Kunsthøgskolen i Oslo og en tidligere ansatt skulle etter planen møte i retten 5. november. Nå har partene inngått forlik. Foto: KHiO

Teaterlærer som var avskjediget for seksuell trakassering har inngått forlik med Kunsthøgskolen i Oslo

Rettssak avlyst. Kunsthøgskolen i Oslo og den avskjedigede teaterlæreren skulle etter planen møtes i retten 5.november. Mannen fikk sparken etter varsler om seksuell trakassering. Nå har partene inngått forlik.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Kunsthøgskolen i Oslo (KHiO) har inngått forlik med en teaterlærer som i desember 2018 fikk avskjed fra sin stillingen ved høgskolen.

Det skriver KHiO på sine nettsider.

Det er viktig for meg at jeg som ny rektor understreker at KHiO 12. mars tok et etisk rett valg ved å avslutte arbeidsforholdet

Måns Wrange

Partene kom 21. oktober 2019 fram til en enighet om at arbeidsforholdet er avsluttet og at KHiO går til oppsigelse fra stillingen med virkning fra 12. mars 2019.

24.juni i år møttes partenes advokater og dommerfulmektig Martin Jonassen til et såkalt planleggingsmøte. Ifølge rettsboken og referatet fra møtet, ønsket Forskerforbundet en runde med rettsmekling, for å inngå et forlik, men Kunsthøgskolen sa i utgangspunktet nei til dette.

Det kommer likevel fram i referatet fra møtet i juni at de to prosessfullmektigene skal diskutere rettsmekling de to imellom.

Det er nå dette som har skjedd. Partene ble forlikte på mandag denne uken, kort tid før sluttinnleggene til rettssaken 5.-7.november skulle være klare.

Kunsthøgskolen i Oslo har fått ny ledelse siden læreren fikk sparken i mars i år.

Mannen som nå går til sak ble opprinnelig «frikjent» i fjor sommer, da en annen ansatt ble avskjediget. Som Khrono omtalte den gang, ble saken lagt vekk av et granskingsutvalg ved skolen.

«Påstanden om at det har forekommet seksuell trakassering/tilnærmelser ikke er tilstrekkelig underbygget og saken må derfor avsluttes fra varslingsutvalgets side», het det i vurderingen.

Men det tok bare dager etter frikjennelsen før tidligere KHiO-studenter sendte inn nye varsler, som deretter ble behandlet på ordinær måte av ledelsen.

Opplevelser med seksuell trakassering fra en ansatt ved Teaterhøgskolen var også tema i metoo-kampanjen #stilleføropptak, omtalt i blant annet Aftenposten.

Gjentatte varsler

Kunsthøgskolens nye rektor, svensken Måns Wrange, sier dette i en pressemelding:

— For å kunne fokusere tid og ressurser på å skape ro og trygghet i lærings- og arbeidsmiljøet for studenter og ansatte, har høgskolen inngått et forlik som innebærer at vedtaket blir endret fra avskjedigelse til oppsigelse.

Bakgrunn: Teaterlærer fikk sparken etter metoo-varsler. Nå går han til sak

Dekker egne sakskostnader

Dermed blir ikke saken som var berammet i Oslo Tingrett gjennomført. Partene dekker egne sakskostnader.

— Det er viktig for meg at jeg som ny rektor understreker at KHiO 12. mars tok et etisk rett valg ved å avslutte arbeidsforholdet, skriver Wrange.

18. desember i fjor fattet ansettelsesutvalget ved KHiO vedtak om å gi en ansatt ved Teaterhøgskolen, en avdeling ved KHiO, avskjed. Bakgrunnen var varsler som inneholdt anklager om seksuell trakassering.

Det skjedde etter at det i juni 2018 kom inn et varsel om vedkommende.

Vedtaket ble påklaget av den ansatte, men styret ved KHiO opprettholdt sitt vedtak 12. mars 2019.

Uklar rettssituasjon

Høgskolen poengterer i pressemeldingen at Forskerforbundet, som representerte den ansatte, i sin klage hovedsaklig fokuserte på spørsmålet om det var juridisk rett at den ansatte ble avskjediget og umiddelbart måtte slutte i stillingen sin, fremfor det vanligste tiltaket som er oppsigelse med oppsigelsestid.

— Rettssituasjonen for dette er høyst uklar, noe som ga en risiko for at domstolen kunne konkludere med at det ikke var tilstrekkelig sterk nok beviselig grunn for avskjedigelse. Et slikt tilfelle ville kunne ende med at vedtaket blir annullert og at vedkommende fremdeles ville vært ansatt på KHiO med krav om lønn og annen erstatning. Det ville igjen kunne resultere i nye juridiske prosesser som i verste fall ville vart i flere år, sier rektor Wrange, som poengterer at ingenting i selve saken har endret seg selv om vedtaket er endret.

— Ved å avslutte arbeidsforholdet har KHiO gjort en veldig sterk markering av hvilken type oppførsel som er uakseptabel, seier Wrange.

(Saken er endret og oppdatert med flere opplysninger kl.17.36. I en tidligere versjon av saken skrev vi at den avskjedigede læreren selv hadde sagt opp før avskjeden. Dette stemmer ikke. Det gjelder en annen avskjedssak ved Kunsthøgskolen som ennå ikke er avsluttet.)

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS