste årene har vi hatt et høynet fokus på seksuell trakassering, både i samfunnet generelt og innenfor denne sektoren. Det finnes sikkert mørketall på norske høgskoler og universiteter. Jeg vil si klart og tydelig at det er helt uakseptabelt å misbruke makten sin - for eksempel i den ujevne maktrelasjonen veileder og student, sa Nybø på framleggingen av årets Studiebarometer tirsdag.

Nybø sa at hun vil ha dette fram i lyset og da må studentene kjenne til varslingssystemene. Hun sa at Studiebarometeret viser at det i dag er få studenter som vet om disse, selv om det er store forskjeller mellom institusjonene. Det er ikke bra nok. Hun mener det bør være enkelt for institusjonene å forbedre seg betydelig på dette området til neste Studiebarometer.

I i en pressemelding fra departementet sier forsknings- og utdanningsminister, Iselin Nybø (V dette:

— Ingen studenter skal måtte oppleve trakassering, men når det likevel skjer må det være lav terskel for å varsle. Når så mange svarer at de ikke har fått informasjon om systemer for varsling ved trakassering betyr det at universitetene og høyskolene har en jobb å gjøre.

Skal følges opp

Departementet poengterer i pressemeldingen at studenter og ansatte skal ha fullt forsvarlig lærings- og arbeidsmiljø, og det er lovfestet. Alle universiteter og høyskoler skal jobbe med å forhindre at trakassering skjer, at det er tydelige rapporteringskanaler og at henvendelser om trakassering følges skikkelig opp.

Iselin Nybø i direkte samtale med Khrono. Foto: Mina Ræge

Resultatene i Studiebarometeret viser at det er store forskjeller mellom institusjonene om hvor godt de har nådd ut med varslingsrutinene sine. Færre enn 20 prosent av studentene på åtte institusjoner svarer at de hadde fått informasjon om varsling, mens på åtte andre institusjoner sier over 60 prosent at de har fått den informasjonen.

— Det er institusjonene selv som skal håndtere varslingssaker og vurdere reaksjoner. Mange universiteter og høyskoler har tatt situasjonen på alvor, men Studiebarometeret viser at alle må gjøre mer for at informasjonen om varslingsrutiner kommer frem til studentene og blir fanget opp. Jeg forventer en betydelig fremgang til neste Studiebarometer, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø, i pressemeldingen.

Nina Sandberg (Ap): — Uakspetabelt

— Nå ser vi at 70 prosent av studentene ikke vet hvor de skal henvende seg dersom de blir utsatt for seksuell trakassering, sier Aps Nina Sandberg.

Hun fortsetter:

— Det er uakseptabelt, for det skal være trygt å studerer i norsk høyere utdanning. Her må regjeringen selv ta ansvar og følge opp, og jeg vil ta dette opp i Stortinget, sier Sandberg.

Generelt omStudiebarometeret legger hun til:

— Studiebarometeret gir oss klare meldinger og viser mye av det samme over tid. Arbeiderpartiet tar studiebarometeret på alvor og prioriterer bedre veiledning og oppfølging i vårt alternative budsjett. Det burde regjeringen også gjort.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS