Randi Odd og Alvaro Cortes har praksisplasser hos Fakultetet for kunst, musikk og design. Foto: Jan Willie Olsen

Har drømmejobben som praktikant ved UiB

Randi Odd og Alvaro Cortes har praksisplasser ved UiB. Nå drømmer de om full jobb.

Publisert Sist oppdatert

Både Alvaro Cortes og Randi Odd vil helst jobbe fulltid, men på grunn av helsemessige utfordringer har de ikke muligheter til det. Ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) på UiB har de likevel fått sjansen med praksisplass.

— Dette har gitt en opptur for oss som dessverre er redusert helsemessig. Jeg har fått se at det ikke er nødvendig å gi opp likevel, smiler Odd.

Hun har fysiske utfordringer med leddene som kan variere fra dag til dag. Legen anbefaler henne å jobbe 50 prosent, mens hun vil jobbe mer. Nå har praksisplassen ved KMD holdt henne aktiv i ett og et halvt år.

— Noen dager er det helt greit å være hjemme en dag eller gå på trening dersom kroppen trenger det. Det er veldig mye omsorg i oppfølgingen vår, sier hun.

— Vi har et ansvar

Ved KMD (og tidligere KHIB) har de tilbydd praksisplasser i 19 år nå. Det skal de fortsette med. Øverste ledelsen ved KMD er fullt med på prosjektet.

— Dette har de muligjort fordi vi har ledere som tar samfunnsansvaret på alvor og ser det som svært viktig.

— Det er vinn-vinn for alle parter. Ved KMD har vi et veldig bevisst forhold til samfunnsansvaret vi har, sier Linda Opshaug fra HR-avdelingen.

Linda Opshaug fra HR-avdelingen har fulgt opp praktikantene i samarbeid med NAV. Foto: Jan Willie Olsen

De pleier å ha to til tre praktikanter inne. Det kan være folk som er henvist fra NAV for å bygge CV eller som tester ut fungeringsevner.

— UiB har forpliktet seg til å ansette fem prosent med hull i CV-en, men praksisplassordningen går ikke under det. Vi skulle ønske det ble tatt med på samme måte, for vi kan ikke love de med praksisplasser jobb når praksistiden er over. Det er synd. Først får de en periode på tre måneder via NAV som eventuelt kan forlenges, forklarer hun.

Hun trekker frem

Blitt en del av miljøet

Både Odd og Cortes har fått lov å blomstre i sine roller som praktikanter. Odd har 20 års erfaring fra arbeidsplassarkitektur. Hun har blant annet fått ansvar for å tegne og følge opp byggingen av ekstra kontorer i åpent landskap. Cortes har på sin side blitt en potet på verkstedet.

— Det er en veldig interessant oppgave. Innen kunst er det mye man kan holde på med. Materialer man bruker varierer, og du kan ende opp med skulpturerer, kermaikk og malerier. Det er et fantastisk miljø å være en del av, sier han.

I sin ungdom gikk han selv på et kunstakademi.

— Men det går ikke an å sammenligne med i dag. Vi er inni en moderne tid der teknologien er veldig viktig. På en måte har jeg fått en oppdatering på alt her, sier han.

Odd nikker samtykkende. Som arkitekt blir ofte tegninger til på en PC.

— Det var en liten åpenbaring å få lov å gjøre det med papir og blyant her. Da slipper jeg å bruke lang tid på en PC mens noen som er flinke på det kan ta seg av datategningen.

Sjekker fungeringsevne

Hensikten med praksisplassene er å både holde dem i jobb og sjekke fungeringsevnen. Underveis får deltakerne tett oppfølging av instituttet og NAV. Odd og Cortes har begge fått forlenget sin første kontrakt på tre måneder. Når arbeidsavklaringspengene på maks fire år går ut vet de derimot ikke hva som skjer.

Om det er mulig vet jeg ikke, men drømmen er å få fortsette i 50 prosent stilling her.

Randi Odd

— NAV presser på for gi varig lønnstilskudd til folk som er inne på praksisplass. Det kan innebære at en arbeidsgiver dekker 10 til 20 prosent av lønnen, mens NAV dekker resten i en 50 prosent stilling. Det er spennende om det går den veien, men akkurat nå er det ikke noe konkret å melde som gjør at vi kan garantere jobb, sier Opshaug.

Dersom en slik ordning blir innført vil Odd i hvert fall slå til.

— Om det er mulig vet jeg ikke, men drømmen er å få fortsette i 50 prosent stilling her.

Powered by Labrador CMS