Illustrasjonsfoto: Skjalg Bøhmer Vold

Forhandler på overtid om tidsskrift-avtaler

Abonnement. Kunnskapsdepartementet og de store tidsskriftsforlagene forhandler på overtid om en avtale for 3.300 tidsskrift.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Forhandlingene skulle ha vært i havn før jul, men fremdeles finnes det ingen avtale for forskningstidsskrift norske universiteter og høgskoler har vært fornøyde med, det skriver Forskerforum.

Det er felles abonnementsavtaler med de internasjonale forlagene Wiley og Taylor & Francis det forhandles om. Ifølge Forskerforum ønsker de norske institusjonene en annen modell enn dagens.

— Vi forhandler på overtid. Mens vi forhandler, får vi beholde tilgangen, sier Nina Karlstrøm i Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan (tidligere Ceres) til Forskerforum. De forhandler på vegne av norske universiteter og høgskoler.

Nå ser vi først for oss en overgangsmodell fra veien fra ren abonnementsbetaling til å betale for publisering.

Nina Karlstrøm

Vil ha ny modell

Avtalene for de 3.300 tidsskriftene fra de to forlagsgruppene har nemlig gått ut.

— Vi står et stykke fra hverandre når det gjelder pris og betingelser, sier Karlstrøm videre til Forskerforum.

Den modellen Norge ønsker går ut på at institusjonene ikke skal betale for å få lese tidsskriftene, men heller betale for hver artikkel som publiseres i tidsskriftene.

Da er det, skriver Forskerforum, inkludert i prisen at artikler fra norske forskere skal være gratis tilgjengelig for alle, også for utenlandske lesere.

Norske forskere skal samtidig få lese utenlandsk forskning, selv om artiklene ikke er frikjøpt av forfatteren. Denne avtalen, «publiser og les-modellen», har Tyskland ønsket fra forlaget Elsevier. De lykkes ikke å få det gjennom i forhandlingene, og fra 1. januar har rundt 200 institusjoner manglet abonnementsavtaler med Elsevier.

Høyere priser

Forskerforum skriver at det er snakk om mange millioner, og skriver at de største universitetene og høgskolene i Norge brukte 210 millioner kroner på å abonnere på tidsskrifter i 2016

De skriver også at prisene har steget de siste årene.

— Nå ser vi først for oss en overgangsmodell fra veien fra ren abonnementsbetaling til å betale for publisering, sier Karlstrøm til avisen.

Biblioteksjef Rune Brandshaug ved NTNU, som har deltatt i forhandlingene med Wiley i Oslo, sier til Forskerforum at de ikke har råd til å fortsette med samme avtaler som før:

— Vi har ikke sjanse til å fortsette som nå, vi har ikke budsjett til det. Vi klarer ikke lenger å finansiere dette ved bare å si opp småtidsskrifter, vi må også si opp de store pakkene. Da må vi forberede universitetene på det, sier han.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS