Regjeringspartienes tilleggsforslag om å redegjøre for oppfølgingen av mentor-utredningen i statsbudsjettet for 2019, gikk gjennom i Stortinget torsdag. Her ved høyere utdannings- og forskningsminister Iselin Nybø (V). Foto: Alf Ove Hansen

Mentorordningen for studentene kommer tidligere enn først antatt

Mentor. Regjeringen skal beskrive oppfølging og trinnvis innføring allerede til høsten, men mentorordningen skal likevel lovfestes. KrF mener vedtakene gir i pose og sekk.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

— Dette resultatet er vi godt fornøyd med, og betyr at vi nå både kommer raskt i gang og at vi får lovfestet ordningen. Det var viktig for oss, sier Hans Fredrik Grøvan, KrFs medlem i utdanningskomiteen.

Under debatten om mentorordning i høyere utdanning i Stortinget i går, lanserte regjeringspartiene ved Venstres Guri Melby et nytt forslag med ordlyden «Stortinget ber regjeringen komme tilbake til Stortinget i statsbudsjettet for 2019 med en redegjørelse om oppfølgingen av utredningen av mentorordning i høyere utdanning, samt gi en beskrivelse av hvordan det trinnvis kan innføres en mentorordning».

Vil ikke detaljstyre

Dette resultatet betyr at vi nå både kommer raskt i gang og at vi får lovfestet ordningen.

Hans Fredrik Grøvan

Forslaget, som kom som tillegg til innstillingen fra utdanningskomiteen, ble enstemmig vedtatt.

— Vedtaket betyr at vi får en mentorordning raskere, men uten at vi detaljstyrer sektoren på hvordan det skal gjøres. For oss var det ingen grunn til å vente med å begynne å jobbe med mentorordning fram til 2021, vi vil sette i gang umiddelbart, sier Guri Melby til Khrono.

Venstre ønsker ikke lovfesting, slik innstillingen fra utdanningskomiteen gikk ut på, og stemte mot dette. Dette ble likevel vedtatt.

— Vi vil ikke lovfeste fordi: Universiteter og høgskoler skal ha høy autonomi og vi kan ikke lovfeste alle gode forslag. Vi vil at de skal ha frihet til selv å velge dette, og vi kan bruke virkemidler for å heie på det som funker, sier hun.

– Ingen grunn til å vente

Statsråd Iselin Nybø sa torsdag til Khrono at å lovfeste mentorordningen, og dermed knytte den til arbeidet med å revidere universitets- og høgskoleloven, bare ville bety at innføringen blir forsinket.

— Det er ingen grunn til å vente med en mentorordning for studenter til 2021, sa Nybø.

– Ett år på etterskudd

I et ferskt innlegg skriver Nina Sandberg (Ap) at statsråden snur ting på hodet når det framstilles som om opposisjonen forsinker saken ved å gå inn for en lovfesting, og påpeker at Stortinget ba regjeringen utrede en mentorordning allerede for et år siden.

– Arbeiderpartiet synes det er bra dersom regjeringen fremmer et forslag i høst om hvordan en mentorordning kan innføres. Ingenting er bedre. Vi er allerede ett år på etterskudd uten at partiene, sektoren eller studentene har sett verken utredning eller forslag fra regjeringen, skriver Sandberg.

Stortinget behandlet torsdag også et forslag om de høyere utdanningsinstitusjonenes rett til å bestemme opptakskravene sine selv. Forslaget ble ikke vedtatt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS