Medisinstudent Karina Stenerud undersøker hvor pasienten har vondt. Anestesilege Kjersti Askeland og sykepleier Bent Sannes passer på at pasienten er stabil.

Koronaviruset: Bergen åpner for å mobilisere studenter

Virusutbruddet kan føre til at studenter må bidra dersom det skal bli behov for ekstra helsepersonell.

Publisert Sist oppdatert

På en pressekonferanse torsdag formiddag informerte helsedirektør Bjørn Guldvog at Norge forbereder seg på at 25 prosent av befolkningen kan bli smittet av koronaviruset. Det har ført til at Bergen kommune har åpnet for å mobilisere studenter i medisin og sykepleie dersom det blir behov for ekstra helsepersonell.

Wuhan-viruset (koronavirus)

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine mot sykdommen per i dag.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 27. januar 2020)

– Vi har planer for slike pandemisituasjoner. Det vil være aktuelt å mobilisere studenter innen medisin og sykepleie. Frivillige organisasjoner kan også gi et viktig bidrag, sa Brita Øygard, direktør i etat for helsetjenester til Bergens Tidende.

Da vi ringer Øygard utdyper hun hva studentene vil kunne bidra med.

—Studentene vil kunne bidra med pleie og omsorg. Medisinstudenter som har kommet langt i utdanningsløpet vil kunne bidra med mer medisinsk arbeid, forteller Øygard.

Hun forteller også i hvilken situasjon Bergen kommune kan begynne å rekruttere studentene.

—Vi vil kunne rekruttere studenter dersom vi får en slik situasjon hvor mange blir syke, også eget helsepersonell.

Ikke informert

Prodekan ved fakultet for helse- og sosialvitenskap ved Høgskulen på Vestlandet, Anne-Grethe Naustdal, sier at hun ikke er kjent med at Bergen kommune har vært i dialog med fakultetsledelsen eller instituttledelsen ved sykepleierutdanningen.

Mens vi har Naustdal på tråden, får hun også dette bekreftet fra viseinstituttleder Dagrun Kyrkjebø.

— Å mobilisere ekstra arbeidskraft har foreløpig ikke vært tema hos oss, og vi har heller ikke hørt noe konkret fra Bergen kommune, sier Naustdal.

Per Bakke er dekan ved det medisinske fakultet

Dekan ved Universitetet i Bergen, Per Bakke, er heller ikke kjent med at kommunen har vært i kontakt med fakultetet om mobilisering av studenter.

—Jeg har ikke hørt noe fra Bergen kommune om dette, sier Bakke.

Øygard bekrefter dette.

- Vi har ingen formell avtale med Høgskulen på Vestlandet og Universitetet i Bergen. Vi vil informere så snart vi skjønner at det vil kunne være behov for å rekruttere studenter.

Positive til å bidra

Både UiB og HVL er positive til å bidra dersom det skulle bli aktuelt å mobilisere studenter.

— Det er klart at vi bistår hvis det blir behov for det. Samtidig så har vi jo veldig mange studenter ute i felten allerede. 50 prosent av sykepleierutdanningen er praksis, så både sykehusene og andre helseforetak har allerede ganske mange studenter på plass. Studentene utgjør en viktig del av arbeidsstyrken, sier Naustdal.

— Dersom vi blir bedt om å bidra, så er vi positive til det. Vi har ni hundre medisinstudenter ved fakultetet, så vi vil mobilisere de studentene som har mulighet og er interessert i å hjelpe til, sier Bakke ved UiB.

(Saken er oppdatert med kommentarer fra Brita Øygard.)

Powered by Labrador CMS