Kunsthøgskolen i Oslo er stevnet for retten i november for ugyldig avskjed av en lærer, etter flere varsler om seksuell trakassering. Foto: Kunsthøgskolen i Oslo

Rapport sier avskjediget lærer ruset seg og hadde sex med studenter

Rettssak. Alvorlige anklager mot avskjediget lærer ved Kunsthøgskolen. Lærerens advokat fra Forskerforbundet mener beskrivelse av de faktiske forhold er feil.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Teaterlæreren som er avskjediget fra Kunsthøgskolen har stevnet staten og høgskolen inn for retten, og rettssaken skal finne sted i begynnelsen av november. Læreren og Forskerforundet mener avskjeden er ugyldig og krever erstatning.

Lite har vært offentlig kjent om detaljene i anklagene mot læreren , men Forskerforbundets medlemsblad, Forskerforum, har fått tilgang til en sladdet versjon av en inntil nylig hemmeligstemplet rapport som saken. I rapporten går man gjennom varslene mot den tidligere læreren.

Ifølge fagbladet skal det framgå av rapporten at innholdet i varslene består av «uønsket seksuell oppmerksomhet ovenfor studentene, bruk av rusmidler sammen med studenter og med studenter tilstede, manglende profesjonalitet, og illojalitet overfor arbeidsgiver.»

Etter at jeg sluttet å jobbe på Teaterhøgskolen, fikk jeg i løpet av kort tid høre flere historier om en tidligere kollega som ved flere anledninger, mot ulike studenter, hadde gjort flere fremstøt av klar seksuell karakter.

Fra kampanjen #stilleforopptak

Til Forskerforum kommer mannens advokat, Christoffer Hjelde i Forskerforbundet, med følgende skriftlig kommentar:

«Rapporten inneholder etter min klients syn en feilaktig beskrivelse av de faktiske forhold, og avviker fra det han vil forklare seg om i retten. Utover det har vi ingen kommentar.»

Khrono traff tidligere varsler

Khrono møtte i januar 2018 en tidligere student og lærer ved Kunsthøgskolen som fortalte at vedkommende hadde sendt bekymringsmelding om den avskjedigede teaterlæreren til KHiOs ledelse allerede i 2015. Hun hadde fått kjennskap til forholdene etter at hun sluttet ved Teaterhøgskolen.

Eks-student og -ansatt som Khrono snakket med var også en en av de nærmere 500 norske kvinnelige skuespillerne som skrev under på oppropet #stilleforopptak under #metoo-kampanjen høsten 2017. Der tok de et oppgjør med ukulturen i norsk TV, film og teater.

Hun sendte også epost til tidligere rektor ved KHiO, Jørn Mortensen høsten 2017, og ga seg til kjenne.

Oppropet ble publisert i Aftenposten i november 2017 og i kampanjen delte hun historien fra Kunsthøgskolen.

Sak i #stilleforopptak

Her er historien hun delte i #stilleforopptak i Aftenposten:

«Etter at jeg sluttet å jobbe på Teaterhøgskolen, fikk jeg i løpet av kort tid høre flere historier om en tidligere kollega som ved flere anledninger, mot ulike studenter, hadde gjort flere fremstøt av klar seksuell karakter. Etter min mening er maktubalansen mellom student og ansatt skremmende stor, og jeg forsto det slik at ingen av dem det gjaldt ønsket å varsle. Jeg ba verneombudet, under taushetsplikt, om å ta det med ledelsen på skolen. Etter et par dager fikk jeg vite at rektor og direktør den gangen hadde konkludert med at det kun var ondsinnet sladder. Jeg ble ikke kontaktet, selv om jeg var varsleren.»

I Aftenposten ble historien kuttet her, men videre skriver hun i #stilleforopptak-historien:

«Mulig de hadde gjort en kjempejobb med å undersøke forholdene de to dagene, altså. Men for å være helt ærlig virka det som om de ikke orka å ta i det. Og problemet er så utbredt at det blir ragnarok når man begynner å nøste i dette. Jeg skriver dette, utleverer meg selv og andre, fordi jeg mener det er ekstremt viktig at de med reell makt tar dette problemet alvorlig. For det er det det handler om i bunn og grunn. Maktmisbruk.

