Brandade blant annet, står på menyen på det kjøttfrie julebordet ved Universitetet i Bergen fredag. Illustrasjonsfoto: Alexander Benjaminsen / MatPrat

Her har du menyen til årets kjøttfrie julebord

Universitetet i Bergen lovet kjøttfritt julebord. Her har du menyen til kveldens 250 gjester.

Publisert

Flere enn 250 gjester har meldt seg til kveldens vegetariske julebord ved Universitetet i Bergen. Null ribbe og null pinnekjøtt står på menyen.

Marokkanskinspirert gresskar- og blomkålgryte med gule erter og syltet rødløk samt lettsyltet kålsalat med rosiner, nøtter, tørket aprikos, svisker og gresskarkjerner er noen av de 13 rettene som venter de universitetsansatte. I tillegg vil man finne både laks, kveite og torsk på menyen.

Les også: I år blir det vegetarisk julebord på Universitetet i Bergen

Valg av vegetarisk julebord i klimaets tjeneste vakte stor oppsikt da nyheten sprakk i november.

Universitetet har som mål å bli klimanøytrale innen 2030 og årets julebord skal være et bidrag i riktig retning.

Vi prediker ikke

— Det er viktig å få sagt at vi ikke vil at folk skal slutte å spise pinnekjøtt på julaften. Vi predikerer ikke. Men kanskje treng ein ikke spise det tre ganger før jul. I komiteen har vi tatt universitetets strategi innover oss, og tenkt på hva vi bør gjøre som en stor og ansvarlig arbeidsplass, sa leder av julebordskomiteen, Synnøve Myhre. Hun er avdelingsdirektør ved Fakultet for kunst, musikk og design (KMD) som saman med kommunikasjonsavdelinga i år har ansvar for å arrangere julebordet.

Menyen for UiBs julebord 13. desember:

  • Blåmuggost på rugbrød med valnøttsirup.
  • Pepperørret Jørnsberg brie (Ostegården i Fana) med tørket frukt, fruktkomplott og knekkebrød.
  • Byggrynsalat med honningglasert og ovnsbakte rotgrønnsaker, rosiner, mandler og solsikkekjerner og syltet løk.
  • Lun salat av bakte beter, hjertesalat og rosenkål pyntet med karse.
  • Brandade av torsk og potet – Rørossmør og ramsløk på surdeigstoast.
  • Røkelaks med lett syltede norske epler, lun grønn ertepuré, pyntet med eplekarske og friterte potetstrimler.
  • Norsk lefserull med kveite og sennepssaus.
  • Marokkanskinspirert gresskar- og blomkålgryte med gule erter og syltet rødløk.
  • Reker med hjemmelaget sitron- og dill-aioli.
  • Røsti av rotgrønnsaker.
  • Lettsyltet kålsalat med rosiner, nøtter, tørket aprikos, svisker og gresskarkjerner.
  • Godt ferskt brød med pisket ramsløksmør
  • Dessert: Byggrynskrem med bringebærcoulis tilsmakt stjerneanis.

— Vi synes UiB er tøffe som tar et så tydelig standpunkt for miljøet, og det har vært svært spennende for oss å utvikle menyen - som både henter inspirasjon fra tradisjonell julemat og som er kjøttfri og kortreist, sier kommunikasjonssjef Marita Monsen i studentsamskipnaden Sammen.

Når gjestene kommer til KMDs lokaler fredag kveld er det vegetarkokken Tom Rosson som har stått bak menyen. Han er daglig leder av Kafé Munck i samme bygg.

— Julebordmenyen er nok den mest omtalte menyen vi har utviklet til dags dato, så vi gleder oss til å servere menyen på fredag, sier Monsen.

Flere reaksjoner

Årets julebord ved UiB har vært tema for debatt i flere radiokanaler og medier.

— Politisk korrekthet på sitt aller verste, sa blant annet Frps Bård Hoksrud i NRKs Dagsnytt 18.

Vegetarianer og rektor ved Universitetet i Agder, Sunniva Whittaker, vil ikke følge UiBs nye julekonsept.

— Det blir fort symbolpolitikk, sier hun som tilbereder ett kjøttmåltid i året, og det er til familien sin på julaften.

...og desserten på julebordet i Bergen i år? Det er byggrynskrem med bringebærcoulis tilsmakt stjerneanis. Hvis du vil bytte ut riskremen i år, finner du oppskrift her.

Powered by Labrador CMS