Et nytt coronavirus har brutt ut i Kina. Universitetet i Bergen har kommet med noen råd til ansatte som skal reise i området.

Kommer med råd til reisende i området med coronavirus

Universitetet i Bergen og eksperter ber de som skal på reise om å holde seg oppdatert om virusutbruddet.

Publisert

I desember ble et nytt coronavirus oppdaget i byen Wuhan i Kina. Per 27. januar er det 76 verifiserte tilfeller av dødsfall hos personer med viruset i kroppen. Over 2500 mennesker har fått påvist viruset gjennom prøver og det har blitt registrert funn hos personer som har reist videre til andre land. Det har ført til krisemøter hos Verdens helseorganisasjon (WHO). De vurderer forløpende om det er en global helsekrise.

Coronavirus

Startet som et utbrudd av lungebetennelse i storbyen Wuhan i Kina desember 2019. Identifisert av kinesisk helsemyndigheter 7. januar 2020.

Tyder på at smitten startet på et stort matmarked i byen, Huanan Seafood Wholesale Market.

Har genetiske likheter med SARS-viruset (SARS-CoV). 774 dødsfall ble registret i 26 land etter den epidemien i 2002-2003.

En del av coronavirusfamilien som omfatter mange ulike virus som kan gi luftveisinfeksjon

Feber har vært rapporter som det vanligste symptomer på infeksjon. Sår hals er rapportert og noen har blitt diagnostisert med lungebetennelser med pustevansker og/eller hoste, eventuelt med luneinfiltrater på røntgen.

Folkehelseinstituttet anbefaler god håndhygiene, med såpe og vann, til forebygging.

Det finnes ingen vaksine eller forebyggende medisin mot sykdommen per i dag.

(Kilde: Folkehelseinstituttet, Store Norske Leksikon. 27. januar 2020)

— Videre spredning av viruset vil ikke være uventet, og vi må være forberedt på at det også kan komme smittede personer til Norge, sier seniorrådgiver Ragnhild Tønnessen ved Folkehelseinstituttet til deres nettsider. De følger også situasjonen fortløpende.

Kommer med reiseråd

Universitetet i Bergen samarbeider med universiteter i Kina og i den anledning kommet med noen råd til ansatte som skal på reise i landet.

  • Unngå kontakt med syke personer.
  • Unngå kontakt med levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.
  • Sørg for god mathygiene.
  • God håndvask med såpe og vann er viktig, eventuelt bruk hånddesinfeksjon.

Videre ber de folk som skal ut å reise om å følge UD sine reiseråd og råd fra Folkehelseinstituttet. Lørdag 25. januar oppdaterte UD sitt reiseråd til å fraråde reiser til Hubei-provinsen om det ikke er strengt nødvendig.

Kinesiske myndigheter ber egne innbyggere om å ikke dra til, eller forlate, Wuhan. UD på sin side ber nordmenn på reise i Kina om å følge godt med på nyhetsbildet og være forberedt på forsinkelser eller behov for å endre reiserute som følge av restriksjoner og eventuelt andre tiltak.

— Dersom du er i Kina så anbefaler jeg at man følger med på nettsidene til WHO og CDC for få oppdatert informasjon om utviklingen, sier Kristin Greve-Isdahl Mohn, førsteamanuensis ved klinisk institutt ved Universitetet i Bergen.

Det viktigste forebyggende tipset hun har er å vaske hendene og ringe til legen dersom du føler deg syk etter å kommet hjem til Norge fra et annet land.

— Viruset smittet først fra dyr til mennesker, men det bekymringsverdige nå er at det smitter fra mennesker til menneske. Heldigvis viser det seg foreløpig ikke å være spesielt smittsomt. Men hele verden er på alerten, uten at det er grunn til å få panikk, sier hun.

Minimale sjanser til å bli smittet

Coronaviruset var ordet som ble mest googlet i Norge på torsdag. Professor Ørjan Olsvik ved institutt for medisinsk biologi på UiT - Norges arktiske universitet mener de som søker dette opp ikke behøver å bekymre seg i Norge.

— Gjennomsnittsalderen på de som har død av dette er 73 år. Den yngste er 45. Analysen av de 17 som har dødd av dette viser at flesteparten ikke var frisk før de fikk viruset, forteller han fredag 24. januar. Mandag var dødstallet justert opp til 76.

Dette er først og fremst en sak i Kina. Der har man nå allerede stengt av byer og isolert mot omverden

Ørjan Olsvik

Viruset ble identifisert 7. januar 2020 av kinesiske helsemyndigheter og kan gi luftveisinfeksjon hos mennesker. Utbruddet startet i desember 2019 i storbyen Wuhan i Kina. Verdens helseorganisasjon uttalte torsdag at det ikke er noen grunn til å erklære global helsekrise.

Olsvik mener så lenge utbruddet er konsentrert i Kina, er sjansen svært liten for å bli smittet av en kinesisk turist på besøk i Norge.

— Du begynner å nærme deg 12 rette i tipping i så fall. I min verden er sjansen så godt som null for at det skjer. Men om premissene forandrer seg kan vi nok få en del syke også her i Norge, men viruset synes nå å være adskillig mindre dødelig enn corona-utbruddene i 2003 og 2013.

Lært av tidligere utbrudd

Mohn forteller at verden har lært etter tidligere pandemier og epidemier, som svineinfluensaen og SARS-viruset. Det nye viruset som nå er funnet er forøvrig 80 prosent likt som SARS-viruset som herjet i 2002 og 2003.

— Etter slike hendelser er man mye tidligere ut med beredskap. Det er beredskapsplaner, komiteer og tiltak som iverksettes på kort varsel når slikt oppstår nå. På Heathrow i London så har man allerede en egen ankomstområde for passasjerer som kommer fra Kina.

Dødeligheten på viruset har så langt vært på fire prosent. Som Olsvik påpeker hun at de som har død har stort sett hatt bakenforliggende sykdom fra før av.

— Det er ingen grunn til å få panikk. Men man bør være årvåkne og følge med på situasjonen, sier hun

Powered by Labrador CMS