Cédrique Lovasoa Augustave under en tur til Telegrafbukta i Tromsø. Foto: Privat

Utvist student får en ukes utsatt frist

Oppholdstillatelse. Masterstudenten Cédrique L. Augustave får bli i Norge mens retten avgjør om han kan følge rettssaken mellom ham og staten i tingretten.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Før helgen fortalte Khrono om masterstudenten ved UiT, som kastes ut av landet fordi myndighetene mener han jukset med søknaden om oppholdstillatelse.

Advokaten hans ba Utlendingsnemnda (UNE) vurdere saken på nytt, og varslet søksmål dersom de ikke ombestemte seg.

UNE opprettholdt vedtaket før helgen. Augustaves advokat, Bengt Høyer Pedersen, sier han leverte stevning og begjæring om midlertidig forføyning mandag.

Hvis sistnevnte blir innvilget, kan Augustave bli i Norge til saken er ferdig behandlet.

I dag er den offisielle utreisedatoen, men de venter ifølge advokaten på en avgjørelse fra Oslo byfogdembete om utsatt utreisefrist. Byfogden har bedt om muntlige forhandlinger i et rettsmøte i løpet av den neste uka.

Politiet i Troms har derfor gitt Augustave utsatt utreisefrist til etter at byfogden har tatt en avgjørelse, så han kan bli i Norge i hvert fall en uke til.

Han er en dyktig student hos oss, som vi kan gå god for både med tanke på innsats og det faglige han har gjort på UiT.

Hanne Karde

UiT vil betale

Flere medier har skrevet om saken, blant andre NRK og Dagbladet.

Søndag meldte NRK at UiT Norges arktiske universitet har bestemt seg for å dekke advokatutgiftene til søksmålet. Universitetet håper at han dermed får fullført utdannelsen.

— Slik jeg har fått saken fremstilt er jeg helt uenig i beslutningen til Utlendingsdirektoratet. Derfor mener vi det er riktig å bidra til at han får prøvd saken for retten, sier rektor ved UiT, Anne Husebekk til NRK.

Konstituert kommunikasjonsdirektør ved UiT, Hanne Karde, sier de anser saken for å være spesiell.

— Vi mener det finnes utfordringer knyttet til vedtaket slik det står nå, og ut fra den oversikten vi har, har vi valgt å dekke kostnadene, sier hun, og legger til:

— Han er en dyktig student hos oss, som vi kan gå god for både med tanke på innsats og det faglige han har gjort på UiT.

Fem års innreiseforbud

Begjæringen om midlertidig forføyning skal behandles i Oslo byfogdembete i løpet av uka. Da får Augustave vite om han kan bli i Norge mens saken går for retten. Hvis de ikke vinner fram med søksmålet må han uansett reise tilbake til Madagaskar, og da får han også fem års innreiseforbud til Norge og Schengen-området.

For å vite om han må kjøpe flybilletter tilbake til Madagaskar i dag, trenger han svar fra enten Oslo Byfogdembete eller Troms politidistrikt.

Augustave selv krysser fingrene.

— Vi håper alle på det beste, sier han.

Saken er behandlet i vanlig tempo, og jeg håper ikke vi mistenkes for å stikke kjepper i hjulene ved å fatte vedtak rett før han skal levere master-oppgaven.

Mats Risbakken

Mener han ikke kunne bruke pengene

Mats Risbakken, seksjonssjef for Oppholdsavdelingen i UNE, peker på egenfinansieringskravet.

— Et av kravene er at studenten skal kunne forsørge seg selv. I denne saken mener vi det har vært en del overføringer for å få det til å fremstå som at han kunne det, men UNE mener disse pengene ikke var til hans disposisjon. Dermed mener vi at han har gitt uriktige opplysninger. Det er et forsøk på å føre myndighetene bak lyset, og det medfører utvisning, sier han til Khrono.

Risbakken sier de har sett helhetlig på saken, og at UNE har kommet til konklusjonen at han har forsøkt å sannsynliggjøre at han innfridde kravet til egenfinansiering, men at det ikke var et riktig bilde av hans privatøkonomi.

Han sier de ikke utsetter datoen for utreise til etter at retten har behandlet spørsmålet om midlertidig forføyning.

— Vi gir ikke utsatt utreisefrist for at retten skal behandle begjæringen om midlertidig forføyning. UNE behandlet saken på nytt på fredag. Det er nå opp til retten å ta stilling til saken.

Ikke bevisst tidspunkt for vedtak

— Er det noen grense på hvor mange overføringer man kan ha inn og ut av en konto, eller et visst tidsrom man må ha pengene stående?

— Nei, dette er en konkret vurdering, og vi har ingen grense på akkurat det. Det koker ned til hvorvidt dette har vært penger som reelt har vært ment til hans daglige bruk, eller penger som midlertidig sto på konto for at det skulle virke som at han hadde evne til å forsørge seg selv.

— Var det en del av vurderingen at det bare er et par måneder til han er ferdig med masteren sin?

— Saken startet i UDI i fjor høst. Den har vært til behandling i flere ulike instanser over flere måneder, og det er tilfeldig at vedtaket ble fattet akkurat nå. Den er behandlet i vanlig tempo, og jeg håper ikke vi mistenkes for å stikke kjepper i hjulene ved å fatte vedtak rett før han skal levere masteroppgaven, svarer Risbakken.

Fakta

UDI-krav for internasjonale studenter utenfor EU/EØS

Studenten må:

  • Betale et søknadsgebyr. Ha fått opptak til en høyskole eller et universitet.
  • Ta utdanningen på fulltid.
  • Ha nok penger til å leve for. Dette vil si minst 116 369 kroner i året. Denne summen kan være studielån, stipend, egne penger på konto i en norsk bank eller på studiestedets depositumkonto eller en kombinasjon av dette.
  • Hvis studenten allerede har et tilbud om en deltidsjobb i Norge, kan inntektene fra jobben regnes med.
  • Ha et sted å bo.
  • Forholdene i hjemlandet må være slik at det er sannsynlig at studenten kan reise tilbake dit når hen er ferdig med å studere.

Kilde: UDI

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS