Publikum i salen kommer nok til å være som i fjor. Men på scenen under årets Christiekonferansen vil det være roboter. Foto: Tor Farstad

Elon Musk kommer ikke. Men det gjør robotene.

Hvordan ville Norge blitt med en robot som statminister? Det er et av spørsmålene som skal besvares under årets Christiekonferanse.

Publisert Sist oppdatert

at— Første tanken i programkomiteen til årets Christiekonferanse da vi fikk vite at årets tema ble robotsamfunnet og kunstig intelligens, var å se om Elon Musk var tilgjengelig, humrer Kikki Flesche Kleiven.

Men Tesla-sjefen ville fort sprengt budsjettet deres. Når de så rundt i egne ganger på UiB fant de ut at det faktisk jobbes mye med roboter og AI i Bergen også.

— Vi har våre egne stjerner, som Jill Walker Rettberg. Men vi har også hanket inn folk fra andre steder. I komiteen diskuterte vi om vi skulle ha med roboter eller ikke, men der og da bestemte jeg meg og sa at det må vi da søren meg få til. Litt underholdning må vi kunne tilby uten å gå på akkord med å være akademisk, sier Kleiven.

Hun leder programkomiteen for årets Christiekonferanse. Konferansen arrangeres i universitetsaulaen mandag.

Mye uplanlagt

Når lignende konferanser arrangeres blir de som skal på scenen gjerne bedt om å sende inn foredrag og materiale på forhånd. Med roboter på scenen blir det vanskeligere å planlegge alt som blir sagt.

Kikki Kleiven leder programkomiteen for Christiekonferansen. Foto: Ingvild Festervoll Melien

— Personlig må jeg si at jeg gleder meg veldig. Det er en del uforutsigbart som gjør dette veldig spennende selv for oss som har planlagt årets program, sier Kleiven.

Blant annet vil deltakerne få se en robot som er laget for å intervjue folk. Målet er å fjerne fordommer og gjøre behandlingen lik for alle i et jobbintervju. De som har laget roboten ser for seg å ta den i bruk til både intervju og som servicemedarbeidere på for eksempel flyplasser eller togstasjoner.

— Jill Walker Rettberg skal bli intervjuet på den måten. Det tror vi kan bli artig å se på, sier Kleiven.

Her kan du se det fulle programmet i sin helhet.

— I tillegg har vi fått til en overraskelse på kvelden med Frode Grytten. Han har skrevet et musikalsk kåseri om sitt forhold til roboter som han skal fremføre.

Roboten Elsa

Robotutvikler og AI-ekspert Fredrik Löfgren er blant dem som skal på scenen. Han har med seg roboten Elsa.

— Det er første gang vi har fått en rider til noen som skal delta. Elsa trenger en kasse å stå på og må ha mikrofonen på en spesiell måte, forteller Kleiven lattermild.

Det er første gang vi har fått en rider til noen som skal delta.

Kikki Kleiven

Löfgren er kjent for å ha stor optimisme på fremtiden med roboter. Han tar på seg jobben med å fortelle litt om hvordan fremtiden kan bli seende ut med bruk av dette.

— Det blir ikke bare science fiction-greier. Vi kommer til å ha folk som bruker roboter daglig og vil i god UiB-ånd stille kritiske spørsmål rundt utviklingen, sier hun.

Blant annet har de invitert en lærer fra Liland skole som skal fortelle om hvordan hennes klasse opplevde å bruke robot i klasserommet med videooverføring hjem eller til sykehuset til en gutt som hadde kreft. Kristin Fasmer fra Haukeland sykehus skal fortelle om hvordan de kan lære opp maskiner til å finne kreft på MR-bilder.

— Vi har tenkt mye på hvordan vi som et universitet kan belyse robotsamfunnet. Vi kommer til å se på både muligheter og trusler med den utviklingen, sier Kleiven.

Åpner opp museet

Arrangørene har fått lov å låne en del av Naturhistorisk museum som er under oppussing og åpner til høsten.

— Jeg er veldig glad for at vi får lov til det. Der skal vi ha utstillere som skal bygge roboter, teste roboter og vise frem det som rører seg i robotverden. Vi har planlagt lange pauser slik at folk skal få med seg dette også.

Flere av utstillerne vil være tilknyttet UiB og studentmiljøet i Bergen. Når komiteen først begynte å jobbe med programmet fant de raskt ut at UiB faktisk har en god del å tilby innenfor temaet om roboter.

— Vi skriver mange algoritmer her. Vi er kjempedyktig på kryptologi, og har det beste studentmiljøet på informatikk. Mye av det som produseres i Bergen blir omsatt til kunstig intelligens. Derfor blir det ikke slik at vi bare skal se ut i verden for å se hva som rører seg der, vi er med på utviklingen vi også, sier komitelederen.

Komiteen har jobbet med programmet i mange måneder. Mandag skal de endelig få vise frem alt. Kleiven trekker frem samarbeidet mellom forskere, kommunikasjonsavdelingen og Universitetdirektørens kontor som grunnen til at de får dette til.

— Jeg har blitt kjent med et mangfold og fag jeg knapt kjente til på UiB før.

Powered by Labrador CMS