Fy faen jeg er så lei folk som misbruker makten sin.»

Den avskjedigede læreren karakteriserer dette i rapporten som Forskerforum omtaler som ryktespredning.

Innrømmer seksuelle relasjoner med flere studenter

Ifølge Forskerforum skal Kunsthøgskolens ledelse ha mottatt åtte varsler om mannen om «hendelser som de opplever som kritikkverdige forhold».

Rapporten konkluderer blant annet med at mannen har «innrømmet å ha hatt gjentagende seksuelle relasjoner til flere studenter ved skolen gjennom år. Han innrømmer at han burde sagt ifra om dette til skolen og styrt unna de situasjoner hvor han som faglig ansvarlig har tatt opp studenter, veiledet og bedømt studenter».

Skolen hevder skadet omdømme

Varslere hevdet at seksuelle forhold etter hvert gikk over til uønsket seksuell oppmerksomhet og fikk «trakasserende utslag».

KHiO finner ikke bevist på at det har vært tilfelle, og viser blant annet til at det er strenge beviskrav i likestillings- og diskrimineringsloven.

Videre trekker Kunsthøgskolen fram at mannen ved flere anledninger har hatt mulighet til å innrømme seksuelle relasjoner til studenter, men at han valgte å holde dette skjult til et møte i september 2018.

Skolen mener det er stor sannsynlighet for at mannen har skadet skolens omdømme.

Kritiserer #MeToo

Teaterlæreren erkjente ifølge Forskerforum, først ikke at han har hatt noen seksuelle relasjoner til studentene, men han skal ha fortalt om det etter å ha fått oversendt varsler, ifølge rapporten. I et møte med ledelsen skal han ha kritisert teatermiljøet etter #MeToo-kampanjen for å drive «organisert ryktespredning/mobbing.»

Videre oppgir rapporten at mannen skal ha tatt ulovlige rusmidler sammen med studenter på en studietur. Han skal òg ha «slengt bemerkninger som kan skade en kollegas omdømme».

Av vitnene som er kalt inn til rettssaken i november er to tidligere dekaner ved Kunsthøgskolen. De skal ifølge en rettsbok fra juni i år forklare seg om «kultur og historikk ved skolen, toleranse for dobbeltrelasjoner mellom studenter og pedagoger og rus».

Khrono har også bedt om innsyn i den aktuelle rapporten ved Kunsthøgskolen, men har så langt ikke fått svar.

Først frikjent, så fikk han sparken

20.juni i fjor, konkluderte Kunsthøgskolens varslingsnemnd med at det ikke var grunnlag for å avsskjedige eller å reagere på teaterlæreren etter varsler som da var kommet inn.

De gikk til avskjed av en danselærer, og konkluderte med at ytterligere en ansatt hadde brutt høgskolens etiske regelverk. Sistnevnte sluttet frivillig.

Når det gjelder varslene mot teaterlæreren konkluderte man den gang, ifølge KHiOs egne nettsider, med:

  • at man i den tredje saken står overfor en situasjon hvor påstanden om at det har forekommet seksuell trakassering/tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget og saken må derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side.

Det gikk ikke lang tid etter dette vedtaket før ytterligere varsler mot teaterlæreren kom inn. Og etter nye undersøkelser ble også teaterlæreren avskjediget.

Forskerforbundet restriktive

Forskerforbundet har vært restriktive med å yte advokathjelp, både når det f.eks gjaldt avskjediget professor Nils Rune Langeland og omplassert professor Kristian Steinnes.

Men ved Kunsthøgskolen bistår de to tidligere ansatte som har fått sparken etter anklager om seksuell trakassering. Begge har varslet søksmål. Den andre aktuelle saken har vært til behandling i Kunnskapsdepartementet i flere måneder, men er ennå ikke avklart.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS