Frode Helland er professor i nordisk litteraturvitenskap, leder for Senter for Ibsen-studier og nå dekankandidat ved Det humanistisk fakultet ved Universitetet i Oslo. Foto: Privat

Det er duket for kamp i dekanvalg for humanistene på Universitetet i Oslo

Dekanvalg. På Det humanistiske fakultet ved Universitetet i Oslo er det duket for heftig valgkamp mellom to kandidater til dekanrollen: Leder for Senter for Ibsen-studier, Frode Helland, stiller opp mot sittende dekan Arne Bugge Amundsen.

Publisert Oppdatert

OBS! Denne artikkelen er mer enn tre år gammel, og kan inneholde utdatert informasjon.

Fakta

Det humanistiske fakultet, UiO

Universitetet i Oslos avdeling for humaniora.

Tilbyr 13 bachelorprogram og 21 masterprogram innenfor felter som historie, filosofi, medievitenskap, litteraturvitenskap, lingvistikk og arkeologi.

Har nærmere 600 vitenskapelige årsverk og stipendiater, budsjett på 675 millioner kroner.

Dekan har vært Arne Bugge Amundsen siden 2014.

Midt i en heftig diskusjon om Ibsensenterets framtid, stiller senterleder Frode Helland selv som motkandidat mot dekan Arne Bugge Amundsen ved Det humanistiske fakultet (HF) på Universitetet i Oslo. Helland sier til Khrono at han har vurdert kandidaturet i et par år, uavhengig av dagens konfliktsituasjon.

Helland leder UiOs Senter for Ibsen-studier, og har vært aktiv i diskusjonen som har gått siden det i vår ble kjent at dekanen på fakultetet ville vurdere om senteret skulle beholde sine øremerkede midler over fakultetets budsjett.

Det var Uniforum som først omtalte Hellands kandidatur.

Jeg har mottatt oppfordringer om det i et par år, og det har generelt vært mye snakk på HF om å finne fram til en motkandidat.

Frode Helland

Oppfordret av mange

— Jeg stiller fordi jeg over tid har blitt oppfordret til dette av veldig mange, fordi jeg veldig gjerne vil være dekan for hele HF og fordi jeg mener HF trenger en ny kurs, sier Helland til Khrono.

— Hva legger du i «ny kurs»?

— Jeg mener det er flere ting ved fakultetet vi kan få til å fungere bedre enn det gjør i dag. Jeg vil for eksempel veldig gjerne styrke universitetsdemokratiet som styreform, samt gi en tydeligere stemme til HF utad. Fakultetet må få en framtidsrettet strategi for digital humaniora, og vi trenger et klarere bilde av fakultetets plass i et multikulturelt Norge, sier Helland.

— Hvor tett knyttet til diskusjonen og engasjementet rundt Ibsensenteret er ditt kandidatur?

— Mitt kandidatur har ingenting direkte med den diskusjonen å gjøre. Det humanistiske fakultet er mye større og viktigere enn det som ligger i diskusjonen av finansieringsmodellen.

Ibsensenteret ikke sentralt tema

Ibsensenterets skjebne er fremdeles ikke avgjort: Fakultetsstyret skulle gjøre vedtak om fakultetets fordelingsmodell og dermed Ibsensenterets vilkår i juni, men saken har blitt utsatt flere ganger og skal opp igjen i HF-styret 26. oktober, tre dager før de digitale valgurnene åpner for dekanvalget.

Men Helland sier til Khrono at han ikke planlegger å gjøre Ibsensenteret til noe sentralt tema i valgkampen.

— Du har tidligere kalt HF-dekanens forslag om kutt for senteret bakstreversk og kulturfiendtlig, og ment at målet utvilsomt var å fjerne senteret. Står fremdeles den kritikken?

— Det forslaget som først forelå, var et kutt på 80 prosent av de øremerkede midlene, og det var og er kritikkverdig. Det siste forslaget som ble lagt fram var et kutt på 40 prosent, så får vi se hva fakultetsstyret skal forholde seg til 26. oktober.

— Hvor lenge har du vurdert å stille som kandidat?

— Jeg har mottatt oppfordringer om det i et par år, og det har generelt vært mye snakk på HF om å finne fram til en motkandidat.

— Har du inntrykk av en misnøye med den sittende dekanen ved fakultetet?

— Jeg kan si det sånn at jeg registrerer stor entusiasme rundt mitt kandidatur, og det er hyggelig.

Bugge Amundsen: Viktig å beholde stabil kurs

Kulturhistorieprofessor Arne Bugge Amundsen vant forrige dekanvalg i 2014 med 50,2 prosent av stemmene mot Jens Braarvig, og stiller til gjenvalg.

Det er viktig å beholde en klar og stabil kurs i en tid der humaniora og HF blir stilt overfor nye muligheter og utfordringer.

Arne Bugge Amundsen

— Mitt dekanat har oppnådd mye de siste årene, og jeg vil gjerne fortsette det som er begynt - sammen med et spennende, dynamisk dekanteam. I den tiden som HF nå står foran, trengs både kontinuitet og fornyelse. Det er viktig å beholde en klar og stabil kurs i en tid der humaniora og HF blir stilt overfor nye muligheter og utfordringer. Forskningsfinansiering, faglighet og tverrfaglighet, studiekvalitet og samfunnskontakt er nøkkelord her, skriver Bugge Amundsen til Khrono.

Han bemerker at han synes det er positivt at Helland stiller og bidrar til å gjøre dekanvalget til et reelt valg.

Ser fram til styrediskusjon

— Dekanvalget kommer rett etter at HF-styret skal vedta finansieringen for Ibsensenteret Helland leder. Diskusjonen rundt dette har vært heftig, tror du senterets vilkår blir et sentralt tema i valgkampen?

Arne Bugge Amundsen. Brage Lie Jor

— Saken om Ibsensenteret er en del av fakultetsstyrets diskusjon om finansieringsmodell, og er tett forbundet med arbeidet med HFs økonomiske handlingsrom i de kommende årene. Jeg ser frem til diskusjonen i fakultetetsstyret.

— Men tror du diskusjonen om senteret blir et tema i selve valgkampen, eller gir utslag for selve valget?

— Det er det ikke opp til meg å avgjøre.

Medkandidater

Dekan Bugge Amundsen har i dag førstelektor Eirik Welo som sin prodekan for undervisning.

Ved gjenvalg vil han utnevne førsteamanuensis Christine Meklenborg Salvesen som prodekan for forskning og forskerutdanning og førsteamanuensis Ragnhild Johnsrud Zorgati som prodekan for internasjonalisering og samfunnskontakt, mens Welo blir prodekan for studier og utdanning.

Helland vil på sin side utnevne professor Mathilde Skoie som prodekan for forskning og forskerutdanning og professor Gunn Enli som prodekan for studier og utdanning.

— Begge to er veldig sterke kandidater med bred og relevant erfaring. Sammen vil vi utgjøre et sterkt team som skal samarbeide tett og ordentlig, sier Helland om sine medkandidater.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Logg inn med en Google-konto, eller ved å opprette en Commento-konto gjennom å trykke på Login under. (Det kan være behov for å oppdatere siden når man logger inn første gang)

Vi modererer debatten i etterkant og alle innlegg må signeres med fullt navn. Se Khronos debattregler her. God debatt!
Powered by Labrador CMS